Този сайт използва "бисквитки" (cookies) за своята ефективност. Продължавайки напред, Вие сe съгласявате с нашата Политика за поверителност

×
National Association of the Municipalities in Republic of Bulgaria

News News

Municipalities today

Home | Municipalities today | Копривщица отбеляза 200 години от рождението на Найден Геров

Копривщица отбеляза 200 години от рождението на Найден Геров

24.02.2023
Копривщица отбеляза 200 години от рождението на Найден Геров

В Копривщица отбелязаха 200 години от рождението на Найден Геров с шествие от Старото училище „Св. Св. Кирил и Методий“ до родния му дом и полагане на венци и цветя пред паметника на големия патриот, интелектуалец, писател, езиковед, създател на едно от първите класни училища в България, първи български дипломат, губернатор на първия освободен град - Свищов.

В тържествата по повод кръглата годишнина участва вицепрезидентът Илияна Йотова. Тя подчерта, че със своя речник Геров постави нормите на съвременния български език.

През тази година нашият град преминава под знака на събития, свързани с годишнината от рождението на Найден Геров, един от най-ярките радетели за въздигането на българския език, родната просвета и литература, за възстановяване на българската държавност, посочи кметът на Копривщица Бойка Дюлгярова. По думите й, родният град на Геров опазва един от най-значимите архитектурно-исторически паметници, свързани с делото на просветителя – сградата на възрожденското училище „Св. Св. Кирил и Методий“. В него през 1846 година Найден Геров открива класното училище по образец на модерната за онази епоха руско и европейско образование, припомни кметът.

Копривщица бе домакин на среща на езиковеди, българисти, студенти и преподаватели в старото училище в града. 

Проявите, свързани с кръглата годишнина, започнаха в София с премиерата на филма „Найден Граматик – копривщенецът“, научна конференция „Найден Геров и духовните измерения на българското възраждане“.