Този сайт използва "бисквитки" (cookies) за своята ефективност. Продължавайки напред, Вие сe съгласявате с нашата Политика за поверителност

×
National Association of the Municipalities in Republic of Bulgaria

News News

Municipalities today

Home | Municipalities today | Кметът Пенчо Милков обсъди с народни представители от Русе важни за града въпроси

Кметът Пенчо Милков обсъди с народни представители от Русе важни за града въпроси

15.11.2022
Кметът Пенчо Милков обсъди с народни представители от Русе важни за града въпроси

Изграждане на втори мост над р. Дунав при Русе, облекчаване преминаването през ГКПП „Дунав мост“ и въвеждането на законови норми за органични съединения, отделяни от производствата, бяха част от темите, които кметът Пенчо Милков обсъди с депутати от 19 МИР в 48-ото НС.

Във връзка с контрола върху промишлените производства кметът настоя да се работи в посока осигуряването на съвместни проверки между РИОСВ и РДНСК в предприятията, които да установят спазват ли се комплексните разрешителни. Чрез законодателна инициатива е необходимо да се въведат максимално допустими концентрации на някои химични агенти, както и да се наложи замерванията на въздуха да се случват на по-малки интервали, което да позволи статистически да се „уловят“ залповите изпускания.

Обсъдена бе и необходимостта приходите от такса Дунав мост да остават в местния бюджет, както и изграждането на втори мост в района. Възможност за Русе е депутатите да внесат предложение за въвеждането на коефициент, който да определя какви приходи от таксата ще получава всяка община в България. Според Пенчо Милков, всички общини по трасето на тировете следва да получават по-големи средства от останалите, както и тези в пограничните територии, където тировете изчакват преминаването през граничните пунктове.

За възстановяването на гражданските полети от Летище Русе кметът разясни, че има предложение за изменение в Закона за въздухоплаването, което ще постави пред равни условия държавните и общинските летища и ще позволи Държавната компания „Летище София“, разполагаща с техника и експертиза, да стане оператор на летището край Щръклево.

Сред другите ключови въпроси, които бяха поставени, са съдбата на Русенската корабостроителница, възстановяването на инфраструктурата след ремонтите на ВиК, необходимостта от създаване на Закон за доброволчеството и Закон за управление при кризи и др.

Народните представители заявиха, че въпреки политическите различия, са готови да работят съвместно за благото на русенци.