Този сайт използва "бисквитки" (cookies) за своята ефективност. Продължавайки напред, Вие сe съгласявате с нашата Политика за поверителност

×
National Association of the Municipalities in Republic of Bulgaria

News News

Municipalities today

Home | Municipalities today | Кметът на община Марица подписа договор за сътрудничество с турския си колега от Ескишехир

Кметът на община Марица подписа договор за сътрудничество с турския си колега от Ескишехир

14.11.2022
Кметът на община Марица подписа договор за сътрудничество с турския си колега от Ескишехир
Source: БТА

Кметът на община "Марица" Димитър Иванов подписа договор за сътрудничество с турския си колега Ахмет Атач от община Тепебашъ, град Ескишехир. Инициативата е в партньорство със Сдружение „Бултиш - Дружество на български и турски бизнесмени“. В делегацията от Турция участваха и представители на „Ериат“ - сдружение на румелийските бизнесмени от Ескишехир. 

"Този договор за нас е първият подобен, докато община Тепебашъ има опит", отбеляза кметът на Марица. По думите му, откакто е начело на общината, са имали покани за побратимяване от общини от цяла Европа, но са изчаквали първата община да е от Балканите. По население и по размери "Марица" е 10 пъти по-малка от Тепебашъ. Споделяне на добри практики при реализирането на успешни проекти, както и подпомагане и опознаване на бизнес средата в двете общини в помощ на бизнеса, са целите на това сътрудничество, коментира Иванов.

"България и Турция са съседи, които дълги години са живели заедно и народите ни във всички времена са били във взаимодействие помежду си. Ще се срещаме често и ще взимаме важни решения", каза кметът Ахмет Атач.

Споразумението се реализира по инициатива на българското сдружение „Бултиш - Дружество на български и турски бизнесмени“ и турското сдружение на румелийските бизнесмени от Ескишехир - „Ериат“. Бизнесмените от двата съюза започват да си партнират преди четири години и договорът за сътрудничество е следствие от това, коментира заместник-председателят на "Бултиш" Донка Колева.