Този сайт използва "бисквитки" (cookies) за своята ефективност. Продължавайки напред, Вие сe съгласявате с нашата Политика за поверителност

×
National Association of the Municipalities in Republic of Bulgaria

News News

Municipalities today

Home | Municipalities today | Фотоволтаични централи върху покривите на обществени сгради ще бъдат монтирани в три общини в област Добрич

Фотоволтаични централи върху покривите на обществени сгради ще бъдат монтирани в три общини в област Добрич

25.11.2022
Фотоволтаични централи върху покривите на обществени сгради ще бъдат монтирани в три общини в област Добрич

Фотоволтаични централи върху покривите на обществени сгради ще бъдат монтирани в три общини – Добрич, Добричка и Крушари в област Добрич, по проект "Интегриране на мерки и дейности за адаптация към климатичните промени" с партньор норвежка фирма. Проектът се изпълнява с безвъзмездна финансова помощ по програма "Опазване на околната среда и климатични промени", финансирана от финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство.

Общата му стойност е 708 278,78 лева, съфинансирането от българската държава е 15 процента.

За община Добрич, която е водещ партньор по проекта, сумата е 261 429 лева, за община Добричка – 185 453 лева, за община Крушари – 196 162 лева, за норвежкия партньор – 65 233 лева.Срокът за изпълнение на проекта е 22 месеца - до 30 април 2024 г.

В град Добрич по проекта ще бъдат изградени фотоволтаични системи на три детски градини - №18 "Дора Габе" е с 2183 кв. м. разгърната застроена площ, №12 "Щурче" с 1584 кв.м, № 20 "Радост" – с 2502 кв.м. На детските градини ще бъдат инсталирани на покривите общо 110 фотоволтаични панела.

В община Добричка фотоволтаични цетрали ще бъдат монтирани на сградата, в която са разположени социалните заведения в село Опанец - Дома за пълнолетни лица с деменция, и Центъра за настаняване от семеен тип за пълнолетни лица с деменция.

Центърът е с капацитет 17 потребители, а домът – с 50. На покрива ще бъдат монтирани 54 панела.

В община Крушари 54 фотоволтаични панела ще бъдат монтирани на покрива на училище "Христо Смирненски".