Този сайт използва "бисквитки" (cookies) за своята ефективност. Продължавайки напред, Вие сe съгласявате с нашата Политика за поверителност

×
National Association of the Municipalities in Republic of Bulgaria

News News

Municipalities today

Home | Municipalities today | #Devin Ремонтирана е Освободителната чешма в с. Габарево, община Павел баня

#Devin Ремонтирана е Освободителната чешма в с. Габарево, община Павел баня

17.08.2022
#Devin Ремонтирана е Освободителната чешма в с. Габарево, община Павел баня

 

Павел баня е сред общините, спечелили финансиране за реновиране на обществена чешма в Националния конкурс „30 години DEVIN – Доверие във всяка капка“, реализиран в партньорство с НСОРБ.

Вече е ремонтирана Освободителската чешма в село Габарево, изградена след 1878 година. Строителите не са оставили своите имена, както и конкретна година. Надписът гласи: „В памет на освободителите ни от 1877 – 1878 г.” Водата идва непосредствено от Балкана от каптаж  в близост до извор „Караиванка”. Водата е изследвана и с качества на питейна вода. Ориентировъчният дебит е 11 литра в минута.

„Обещах на габаревци, че ще потърся възможности, за да ремонтираме емблематичната за селото Освободителска чешма, и това се случи. Вече жителите и гостите на населеното място ще могат да пият вода от новоремонтираната чешма”, коментира кметът на Павел баня Иса Бесоолу пред медии, котаго обяви през юли за спечеления конкус за реновиране на обществени чешми. 

За построяването на Освободителската чешма има местна легенда. Тя гласи, че по време на храмовия празник на селото – 6 май, цялото население се събрало за богослужение в църквата, без да знае, че към Габарево настъпват вражески войски, които ще опожарят региона. Млад мъж влязъл в храма, прекъснал службата и с викове „Багайте“ и принудил всички да излязат. Жителите на селото избягали в Балкана, където прекарали зимата и спасили живота си. Този момент останал в обществената памет като „Бегането“. При възстановяването на Габарево след пожара, оцелелите издигнали чешма в памет на незнайния спасител.