Този сайт използва "бисквитки" (cookies) за своята ефективност. Продължавайки напред, Вие сe съгласявате с нашата Политика за поверителност

×
National Association of the Municipalities in Republic of Bulgaria

News News

Municipalities today

Home | Municipalities today | 10 нови точки за разделно събиране на отпадъци от пластмасови опаковки от напитки в Добрич

10 нови точки за разделно събиране на отпадъци от пластмасови опаковки от напитки в Добрич

02.08.2022
10 нови точки за разделно събиране на отпадъци от пластмасови опаковки от напитки в Добрич
 
Жителите на Община град Добрич вече могат да събират разделно празните си пластмасови бутилки, до 3 литра, в 10 нови специализирани контейнери. Те са поставени на оживени места в рамките на пешеходни зони и паркове в града от ЕКОПАК България.

До 90% от пластмасовите бутилки от напитки трябва да бъдат събирани и предавани за рециклиране до 2030 година
Ако бъдат събрани разделно, пластмасовите бутилки за напитки са материал, които ефективно може да бъдат рециклиран и от него да бъдат произвеждани нови бутилки за напитки. Това е стремежът, заложен в директивата на Европейския парламент за опаковките и отпадъците от опаковки от 2018 година. Тя гласи, че най-късно до 2029 година България трябва да събира 90% от пластмасовите PET опаковки за напитки и да влага най-малко 30% рециклиран материал в новите бутилки.
 
 
Новите съдове са предназначени само за отпадъци от пластмасови опаковки от напитки до 3 литра и целта им е да подпомогнат изпълнението новите цели за разделно събиране, наложени по директива на ЕС и наредба на МОСВ.