Този сайт използва "бисквитки" (cookies) за своята ефективност. Продължавайки напред, Вие сe съгласявате с нашата Политика за поверителност

×
National Association of the Municipalities in Republic of Bulgaria

News News

Документ

Home | Милиони страници на регистър „Население“ чакат дигитализация

Милиони страници на регистър „Население“ чакат дигитализация

16.02.2022
Милиони страници на регистър „Население“ чакат дигитализация

БНР излъчи обширен репортаж на журналиста  Добромир Видев за хода на дигитализацията на един от най-големите архивни масиви, съхранявани от общините – регистър „Население“.

Над 80 милиона страници не просто крият между деловодните папки историята на България, но и са едно от най-големите предизвикателства пред електронното управление на местно ниво.

„Бургас е една от общините, която се бори да дигитализира всичките документи. Както почти във всички общини, и в Бургас първите писмени документи за населението стоят на хартия от 1893-та година“, посочва пред БНР Стефка Калева – началник отдел ГРАО в Бургас. Това наложило дигитализацията на документите в Бургас да започне преди 15 години. Необходими са били между 8 и 10 хиляди лева през 2007-ма, но процесът продължава и до днес, казва пред Добромир Видев Стефка Калева. След влизане в сила на ЗОП, постепенно част от работата по цифровизация на архивните документи започва да се споделя с външни фирми. Обобщената справка от фирмата за сканирани документи до 2021 г. показва, че за 15 години община Бургас е сканирала 952 670 документа. Голямата част от които са актове по гражданско състояние до 1999 г. „Със заявката от тази година при нас, със сигурност ще минем 1 милион, документа“, казва Стефка Калева – началник отдел ГРАО в Бургас.

"Община Троян няма проблемите на по-малките общини – да им липсват пари за дигитализация на документи, казва в репортажа на БНР Анита Маринова началник отдел „Услуги за гражданите“ в община Троян. В Троян въпросът с дигитализацията на архива е решен в една стъпка и така от 10 години всичките около 200 000 документа от община Троян са в системата, която позволява машинна обработка и автоматично генериране на справки и удостоверения. Анита Маринова посочва като извод от това, че процесите на дигитализация на документите трябва да бъдат осмислени на централизирано ниво. Особено ако новото управление се е насочило към пълната електронизация на услугите, както е записано в коалиционното споразумение.

Дигитализацията, поне на 80-те милиона страници на регистър „Население“ трябва да стане след обстойно обсъждане с новото министерство на електронното управление. В Плана за възстановяване и устойчивост е предвиден солиден ресурс за този важен процес, който значително ще разшири възможностите на електронното управление. На НСОРБ са възложени важни функции в цифровизацията на гражданските архиви на общините.

Наближава времето, в което част от документите по гражданско състояние трябва да отидат в Държавната агенция „Архиви“. И все още не е ясно дали тези документи ще бъдат дигитализирани от общините и предадени на Държавната агенция „Архиви“. Или ще бъдат предадени на хартия и дигитализирани в Агенцията и кой ще иска да плаща за този процес, обобщава в репортажа си Добромир Видев.

Чуйте цялата журналистическа разработка: https://bnr.bg/horizont/post/101601562/milioni-stranici-na-registar-naselenie-chakat-digitalizacia

Очевидно темата ще има продължение. НСОРБ благодари за професионалното и прецизно отношение към една от най-актуалните теми в обществото ни днес – дигиталната трансформация.