Този сайт използва "бисквитки" (cookies) за своята ефективност. Продължавайки напред, Вие сe съгласявате с нашата Политика за поверителност

×
National Association of the Municipalities in Republic of Bulgaria

News News

NAMRB internship program

Home | Activity | NAMRB internship program | Студентски проекти – резултат от партньорството между НСОРБ, УАСГ И община Дряново

Студентски проекти – резултат от партньорството между НСОРБ, УАСГ И община Дряново

27.01.2023
Студентски проекти – резултат от партньорството между НСОРБ, УАСГ И община Дряново

На 20 януари студентите от две катедри на Университета по архитектура, строителство и геодезия (УАСГ) – „История и теория на архитектурата“ и „Технология на архитектурата“, представиха общо четири проекта за развитието на Дряново. На събитието присъстваха кметът на общината Трифон Панчев, зам.-кметът Николай Карагьозов, главният архитект Драгомир Йосифов, директорът на дирекция „Архитектура, строителство и общинска собственост“ Мариета Енчева и представители на НСОРБ.

Идеята за разработване на проектите се роди с включването на общината в Стажантската програма на НСОРБ, от която започна работата на студентите и първоначалната студентска практика в Дряново през есента на 2022. За представяне на идеите на младите хора, НСОРБ организира дискусионен форум „Теория и практика: Обучение до готовност!“. На него бяха представени предложенията на студентите за реконструкция и промяна на предназначението на сградите на Професионална техническа гимназия „Димитър Крусев“ в гр. Дряново.

Преподавателите заявиха желание за разширяване на обхвата на първоначалната задача чрез изготвяне на анализ на района и проучване на възможностите за развитие на града и общината. Така в инициативата се включи и катедра „История и теория на архитектурата“.

Първите два проекта бяха представени от 11-членен студентски екип – Александра Александрова, Филипа Топалова, Димитър Панов, Йоана Барутчиева, Камелия Покраева, Катерина Тодорова, Мария Аврамова, Валентина Сказко, Рада Славова, Цвета Добрева, Cammille Laffray от катедра „История и теория на архитектурата“, с ръководители доц. Емил Йорданов, гл. ас. д-р арх. Доника Георгиева, гл. ас. д-р арх. Емилия Кълева и гл. ас д-р арх. Анета Василева

На представянето присъстваха още проф. д-р арх. Йорданка Кандулкова, доц. д-р арх. Велина Панджарова и гл. ас. д-р арх. Николай Давидков.

„Елате. Усетете. Останете“, това беше водещото послание на студентите в проект за опазване на архитектурното наследство, който се фокусира върху потенциала на цялата община. Той обхваща всички аспекти: географско положение и връзки между общините в района, инфраструктура, поминък и индустрия, възможностите за отдих и туризъм. Предложенията се базират на съществуващите ресурси на средата – реката, железопътния транспорт и предлаганите атракционни пътувания, които са обогатени с идеи за сензорен вагон за слепи хора или хора с намалено зрение, предложения за развитие на жилищен комплекс „Успех“ и включването им в трудовия процес и др.

Огромният обем от информация, обработена от студентите, и точността на изводите и препоръките бяха високо оценени от кмета Трифон Панчев и главния архитект на общината.

Проектът за опазване на исторически селища и райони е разработен на база на идентифицирания потенциал на град Дряново, с акцент главната улица “Шипка“, която е част от богатото културно наследство на общината. Студентите презентираха мащабен анализ на улицата по зони, с конкретни предложения за подобряване на средата. В него е предоставена информация за историческото развитие, за реконструкцията на стари сгради от публичен и частен характер, зелени площи, паркинги и др. Особено внимание студентите са обърнали на спецификите на зоните като начин на строителство, използвани материали, мазилки, цветове, настилки, каменни дувари и високи огради, детайли на прозорците и вратите, орнаменти по сградите в зависимост от периода на строеж и т.н.

Една от идеите за стандартизиране и уеднаквяване на визията на витрините на търговските обекти, намиращи се в партерните етажи на сградите по централната улица допадна много на представителите на община Дряново и те започнаха да обсъждат първите крачки към реализирането на предложенията на студентите.

Данните, снимките и информацията за подготовката на толкова сериозен анализ и визуализиране на иновативни и в голямата си част напълно реализируеми предложения се осъществи с подкрепата на ръководството и екипа на община Дряново.

Студентите от катедра „Технология на архитектурата“ Фати Тахчиева и Стефан Инколов представиха своите концепции и предложения за превръщането на сградите на „Професионална техническа гимназия „Димитър Крусев“ в в спортно рехабилитационен център.

На представянето присъстваха гл.ас. д-р арх. Цветелина Даскалова, доц. д-р арх. Гичка Кутова, доц. д-р арх. Мариана Цветкова и ас. арх. Михаил Арнаудов.

Първият студентски проект за реконструкция на сградата в спортен център включва трансформиране на бившите учебни стаи и работилници в зали за специфични видове спорт, спа и релакс зона, зона за спортна рехабилитация, ресторант и голяма хотелска част. Промяната на сградата включва използването на съвременните технологии в строителството, разчупване на архитектурата чрез изграждане на тераси в спалните помещения, доизграждане на нов корпус. 

Вторият курсов проект „Спортен рехабилитационен център „ЛОКОМОТИВ“ залага на запазването изцяло на съществуващата сграда, с изграждането на зали за различни видове спорт, рехабилитационен център, голяма хотелска част, ресторант с гледка към града и лоби бар с експонати от историята на професионалната гимназия. Предложено е решение за външната среда с изграждане на няколко входа към сградата, игрища на открито и др.

Главният архитект на община Дряново поздрави двамата студенти за вдъхновението, професионализма и амбицията, с която са подготвили проектите и подчерта усилията на местната власт в търсенето на финансиране за изграждане на спортен център и реализиране на идеите на студентите.

Кметът на община Дряново покани всички студенти и преподаватели да организират широко представяне на проектите пред местната общност..

Информация за Стажантската програма на НСОРБ и възможностите и Вашата община да се включи в подобен проект можете да прочетете на страницата ни ТУК