Български общини се срещат с бъдещи френски партньори

05.11.2019

867

Кметът на Троян и заместник-председател на УС на НСОРБ Донка Михайлова и нейните колеги от Управителния съвет - Владимир Георгиев, кмет на община Самоков, Павел Гуджеров, кмет на община Раковски, както  и новоизбраният кмет на община Чавдар – Григор Даулов и изпълнителният директор на НСОРБ Силвия Георгиева взеха участие в конференцията на тема „Обмен на добри практики между френски и български общини“, организирана от Френския културен институт у нас.

80 кметове на малки населени места от регион Бургундия - Франш - Конте са на посещение в България, за да се запознаят със структурата и правомощията на местната власт, да опознаят опита на българските общини в различни сфери и да намерят бъдещи партньори за съвместни проекти.

Г-жа Донка Михайлова запозна участниците с мястото и значението на българските общини в структурата на властите и представи ролята и дейността на най-голямата обществена организация у нас - Националното сдружение на общините на Р България.

В състава на френската делегация е и г-н Жак Жиле - председател на Асоциацията за обучение на представители на местната власт от Пюизе-Фортер. Дейността на представляваната от него асоциация кореспондира с част от функциите на НСОРБ да подпомага общинските съветници, кметовете и служителите в общинските администрации при осъществяване на функциите им и да организира специализирани обучения за общинските съветници, кметовете и служителите в местните администрации.

Пред гостите, кметовете на Троян, Самоков и Раковски представиха потенциала на управляваните от тях общини  и декларираха своята готовност за сътрудничество с френските си колеги. Те от своя страна споделиха, че в работата си се изправят пред аналогични предизвикателства и проблеми, както българските им колеги и проявиха интерес към въпросите на финансовото обезпечаване на общините у нас и собствените източници на приходи, размера на възнагражденията на кметовете, осигуряването на контрол по законността на решенията на общината, както и към българската специфика на териториално делене.

Френските отвъдморски територии се считат за най-отдалечените части на ЕС, а европейската част на Франция е разделена на 13 региона. Сложното пространствено деление на Френската Република включва 101 департамента, които се състоят от окръзи и кантони, формирани от 35 498 общини.

През следващите дни делегацията от Франция ще посети общините Чавдар и Горна Малина.