21 ноември - Световен ден за възпоменание на жертвите на ПТП

17.11.2021

89

През 2021 г. мотото на кампанията е „ПОМНИМ! ПОДКРЕПЯМЕ! ДЕЙСТВАМЕ!“

 

Инициативата  датира от 1995 г., когато по решение на Европейската федерация на жертвите от ПТП (FEVR) на Стария континент обществеността привлича вниманието към проблемите на пътната безопасност. През 2005 г. със своя резолюция на ООН обявява Световен ден за възпоменание, който се отбелязва в третата неделя от месец ноември.

Всяка година 1,3 милиона души по света загиват при пътни произшествия и от 20 до 50 млн. биват ранени. Всеки ден по пътищата загиват над 3500 души – мащаби, несъизмерими дори с пандемията КОВИД19.

Само за 2020 г. по пътищата на страната при 5710 тежки катастрофи са загинали 463 и са ранени 7121 човека. Последиците от всяко едно тежко пътнотранспортно произшествие са неизмерими и заменими, когато засягат човешки живот.

Пътно-транспортните произшествия са водеща причина за смърт за хора на възраст от 15 до 19 години, втората водеща причина за смърт за хората на възраст от 10 до 15 и от 20 до 24 години и третата водеща причина за смърт за хората на възраст от 5 до 9 години.

Световният ден има за цел да напомни за загиналите при ПТП и да провокира отговорност у всички участници в движението по пътищата.

В много български общини всяка година Световният ден се отбелязва с различни кампании, инициативи, флашмоб събития. Особено активни са училищата и детските градини.

Министерството на вътрешните работи напомня, че и тази година можете да станете част от Световния ден за възпоменание на жертвите и за апел към всички на пътя, като отбележите своите призиви с хаштаг #WDoR2021.

На сайта на ведомството са публикувани постери, които могат да бъдат изтеглени и използвани за инициативите https://mvr.bg/opp/ в рубриката „Полезна информация“ /“Кампании“.

Желаещите да се включат с тематично събитие, могат да го регистрират на официалната страница на инициативата: https://worlddayofremembrance.org/register-event/.

До момента са регистрирани над 100 събития от цял свят, посветени на темата за опазването на здравето и живота на участниците в движението - информационни срещи, открити уроци, тематични уебинари и др.

За повече информация за Световния ден за възпоминание на жертвите от пътнотранспортни произшествия : https://worlddayofremembrance.org.