Швейцарско дарение за общински доброволни формирования в България

10.05.2017

235

На 11 май от 10:30 ч. ще се проведе официална церемония по предаване на дарение от Швейцария – оборудване (използвано) за общински доброволни формирования.

Церемонията и впоследствие предоставяне на даренията ще се състои в складовата база на ГД „ПБЗН“ на МВР в с. Локорско, ул. „Илия Манов“ №1 (северната дъга на стария околовръстен път).

Инициативата е на българското посолство в Швейцария и лично на посланик Меглена Плугчиева. Дарението бе договорено след посещение в Швейцария на гл. комисар Николай Николов – директор на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“ в МВР, и Даниел Панов – кмет на община Велико Търново и председател на Управителния съвет на НСОРБ.

Получател на дарението е НСОРБ, което осигури доставката му до България. НСОРБ, съвместно с ГД „ПБЗН“, разпредели дарената техника между 41 общини, които отговарят на определените критерии, като: численост, обученост и осигурено облекло на доброволното формирование, отдалеченост от участък на ГД „ПБЗН“, степен на риска от наводнения в района и др.

Дарението за общините включва: мултифункционални пневматични съоръжения; моторни помпи, моторни триони и къртачи, пробивни триони и резачи за арматура, комплект ъглошлайфи и шлангове с макари и др.

В церемонията ще вземат участие от швейцарска страна: Н. Пр. Денис Кнобел – извънреден и пълномощен посланик на Конфедерация Швейцария в България, Бено Бюлман – директор на федералната служба по защита на населението, и Роланд Болин – началник на щаба на федералната служба за защита на населението на Конфедерация Швейцария.

От българска страна участие ще вземат гл. комисар Николай Николов – директор на ГД „ПБЗН“, Даниел Панов – председател на УС на НСОРБ и кмет на община Велико Търново, Йорданка Фандъкова – кмет на Столична община, и други кметове на получаващи дарение общини.