План „Нула“: Милано се подготвя за „новото нормално“ – бъдещето след пандемията

26.03.2020

300

Заместник-кметът на Милано, Пиеро Пелицаро, споделя, че докато се бори с пандемията, градът мисли за бъдещето след нея. Милано има план да засади заедно с гражданите 3 милиона дръвчета до 2030 г. в противодействие на промените в климата и за подобряване качеството на атмосферния въздух. Сега, вследствие пандемията, засаждането става поне на два метра разстояние, за да се осигури т.нар. социално дистанциране и в бъдеще.  Това е пример как, дори и в окото на бурята, местните власти започват да се готвят за „новото нормално“ – както и да изглежда то.

Планиране на неизвестното

В своето изказване на уебинара, организиран от Глобалната мрежа на устойчивите градове и Световната банка, Пиеро Пелицаро раздели усилията на Милано в три направления: управление на кризата (грижа за болните), организиране на общността да помага на тези, които не се заразени, но сd в карантина и организиране на мозъчен тръст за „план нула“ – какво ще се прави след края на бедствието.    

Аварийните мерки са добре познати на всички: затваряне на обществените пространства, налагане на работа от разстояние, вдигане на ограниченията за трафика, в т.ч. с лични автомобили, осигуряване на електронно обслужване, социална помощ в дома, данъчна ваканция и т.н..  

„В момента сме във вихъра на първата криза, но тя няма да е единствената. След края на здравното бедствие, ще има втора криза – икономическа и социална. Не можем да чакаме да свърши здравната криза и едва тогава да се сетим за последствията й.“  

Милано е столица на провинция Ломбардия, най-тежко засегнатия регион. Заразените са над 30 000, а загиналите над 3 800. Според местните власти е твърде рано да се прогнозират дългосрочните тенденции и да се облекчава извънредното положение.  

Трите стълба на план „Нула“ са зелените инвестиции, дигиталната инфраструктура и екологосъобразния бизнес. Към зелените инвестиции спада цитираното засаждане на дръвчета и създаването на зелени коридори през целия град. Заради намалените пътувания качеството на въздуха се е подобрило драстично – спадът на вредните азотни окиси е 40%. Общината вече мисли как да „запази“ тази ненадейна придобивка. „Начинът ни на придвижване трябва да се промени.“, смята Пелицаро. Нещо повече, вследствие на пандемията милиони хора работят дистанционно от дома си. Животът ни протича през интернет. Очевидна става нуждата от осигуряване на все повече отворена публична дигитална инфраструктура. Кризата се оказа огромен шанс и за дигиталното образование и за преодоляване на остарелите методи на обучение и преподаване.

Зам.-кметът похвали и усилията на частния бизнес, в т.ч. куриерите и компаниите за доставка по домовете, които са помогнали общинските служби при разнасянето на храна и медикаменти за изолираните граждани, както и бизнеса на споделените услуги, които е допринесъл за настаняване на здравните работници, командировани в региона и града, както и на граждани, чиито близки са били поставени под карантина. Пандемията, обаче, е поставила на преден план и нуждата от действащи механизми, способстващи частния бизнес да се пренасочи от един тип производство към друг. Например, редица парфюмерийни компании и пивовари бързо са се преориентирали към производство на дезинфектанти, но за други промяната се е оказала твърде времеемка.

Милано обмисля създаване на нарочен инструмент в подкрепа преориентирането на бизнеса.  Не само начина на придвижване, икономиката на града също трябва да се преосмисли. Налице е огромна „ниша“ за инвестиции във възобновяеми източници на енергия и енергийна ефективност. Чрез тях можем да стимулираме стопанското съживяване и да гоним екологичните си цели.

Какво ще ни донесе бъдещето?

Основният въпрос, на който никой не знае отговора, е кога ще настъпи пак „нормалното“ ежедневие и в кой момент ще установим, че е безопасно да се завърнем към него. За италианците този момент ще дойде, когато ще е безопасно да се здрависват и прегръщат.

В случая на Милано са важни доверието в институциите и доверието между хората. Последното е в основата на план „Нула“. Според заместник-кмета: „Не може да се уповаваме единствено на технологиите и здравните власти. Вече обмисляме как да подготвим хората да се събират отново на обществени места, без  да се страхуват едни от други. Обсъждаме как да ги подготвим емоционално и психологически. Навременни действия в тази посока са толкова важни, колкото и наложените ограничения и извънредни мерки.

Надежда има. Надписът по знамената на балконите в Милано е “Andrà tutto bene” - “Всичко ще бъде наред”!