Община Русе се готви за 60-ото издание на ММФ „Мартенски музикални дни“

28.11.2019

354

Кметът на Русе Пенчо Милков и неговия заместник по хуманитарни дейности Енчо Енчев, заедно с музикалния директор на Международния фестивал "Мартенски музикални дни", се срещнаха със заместник-министъра на културата Румен Димитров. Обсъдени бяха въпросите, около предстоящото издание на един от най-престижните европейски музикални фестивали – „Мартенски музикални дни“ – Русе.

В средата на тази година бе сменен екипът, който подготвя музикалния форум и в артистичните среди се заговори, че провеждането на авторитетния фестивал е поставено под въпрос.  Съдбата на „Мартенски музикални дни“ бе сред приоритетните проблеми, с които се ангажира новоизбраният кмет Пенчо Милков.  С негова заповед вече е определен е съставът на програмния съвет на фестивала, в който общината е представена от заместник-кмета Енчо Енчев, което е солиден ангажимент към форума от страна на администрацията. Артистичен директор на ММД е Ива Чавдарова, а членове на програмния съвет са именитите музиканти Емил Табаков, Светлин Русев и Минчо Минчев – и тримата почетни граждани на Русе, директорът на Училището по изкуствата Мария Дуканова, директорът на Русенска опера Иван Кюркчиев, музикалният продуцент Михаил Дичев, арх.Венцислав Илиев и директорът на БНТ-Русе Калчо Петков.

В напреднала фаза е подготовката на програмата за най-стария фестивал на класическата музика у нас, което ще премине под знака на 250-годишнината от рождението на Бетовен. Покани са отправени към творци, дали своя принос в развитието  на музикалното събитие - Юрий Башмет и „Московски солисти“, френския квартет „Модилияни“,  Сергей Крилов с Литовския камерен оркестър, квартет „Сигнум“, Софийска филхармония и др. Организаторите и публиката очакват да видят в афиша и имената на Емил Табаков, Минчо Минчев, Пламен Джуров, Светлин Русев, Евгени Божанов, Красимир Щерев, Пламена Мангова, квартет „Фрош“, Виктория Василенко, Атанас Кръстев.

От община Русе информират, че в близките дни програмата на Международния музикален фестивал „Мартенски музикални дни“ ще бъде оповестена.