Областният управител на област Русе апелира за подпомагане болниците в региона

Областният управител на област Русе Галин Григоров отправя апел към всеки, който може да подпомогне болниците в региона, така че те да бъдат достатъчно добре подготвени при евентуална необходимост да посрещнат и да започнат да лекуват пациенти, заболели от COVID-19.

„Изпитанието, пред което сме изправени представлява изключително предизвикателство за всеки от нас, но най-вече за лекарите, на които поверяваме своя живот! Тяхната сила, дух и отдаденост служат за пример във времена на криза! Нека за пореден път докажем, че сме едно достатъчно зряло общество, което може да се справи и с тази беда!

Благодаря на тези от Вас, които постъпиха напълно безкористно и направиха първите дарения за двете университетски болници в Русе!

Вярвам, че има много добри хора и те няма да останат безучастни, а напротив ще направят всичко по силите си и ще се включат в подпомагането на всяко едно от лечебните заведения от областта, които понастоящем са определени, че ще лекуват болни от коронавирус!

Вярвам, че не сме изгубили човешкото в себе си!

Не забравяйте – заедно сме по-силни! Заедно ще се справим и в тази битка!“, споделя още Григоров.

Към момента на територията на област Русе има шест болници, които са определени за лекуване на болни от коронавирус, а именно УМБАЛ „Канев“, УМБАЛ „Медика – Русе“, Специализираната болница за активно лечение на пневмо-фтизиатрични заболявания „Д-р Димитър Граматиков – Русе“, Комплексният онкологичен център, Центърът за психично здраве, както и Многопрофилната болница за активно лечение „Юлия Вревска“ в гр. Бяла.

От Центъра за психично здраве в Русе заявяват нужда от ръкавици, маски и предпазни очила, а за болницата в Бяла е най-наложително снабдяването с предпазни облекла за многократна употреба под формата на гащеризони. Същите са и нуждите на Белодробната болница и Комплексния онкологичен център, като освен това за Специализираната болница за активно лечение на пневмо-фтизиатрични заболявания „Д-р Димитър Граматиков – Русе“ са необходими и поне още 200 бързи теста за COVID-19, които са на приблизителна стойност около 7000 лв.

От своя страна в Комплексния онкологичен център са в готовност да разкрият допълнителни реанимационни легла за интензивно лечение, но за тази цел ще трябва да се закупи и оборудване.

Дарителските сметки в полза на двете университетски болници в Русе са:

УМБАЛ „Канев“ АД:

BG 20FINV9150 1016 068461

BIC: FINVBGSF  ПИБ АД;

 

УМБАЛ „МЕДИКА РУСЕ“ ООД:

IBAN: BG35 TTBB 9400 1528 8616 67

BIC:TTBBBG22 ЕКСПРЕСБАНК.

Преди да бъде направено дарение, се препоръчва всеки желаещ да се свърже със съответното лечебно заведение за получаване на допълнителна информация.