НСОРБ посреща председателя на Комитета на регионите и над 150 кметове, префекти, общински и регионални съветници

05.06.2018

501

На 6 и 7 юни НСОРБ, заедно с Комитета на регионите (КР), ще бъдат домакини на най-важните и мащабни събития от регионалното и местното измерение на Българското председателство на Съвета на ЕС.

Програмата започва сутринта на 6 юни със заседание на Комисията по политика на териториално сближаване и бюджет на ЕС на КР (Котер). Членовете на комисията, около 100 кметове и съветници от 28-те страни-членки, ще бъдат приветствани от министъра на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков. Те ще обсъдят проекта на директива за чистите пристанища и морета, насочена към създаването на пристанищни приемни съоръжения за отпадъци от корабите. Ще дебатират и предложенията на Европейската комисия, представени на 2 май, по бюджета на ЕС за периода 2021 – 2027 година.

Предложението по законодателният пакет Кохезионна политика след 2020 година ще представи Ерик фон Бреска от ГД „Регионална и градска политика“ на Европейската комисия.

В ранния следобед президентът Румен Радев ще се срещне с председателя на КР Карл-Хайнц Ламберц, председателя на УС на НСОРБ и кмет на община Велико Търново Даниел Панов и ръководителя на българската делегация в КР Таня Христова, кмет на община Габрово. Теми на разговорите ще са бюджетът на ЕС след 2020 година и бъдещето на ключовата Политика на сближаване.

След срещата, господин Ламберц ще обсъди с членовете на УС на НСОРБ бъдещето на Европа и ролята на местните и регионалните власти в него.

На 7 юни сутринта в НДК ще заседава ръководният орган на КР – Бюрото. Програмата продължава с планираната за 10 часа конференция „Отражението на дългосрочния бюджет на ЕС след 2020 г. върху местните и регионалните власти“. Тя ще бъде открита от председателя на УС на НСОРБ. Приветствия към участниците ще има от заместник министър-председателя Томислав Дончев, Карл-Хайнц Ламберц и кмета на Столична община Йорданка Фандъкова. 

Конференцията ще има два панела: „Основни елементи на Многогодишната финансова рамка (МФР) и потенциалното й значение за европейските местни и регионални власти“ и „Многогодиш- ната финансова рамка като бюджет за инвестиции: въздействие върху важни политики на ЕС“.

Основни говорители в двете сесии ще бъдат министърът на регионалното развитие и благоустройството Искра Михайлова (член на Европейския парламент), Даниел Панов и Хасан Азис, заместник-председател на УС на НСОРБ и кмет на община Кърджали.

Даниел Панов ще сподели мнението на българските общини доколко предложението за МФР отразява европейската добавена стойност и ефективността на съществуващите финансови инструменти, както и очакванията им как те ще отговорят на настоящите и бъдещите приоритети на Съюза. Хасан Азис ще говори за законодателните предложения по Политиката на сближаване и влиянието им върху градовете и регионите в Европа.

В заключителната част на форума ще вземат участие европейският комисар по регионалната политика Корина Крецу и Марку Маркула, първи заместник-председател на КР.

В Конференцията ще участват и членовете на УС на Сдружението и на делегацията ни в КР. Участниците в конференцията са над 200 души, сред тях са кметовете на Риека и Видовец (Хърватска), на Кошице (Словакия), на Словенска Бистрица (Словения), на Куджир (Румъния), на Бялисток (Полша), на Ле-Шамбон-Фежерол (Франция), съветници в общинските съвети на Рига (Латвия), Кърклийс (Великобритания), Корк и Дъблин (Ирландия), Коше (Естония,) Худинге (Швеция), Обстерланд (Холандия) и др.

След обед на 7 юни, със съдействието на Столична община и на изпълнителният директор на Метрополитен ЕАД, ще се проведе работно посещение за гостите от КР на строителната площадка на третата линия на Софийското метро.

Вечерта на 6 юни НСОРБ организира за всички европейски гости коктейл с традиционни български храни и напитки. Кметовете и гостите ще бъдат посрещнати от председателя на УС на НСОРБ и кмет на община Велико Търново Даниел Панов - домакин на приема. Гостите ще се запознаят с български фолклорни обичаи и традиции и ще получат специално изработени сладкарски изделия от прочутата българска роза.