Актуални новини

Събития за дата
НОВИНИ ЗА ОБЩИНИТЕ
12.12.2018

БТА
С изложби и празнично шествие на занаятчии в Троян и село Орешак ще бъде отбелязан празникът на Свети Спиридон

С изложби и празнично шествие на занаятчии в Троян и село Орешак ще бъде отбелязан празникът на Свети Спиридон, съобщават от общинската администрация.
Събитията ще започнат в Националното изложение на художествените занаяти и изкуствата в село Орешак, където игуменът на Троянската света обител ще извърши водосвет пред иконата на Св. Спиридон, покровител на занаятчиите, съобщи за БТА директорът на Изложението Иван Чакъров.
След това ще бъде открита изложба на майстори от страната.
Празникът ще продължи в Троян с шествие от Музея на занаятите до църквата "Света Параскева", където майсторите ще бъдат благословени за здраве и спорен труд. Дефилето ще тръгне в 14.30 часа, а час по-късно в Музея на занаятите ще бъде представена изложбата "Медникарството в Троянския край". Тя се реализира с финансовата подкрепа на Министерство на културата и представя богатата колекция от медни съдове, която притежава троянският музей, съобщи директорът на културната институция Елеонора Авджиева.
Десет табла разказват за историята и традициите на този занаят в Троянския край, как е протичал изпитът за майсторско свидетелство, как е изглеждала старата бакърджийска работилница, какви инструменти са ползвали майсторите и какви са били предпочитаните от тях украси. Богат снимков материал допълва изложбата и представя някои от най-известните медникари на 19 и 20 век - Христо Ангелов, Геро Бакърджи, Тотю Дудев Райковски и др., допълва Авджиева.
Експонатите представят стари образци на медникарското изкуство от 18 и 19 век. Сред тях най-ранно е датиран сахан, изработен през 1731 г. Съвременните традиции в занаята са представени чрез изделията на братя Найден и Димитър Тотеви, Тотю Тотев, Павли Бакърджиев.
В музея ще бъде представена и презентация от пленера "Съвременните тенденции на традиционното изкуство".
Празникът ще завърши с още една изложба - в галерия "Серякова къща", където троянските занаятчии ще представят керамика, икони, дърворезба, българска шевица и носии.

Работилницата на Дядо Коледа отново отваря врати в Благоевград

За поредна година работилницата на Дядо Коледа отваря врати в Благоевград. Детският кът за забавление и работа ще отвори врати в Градската художествена галерия. Официалното откриване ще бъде на 17 декември от 11:00 часа, а инициативата ще продължи до 21 декември, съобщиха от общината.
В работилницата на Дядо Коледа децата ще творят под ръководството на педагози, които ще помагат на малките таланти и ще им показват различни техники на изработка. Освен забавлението и игрите, участниците в работилницата ще имат възможност да научат много интересни неща, свързани с предстоящите празници - Коледа и Нова година.
През последните два дни от работилницата на Дядо Коледа децата ще вземат участие в направата и печеното на хляб. Представители на Православния информационен център на Неврокопска света митрополия ще покажат на малчуганите как се изработват рождествени хлебчета и фигурки от тесто. Малките ще чуят и притчи за раждането на Христос.
Всичко изработено ще бъде изложено по време на детския коледен панаир, който също е част от Коледния фестивал "Следвай звездата, озари пътя!" на община Благоевград. Базарът ще се състои на 22 и 23 декември на площад "Македония". И тази година в Работилницата на Дядо Коледа участие ще вземат стотици деца, възпитаници от детски градини и училища.
 
Шест общини в област Благоевград ще предоставят безплатен интернет на обществени места

Шест общини от Благоевградска област ще предоставят високоскоростен интернет на обществени места, съобщиха от Областния информационен център - Благоевград. Изграждането на безплатните високоскоростни мрежи за безжичен достъп до интернет на обществени места се финансира в рамките на инициативата WIFI4EU, която през месец март тази година беше представена от еврокомисаря по цифровата икономика и общество Мария Габриел.
Благоевград, Банско, Гоце Делчев, Сандански, Сатовча и Струмяни са сред 2 800 общини в цяла Европа, които ще получат средства за изграждане на мрежите. Одобрените кандидати ще могат да използват своите ваучери на стойност 15 000 евро в продължение на 18 месеца, за да изградят безжичен интернет на публични пространства като зали, библиотеки, музеи, паркове, площади и други места от обществен интерес.
Кандидатстването по инициативата на еврокомисар Мария Габриел се осъществява на принципа "Първи по време - първи по място". Първата покана за подаване на заявления се проведе от 7 до 9 ноември и по нея заявка за участие подадоха над 13 000 европейски общини. Общините, които не бяха класирани по време на първата покана, могат да се включат в надпреварата отново. Второ подаване на документи по инициативата ще има в началото на 2019 г.
 
Община Тунджа издаде втори кулинарен сборник с традиционни ястия

Община Тунджа издаде втори кулинарен сборник с рецепти за традиционни местни ястия, информираха от общинския пресцентър.
В изданието са включени няколко десетки ястия, приготвяни за различните празници през годината, както за делничната трапеза.
Съставянето на кулинарния сборник е част от проявите на ежегодния общински празник "Модата се мени, фолклорът остава". Изданието е финансирано от Министерството на културата.

Две коледни кампании започват старозагорски доброволци

Започват две Коледни кампании - "Доброто сърце на Коледа" и "Добра дума за Коледа", в които участват доброволците от Младежки доброволчески клуб "Дарители на надежда" и екипът на Превантивно-информационен център по зависимости. Това съобщават от пресцентъра на общината. Кампаниите са подготвени с активното съдействие на отдел "Здравеопазване и социални дейности" на Община Стара Загора.
"Доброто сърце на Коледа" е кампания, чийто смисъл е добротворството, проявено към възрастни хора, на които екипи от младежи доброволци с добри сърца ще направят приятна изненада. Те ще ги посетят в домовете им и ще занесат празнични дарове (храна, коледни подаръци и послания), за да им засвидетелстват внимание, уважение и признателност.
Всеки от доброволците вече написа своите послания, които ще бъдат изпратени до нуждаещи се от жест на внимание, подкрепа, положителна нагласа, мотивация за промяна и обич - това е целта и на втората кампания "Добра дума за Коледа".

Община Балчик ще изразходва близо 5 000 000 лева за поддържане на чистотата догодина

Община Балчик ще изразходва около 4 948 000 лева за поддържане на чистотата догодина като ще осигури средствата освен от такса "смет" и от други източници, съобщават от кметската управа. За сравнение, за отминаващата 2018 година план-сметката за чистотата възлиза на 4 474 000 лева.
През 2019-а общината ще задели най-много средства - 2 454 000 лева, за обезвреждане на битовите отпадъци и за отчисления по Закона за управление на отпадъците. Очаква се на претоварната станция край Балчик, която обслужва и общините Каварна и Шабла, да постъпят 11 777 тона смет като след сепариране и обезвреждане отпадъците ще бъдат транспортирани до регионалното депо.
Общината ще изразходва и близо 1 776 000 лева за събиране и извозване на отпадъците от селищата като са предвидени и средства за закупуване на нови контейнери и кошчета за боклук. Чистотата в парковете, по уличната мрежа, площадите и други обществени територии ще се поддържа с ресурс от 719 000 лева.

Отвориха ледената пързалка в Хасково

Ледената пързалка на Културно - спортен комплекс "Спартак" в Хасково отвори тази сутрин за първи път през сезона, съобщиха от общината. Зимното съоръжение ще работи до следващата пролет.
Цените се запазват като миналогодишните - 2 лева за деца и 3 за възрастни. Наемът за чифт кънки е 2 лева, уточниха от администрацията. Работното време на атракциона ще е на едночасови сесии от 10 часа сутринта до 20 часа вечерта.
В помощ на начинаещите ще бъдат и 6 тренажора - играчки - по два пингвина, бели мечки и панди.

Община Тервел разширява зоните с безплатен интернет

И община Тервел ще разшири обществените зони с безплатен интернет чрез инициативата FIWI4EU, в която спечели ваучер за 15 000 евро, съобщават от кметската управа.
С финансовия ресурс общината ще изгради мрежата за безжичния интернет в обществени територии, като услугата ще може да се ползва от потребителите поне три години. С реализацията на проекта безплатният интернет ще бъде достъпен в парка, на централния градски площад и на други места, поясни заместник-кметът Дияна Илиева. От общината коментират, че с включването на Тервел в общността на FIWI4EU се откриват нови възможности в региона за потребителите от всички възрасти и професии.

Червен бряг получи разрешение за изграждане на временен мост на река Искър при Чомаковци

В Червен бряг се получи разрешение за изграждане веднага на временен мост на река Искър при Чомаковци, с товароносимост 40 тона и с дължина 108 метра. Това съобщи днес в пресклуба на БТА в Плевен инж. Данаил Вълов - кмет на община Червен бряг.
Той уточни, че съгласие вече е дадено от Министерството на отбраната и от Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Кметът поясни, че съоръжението се съхранява в Панагюрище и той е получил уверение, че то може да бъде монтирано за около две седмици. След като се оформят и подходите към него, ще бъде пуснато движението, което ще облекчи значително селищата, затруднени поради авариралия мост при село Горник, коментира инж. Вълов.
На въпрос той отговори, че е нормално хората да протестират заради създадената ситуация, защото на ден при Горник се нуждаят от преминаване около 100-200 превозни средства. По думите му обявеното частично бедствено положение остава. Затруднени са децата за училище, работещите, бизнесът, здравеопазването, припомни инж. Вълов. Той се надява временният мост да бъде монтиран скоро и да облекчи положението и напрежението. Съоръжението ще остане, докато бъде завършен новостроящият се мост при Чомаковци, който по новия строителен график трябва да бъде пуснат в експлоатация през май догодина.
Започнало е и укрепването на авариралия мост при Горник. Ремонтът тече с пълна сила и трябва да бъде завършен за 60 дни, според договора, каза инж. Вълов.
 
Коледната работилница на Центъра за социална рехабилитация и интеграция в Ловеч посрещна гости

Децата от Центъра за социална рехабилитация и интеграция в Ловеч се включиха в коледна работилница. Направените изделия показаха пред гости, сред които кметът на общината Корнелия Маринова и зам.-кметът Венцислав Христов, съобщават от общинската администрация.
Социалната услуга "Център за социална рехабилитация и интеграция" обхваща деца и възрастни в риск от социално изключване, както и техните близки, а капацитетът на центъра е за 25 души.
За работата с потребителите са оборудвани кафене и артателие. Децата и техните близки приготвят сладкиши и топли напитки. В ателието се изработват сувенири, бижута и украси, практикува се плетене и шиене.
 
Ремонтират ОУ "Н.Вапцаров" и детска градина "Първи юни"

Ремонтни дейности се извършват в ОУ "Никола Й. Вапцаров" и детска градина "Първи юни". Финансирането за тях е осигурено от ОП "Региони в растеж" по проект "Модернизация на образователната инфраструктура на територията на град Варна", който обхваща общо седем училища и три детски градини. Целта е увеличаване на дела на обновената и модернизирана общинска образователна инфраструктура и създаване по-добри условия за обучение за децата и младежите.
Проектът на ОУ "Никола Й. Вапцаров" предвижда подобряване на енергийните характеристики на сградата, укрепителни дейности, подмяна на ВиК инсталации, модернизация на сградния фонд, създаване на достъпна среда за хора с увреждания. Ремонтът на ДГ номер 41 "Първи юни" включва саниране на сградата, конструктивно укрепване, подмяна на отопление, вентилация и климатизация, на ВиК, както и ново обзавеждане, което ще бъде със средства от Община Варна. Предвидено е и създаване на достъпна среда за деца със специални образователни потребности. Днес на двата обекта бе направена символична първа копка в присъствието на Лилия Христова, директор на дирекция "Образование и младежки дейности" към Община Варна, директори и преподаватели.

Само отрицателни становища бяха представени на обществено обсъждане за каменна кариера в Медвен

Само отрицателни становища бяха представени днес на обществено обсъждане за изграждане на каменна кариера в котленското село Медвен. Инвестиционните намерения са заявени от ивайловградската фирма "Булгнайс", която иска да добива скално-облицовъчен материал в местността "Полето" в землището на селото.
Според кмета на община Котел Коста Каранашев, мястото не е подходящо за такава дейност, защото Медвен и близките до него села се развиват в сферата на туризма и залагат на чистата природа и уникална архитектура. Той изтъкна, че може да се обмисли вариант за общински концесии на бивши кариери в землището на съседното село Градец. Там в момента добиването на т.нар. градешки камък е криминализирано, след като дълги години този облицовъчен материал е бил добиван незаконно.
Отрицателно становище заявиха и от Дружеството за защита на птиците, които изтъкнаха, че мястото е ловно поле за защитени хищни птици. Кметът на Медвен Кънчо Дънеков припомни, че преди няколко години същата фирма е направила опит за на кариера, но близо 1000 души са се подписали срещу намеренията. Отрицателни становища представиха представители на бизнеса, хотелиери, политически партии и др.
Протокол от общественото обсъждане ще бъде изпратен до РИОСВ - Бургас.

Три станции за измерване на въздуха, поставени от РИОСВ - Велико Търново отчитат замърсяване на въздуха

Станциите за измерването на въздуха, поставени от РИОСВ - Велико Търново в три града на територията на областта са отчели превишение на ФПЧ повече от 35 дни от началото на годината, съобщи на пресконференция експертът по контрол на чистотата на въздуха към Регионалната екоинспекция инж. Ваня Дикова.
Тя отбеляза, че надвишаването на концентрацията на ФПЧ повече от 35 дни е една от референтните стойности, които отчитат замърсяване на въздуха.
По думите й мониторингът е бил осъществен във Велико Търново, Горна Оряховица и Свищов. В Горна Оряховица концентрацията на ФПЧ над допустимите стойности е била в продължение на 100 дни от началото на годината, като в един от дните показателите са посочили 4,5 пъти надвишаване на допустимите норми.
В Свищов в началото на годината са били измерени концентрации от замърсяване с превишение от 2,7 пъти.
От инспекцията отчитат, че във Велико Търново има сигнали за специфична миризма във въздуха, свързани с дейността на голямо дървопреработвателно предприятие.
Според експертите от РИОСВ, при такива случаи се сформира комисия, която установява наличието на подобна миризма, и ако 2/3 от нейните членове се произнесат, че тя е факт, съответната фирма бива санкционирана с месечна глоба от 2000 лева.
Във връзка с дейността на съответното предприятие от община Велико Търново са поискали от МОСВ поставянето на мобилна станция за измерването на въздуха в квартал, в близост да предприятието, но резултатите от измерванията за ФПЧ ще бъдат оповестени на база едногодишни измервания, посочиха от инспекцията.
За първото полугодие няма показатели на завишени стойности за средночасовите норми на серен диоксид, азотен диоксид и озон, каза инж. Дикова.
Дървопреработвателната фирма разширява своята дейност, а намеренията й са да увеличава капацитета на дървесина, която ще преработва.
За това се изисква Комплексно разрешително. В него са поставени условия, а ако те не са изпълнени предвидените глоби са между 10 и 100 хиляди лева.
Едно от условията е поставянето на автоматична станция за измерване и контрол на качеството на атмосферния въздух, чрез която резултатите ще бъдат предоставяни в реално време на РИОСВ и община Велико Търново, уточниха от екоинспекцията.

Множество културни събития ще съпътстват обявяването на Пловдив за Европейска столица на културата

Множество културни събития, организирани от всички културни институции в Пловдив, ще съпътстват обявяването на града за Европейска столица на културата/ЕСК/. Пред журналисти в пространството "СКЛАД" в Тютюневия град бе представена пълната програма от мероприятия, които ще се състоят по време на откриващия уикенд от 11 до 13 януари.
Издадена е специална книжка с пълната програма за всички събития, които са планирани да се случат по време на откриващия уикенд. В нея е поместена и карта с всичките локации на събитията от откриващият уикенд, който се движи от Тютюневия град, през центъра на града към Капана, където също е предвидена специална програма, каза Светлана Куюмджиева, артистичен директор на Фондация "Пловдив 2019". Тя поясни, че целта на програмата е да създаде максимум възможности за различни видове публики и всеки да намери своя интерес в нея. В програмата има събития в различни области на изкуството и културата, някои от които съвпадат по дни и часове.
За петъчни ден са планирани предимно откриването из редица изложби, сред които "Дим.Истории за тютюна" в СКЛАД, в ГХГ "Необозримо с Кольо Карамфилов" и др., както и представлението "Евридика в подземния свят" на Драматичен театър Пловдив. От петък започват музикална програма в Капана, кинопрограма в Дом на киното и поредица от събития организирани от ОП "Старинен Пловдив", които продължават и през следващите два дни.
В деня на откриването 12 януари преди и след от грандиозния спектакъл по повод откриването на Пловдив ЕСК, също ще има редица мероприятия в града. Празнична програма ще има на сцената пред община Пловдив, където ще се изявяват читалищата и самодейните състави от Пловдив и региона. За да подгреят откриването на Пловдив - ЕСК по Главната ще свири и специален духов оркестър "Д'Амброзио" от Матера, съпътстваща ЕСК за 2019. Специален огнен спектакъл е предвиден на Пеещите фонтани, след официалното обявяване на града за ЕСК,с огнени ефекти, кукли, огнени инсталации,кокили и театрални атракциони.
В неделния ден е предвидена и специална програма предназначена за децата, в инициативи в Народна библиотека "Иван Вазов", Природонаучния, Историческия и Етнографския музеи, детски филми, редица работилници и др. Извън детската програма е "Януари - Месец на Радичков" и голямата премиера на танго-операта "Мария от Буенос Айрес" на Държавна опера - Пловдив.
Книжката с пълната програма за откриващият уикенд е издадена в голям тираж и освен на традиционните обществени места ще се разпространява и в кварталите на Пловдив.

Коледни традиции бяха представени по мултиетнически проект в Хасково

Коледни традиции на различни етноси бяха представени от деца на празник в Младежки център - Хасково, съобщиха от местната администрация. "Пъстри, но единни" е било мотото на празника.
Участници в клубовете "Заедно на масата" и "Различията в бита ни обогатяват и сплотяват" са представили на публиката традиционни празнични ястия и рецепти и декоративни елементи в приложните изкуства на различните етноси. Във фоайето на сградата в рамките на мултиетническия проект "Пъстро етно", финансиран от ОП "Наука и образование за интелигентен растеж", е била изложена експозицията "Под един покрив".
В нея са включени снимки, материали, рисунки и разнообразни предмети, изработени от учениците в различните групи по етнография, уточняват от общината. Представителите на клуб "Разказите на дайрето" и "Магията на словото" са изнесли разнообразна програма с песни и танци на народностите. С драматизация е била презентирана тяхна литература и бит като част от културната идентичност.
Децата са представили и различни обичаи, свързани с отпразнуването на един от най-светлите християнски празници - Рождество Христово.

Две стаи в бившата болница в Трън ще приютяват бездомни

Две стаи в бившата болница в Трън ще приютяват бездомни в студените дни, съобщиха от общината.
Помещенията са оборудвани с всичко необходимо за подслон на нуждаещите се.
Те ще бъдат обслужвани от социалния патронаж, който осигурява храна за социалнослаби и самотноживеещи на територията на общината.
Засега в граничния край няма бездомни хора, пожелали да се подслонят в общинските помещения.
 
Кметът на Пловдив Иван Тотев прие посланика на Косово у нас Едон Цана

Възможностите за реализиране на съвместни културни мероприятия, филмов фестивал и популяризиране на Пловдив в Косово обсъдиха по време на работна среща кметът на Пловдив Иван Тотев и Едон Цана, посланик на Косово у нас. Това съобщиха от пресцентъра на община Пловдив.
Пловдив, като Европейска столица на културата, не е само важен за България, важен е и за цяла Източна Европа, е казал дипломатът, цитиран в съобщението. По думите му косовският град Призрен прилича на Пловдив и е също толкова важен за Косово. Това е една от причините да се организират срещи с представители на местните власти, допълва Цана.
От своя страна Иван Тотев акцентира на доброто икономическо развитие на града през последните години, на просперитета на индустрията, все по-големите чуждестранни инвестиции, както и на добрите взаимоотношения с побратимените градове и съседните държави. Пловдив е посещаван от близо един милион туристи годишно, а броят на нощувките е 500 000, факт, с който много се гордеем, посочва кметът.
По време на днешната среща е бил обсъден и въпросът за културен обмен и организиране на седмица на България в Косово с представяне и на Пловдив и обратно.

Одрин ще представи в Ямбол своите културни, исторически и природни забележителности

С изложение на хранителни продукти, сувенири, украшения и произведения на традиционните занаяти община Одрин ще представи на 18 декември в Ямбол своите културни, исторически и природни забележителности, както и възможностите за туризъм в региона. За това съобщиха от общинския пресцентър.
Проявата е в изпълнение на проекта "Ямбол и Одрин - два града на Тунджа", съфинансиран от Европейския съюз по програмата "Трансгранично сътрудничество България-Турция: 2014-2020". Със средства по този проект в Ямбол бе основно обновен централният пешеходен мост към градския парк.
Събитието е трето поред от планираните четири съвместни прояви в двата побратимени града, свързани с представяне и празнуване на местни празници и обичаи, организиране на фотоизложби и представяне на туристическите им възможности, се посочва в съобщението.
В община Одрин са регистрирани 585 исторически паметника, останали от различни исторически епохи - крепостни стени, мостове, църкви, джамии, чешми и др. Сред тях са реставрираните български църкви "Св. Георги" и "Св.св. Константин и Елена", джамията "Селимие", синагогата, красивите мостове на реките Марица и Тунджа, старинните безистени, кервансарай и др.
 
Потребители на социални услуги в Разград се събраха на коледно тържество

Потребители на 12 социални услуги в община Разград се събраха днес на коледно тържество, съобщиха от пресцентъра на общината.
Кметът д-р Валентин Василев е пожелал на празнуващите весела и щастлива Коледа и Нова година. Той е подарил на всеки директор от социалните институции албум за снимки, в който да съхранят хубавите моменти от съвместните дейности с потребителите.
Председателят на общинския съвет Надежда Радославова и зам.-кметът Ердинч Хасанов също са поздравили присъстващите и са благодарили за отличната и професионална работа на екипите в социалните услуги.

Кметът на Велико Търново Даниел Панов смята, че днешното решение на правителството за магистрала "Хемус" гарантира реално изпълнение в конкретни срокове

Кметът на Велико Търново Даниел Панов смята, че днешното решение на правителството за АМ "Хемус" гарантира реално изпълнение в конкретни срокове, съобщиха от пресцентъра на общината.
Кметът, заедно с кметове от други общини, е присъствал на днешното заседание на МС, на което е било обявено, че ще бъдат отпуснати 1,35 милиарда лева за магистрала "Хемус" до Велико Търново.
Магистрала "Хемус" е от огромно значение за икономиката на север от Стара планина и чертае бъдещето на Северна България. Благодарение на правителството, за магистралата вече няма да говорим за уточняване на трасета и срокове, а ще има реално изпълнение, е коментирал Панов.
Според одобрения проект магистрала "Хемус" ще преминава на около 13 километра северно от Велико Търново, а планираните пътни връзки ще бъдат край с. Момин сбор и край с. Поликраище.
От общината припомниха, че през годините е имало проект, според който трасето е проектирано да отстои на повече от 40 километра от града.
Една от каузите на Даниел Панов и екипа му е била магистралата да бъде максимално доближена до Велико Търново.

БНР
Кубрат пред бедствено положение

Община Кубрат ще обяви бедствено положение, ако утре бъде спрян токът и на водоснабдителните съоръжения на ВиК „Меден кладенец“. Ще бъде свикан кризисен щаб и ще уведомим министъра на вътрешните работи, каза за Радио Шумен кметът на общината Алкин Неби.
"Това ще спре всички детски градини, училища, социален патронаж, който изхранва 100 души. Болницата ще спре дейността си, всичките планувани операции ще бъдат отложени. Това ще бъде катастрофално. Следващата стъпка ще бъде един колективен иск за причинени вреди от самите граждани. Защото те са си платили сметките, а няма да имат вода. Как да им обясним, че дадено предприятие не си е свършило работата?", посочи той.
Радио Шумен припомня, че вчера ЕНЕРГО-ПРО спря електрозахранването на административната сграда на ВиК „Меден кладенец“ в  Кубрат заради над 3 милиона лева неплатен дълг на водното дружество. До момента споразумение не е подписано и според енергодружеството дългът не е гарантиран от Община Кубрат. На последното заседание на Общинския съвет  съветниците дадоха разрешение на кмета за сключване на съдебна или извънсъдебна спогодба, с която се признават задължения или се опрощава дълг чрез общинско имущество - гори.

Топъл обяд за 1750 човека в Кирково

16 озеленители, 16 домашни помощници и нови работни места за още 56 човека е усвоила община Кирково по проекти за социално подпомагане. Тече и изпълнението на проекта за топъл обяд, където хората, които ще се възползват от него са 1750 души. Това каза кметът Шинаси Сюлейман в студиото на Радио Кърджали.

Дядо Коледа ще пристигне със светлинно шоу на площад „Тройката“

Дядо Коледа ще радва бургаските деца на площад "Тройката" от 17.30 часа всяка вечер в дните от 16 до 23 декември, съобщиха от Община Бургас. Усмихнатият белобрад старец ще пристига с приказно светлинно шоу. Хиляди лампички ще озаряват детския коледен кът на площада, а весели мелодии ще допълват празничната атмосфера и настроение. Всяко желаещо дете ще може да се снима с Дядо Коледа и да поиграе в  приказния коледен кът, където са шейната и еленът на добрия старец. Там ще могат всяка вечер да се изявяват и талантливи бургаски деца.
Зелените площи и дърветата на площада вече греят в коледни светлини. Тази година  градската коледна украса  прави впечатление със своята пищност и многоцветие. 3 впечатляващи нови елхи красят града, като най-голямата от тях е разположена на пл. "Тройката". Тя е украсена със стотици цветни лампички нощем и точно толкова панделки, звезди и фигурки през деня. Пред елхата са разположени емблематични за градската архитектура сгради, като централно място заема макет на Старата поща. Там децата могат да пускат писмата си до Дядо Коледа. Над главната улица "Александровска" е  оформено "звездно небе" от светещ в студено и топло бяло стринг. По стълбовете от площад "Тройката" до пластиката Компаса има светещи елементи с визията на подарък и коледна камбанка.
Друга новост тази година е елхата пред сградата на Община Бургас. Тя  е с футуристичен дизайн и много атрактивна, съдържаща 30 малки "свръхнови", които "избухват" на интервали. От Общината до гаровия площад и от Общината до ул. "Лермонтов" дърветата светят в различни тонове. По обновената "Богориди"  има поставени десетки светещи гирлянди. Сградите на музея и библиотеката също ще имат специална украса, а на Грамофона е поставен светещ елемент с ключ сол и ноти. Лазерни прожектори оцветяват нощем уличната настилка на места по "Александровска" и "Богориди". Третата нова елха е издигната до ОУ "Петко Росен" в най-големия бургаски жилищен комплекс "Меден рудник". Къщичка на дядо Коледа с елени ще има и там. Празнично осветление е поставено и по основните пътни артерии в Бургас. Освен профилактираните стари, тази година са внесени и нови елементи.
 
ВЕЛИКОТЪРНОВОУТРЕ БГ
На 20 декември изтича срокът за участие в коледните конкурси на община Свищов
Наградите на отличените ще бъдат връчени в Новогодишната нощ

Поредица от коледни конкурси обяви община Свищов. В надпреварата за най-красиво изработена коледна картичка участие могат да вземат всички деца от детски градини, училища и социални заведения в Община Свищов. Всички картички,получени за участие в конкурса, ще бъдат изложени в сградата на Общината. Крайният срок за участие е 20.12.2018 г., а предложенията се представят в сградата на Община Свищов на „Информация“.
Втората надпревара е за най-празнично украсени детска градина, училище, социално заведение, класна стая и др. Участие (чрез снимки), могат да вземат всички учебни и социални заведения, и други учреждения от община Свищов. Краен срок за участие 20.12.2018 г., а предложенията се предоставят в сградата на Община Свищов на „Информация“ или на e-mail: kbaleva@svishtov.bg. На същия адрес свищовлии и жителите на общината могат да предложат и най-доброто послание за 2019 година.
В конкурса за инициатива на 2018 г. участие могат да вземат учебни и социални заведения, неправителствени организации и фондации, културни институции, творчески формации, държавни и общински учреждения и др.
Предложенията изпращайте в писмен вид, като в експозе опишете заложените цели, постигнатите резултати и обществената значимост на  инициативата.
Предложенията ще бъдат разгледани от комисия, която ще определи победителите. Наградите са осигурени от Община Свищов и ще бъдат връчени в Новогодишната нощ на площад „Алеко“, по време на празничната програма с начален час 23.30 часа.
 
По настояване на община Свищов поделението на НОИ в града ще приема всички видове заявления за пенсии всеки работен ден
Справки и консултации ще се предоставят безплатно всяка първа сряда от месеца

Във връзка със запитвания на граждани и по настояване на община Свищов, ТП на НОИ - Велико Търново уведомява, че считано от 01.01.2019 г. всички видове заявления за отпускане, изменяне, спиране, прекратяване, възобновяване, възстановяване и изплащане на пенсиите, с изключение на пенсиите, при които се прилагат разпоредбите на европейски регламенти и/или международни договори в областта на социалната сигурност, ще се приемат в приемната на поделението в гр. Свищов всеки работен ден.
Справки и консултации по пенсионни въпроси ще се предоставят безплатно всяка първа сряда от месеца от длъжностно лице от отдел „Пенсии“ от 09,30 ч. до 14,30 ч.
Информация и справки могат да бъдат получени, също безплатно и чрез предоставяните на интернет страницата на Националния осигурителен институт (www.nssi.bg) справочни електронни и административни услуги на НОИ чрез ЕГН и Персонален идентификационен код (ПИК), издаден от института или чрез Идентификационен код на осигурител (ИКО) за лицата с ЕИК/Булстат, както и чрез Квалифициран електронен подпис (КЕП) и формите за контакт с НОИ с достъп до персонални данни.
 
Кроношпан изгражда автоматична станция за контрол на въздуха
Местоположението и ще бъде уточнено с Община Велико Търново

Автоматична станция за контрол качеството на атмосферния въздух трябва да изгради Кроношпан във Велико Търново, съгласно издаденото преди дни Комплексно разрешително, съобщи пред журналисти в Регионалната инспекция по околната среда и водите  инж. Ваня Дикова. Тя обясни, че резултатите от изследването ще могат да се виждат в реално време както там, така и от Общината. Фирмата има намерение двойно да увеличи производствения си капацитет с въвеждане на нова инсталация. Това може да стане само, ако бъде направена и автоматичната станция. Процедурата по съгласуване вече е започнала. Местоположението на новата автоматична станцията ще бъде уточнено с Община Велико Търново. Показателите от нея ще анализира Регионална лаборатория – Велико Търново, в която работят експерти с подходяща квалификация.
Специфичните миризми, които се усещат от Кроношпан в района са от сушенето на дървесина. Получените сигнали са проверени от комисия, сподели още инж. Дикова.