Актуални новини

Събития за дата
НОВИНИ ЗА ОБЩИНИТЕ
15 февруари 2019
 
КАПИТАЛ
Жилищен живот за терена на безалкохолния завод в София
 
Старите индустриални зони в София, особено на юг от центъра, бавно се превръщат в нови квартали c офиси и жилища. И така противодействат на тенденцията градът да се разширява към периферията си, обобщи главният архитект на столицата Здравко Здравков в края на януари при представянето на проект за ĸoмyниĸaциoннo-тpaнcпopтнa cxeмa на зона "Xлaдилниĸa - Bитoшa".
Дo 1989 г. там е имало складове и производства в леката промишленост, ĸoитo вeчe ca изгyбили фyнĸциите си. Останали са инженерната инфрастуктура и големи вакантни парцели. А общината обяви план да работи по транспортната инфраструктура - да се разширят улици, да се изградят вeлocипeдни aлeи, нови пeшexoдни зони и пр. Тези предпоставки са на път да превърнат "Хладилника - Витоша" в една от най-горещите инвестиционни зони в София. Вече станаха известни няколко проекта за офиси в региона мeждy бyл. "Чepни вpъx", yл. "Любa Beличĸoвa", yл. "Cpeбъpнa" и yл. "Филип Kyтeв".
 
ГАБРОВО NEWS
Министър Ангелкова се впечатли от Община Севлиево на „Ваканция и СПА Експо“
 
Министърът на туризма Николина Ангелокова посети щанда на Община Севлиево на Международната туристическа борса „Ваканция и СПА Експо – 2019“.
Въпреки наситената си програма и срещи, министърът специално настоя за снимка на щанда на Община Севливо. Ангелкова остана впечатлена от богатата история и забележителности, които може да предложи Севлиево и региона като цяло.
Особено внимание тя обърна на красиво подредения щанд, както и на тиквите – една от емблемите на града. Те са изработени от децата от 2 ОУ „Стефан Пешев“ в Севлиево, които традиционно подготвят приятни изненади за туристите и жителите на общината.
Радваме се, че Община Севлиево за поредна година се представи на ниво на най-голямото туристическо изложение у нас, сподели кметът д-р Иван Иванов. Той припомни, че общината продължава да полага усилия за популяризирането на Севлиево със своите традиции и обичаи.
Посетителите на изложението тази година проявиха жив интерес към Севлиево, което нашумя като атрактивна туристическа дестинация заради средновековния град и крепост „Хоталич“, традиционните празници и фестивалите.
Хората бяха приятно изненадани от прочутите севлиевски тиквени специалитети и с любопитство дегустираха изкушения, произведени от севлиевски майстор – готвачи. Посетителите на туристическата борса успяха първи да се запознаят и с програмата на III национален Рок фест “Хоталич” 2019, който ще се проведе на 30 и 31 август. Любопитство проявяваха и към Фестивала на историческото наследство, който ще се проведе на 13 и 14 септември, Семе българско на 20 и 21 април и Фестивала на тиквата от 11 до 13 октомври.
Община Севлиево участва за поредна година в най-голямата международна туристическа борса у нас, редом с други 380 изложители от България и още 22 страни.

Общината /Габрово/ ще развива научните изследвания и иновациите

Проект в подкрепа на отговорните научни изследвания и иновации на местно и регионално ниво (TeRRItoria) стартира Община Габрово. Дейностите са по програмата на Европейския съюз за научни изследвания и иновации „Хоризонт 2020“ и ще се реализират до 2022 г., информира Миглена Въгленова, главен експерт „Публичност и визуализация“ в администрация на кмета.
Представители на 13 организации от Франция, Гърция, Италия, Дания, Норвегия, Белгия, Румъния и България ще си сътрудничат за развитие на научноизследователския и иновационния капацитет в рамките на стратегиите за интелигентна специализация.
Експериментално ще бъдат въведени мерки в четири европейски административни области – Централна Македония (Гърция), Емилия-Романя (Италия), Тронделаг (Норвегия), Югоизточен регион на развитие (Румъния) и в една община – Габрово.
Ще се работи за привличане на заинтересованите страни в процеса по развитие на науката и иновациите, както и за засилване на сътрудничеството между Технически университет – Габрово и бизнеса.
Идеята е да се адаптират иновационните решения на научноизследователските институции към регионалните политики.
Ще се насочат усилия за по-добра информираност на бизнеса за местните стратегии за интелигентна специализация и възможностите за финансиране. Резултатите ще бъдат в помощ и на останалите три общини в Габровска област.
Дейностите ще подкрепят плана за изпълнение на иновациите в Габрово, който е част от общинския план за развитие в периода 2014-2020 г. Община Габрово ще работи съвместно с Фондация „Приложни изследвания и комуникации“, която е другият български участник в проекта. Фондацията ще координира проучването на екосистемите за научни изследвания и иновации в петте региона.
Общата стойност на проекта е 1 999 833 евро, като бюджетът за Габрово е 65 812 евро – 100% безвъзмездна финансова помощ. Водещ партньор е Европейската научна фондация от Франция.

БГ НЮЗ
Расте броят на откраднатите кофи за смет в Кърджали

Продължава да расте броят на откраднатите кофи за смет в Кърджали, съобщи БНР.
По думите на Веселина Танчева, началник отдел "Опазване на околната среда", от началото на година в общинската администрация в Кърджали са получени 20 сигнала от различни квартали.
Тя обяснява се крадат както стари кофи, така и чисто нови.
Най-често се оплакват гражданите от кварталите "Студен кладенец" и "Байкал".
Танчева е на мнение, че кофите се крадат вероятно, за да се предават в пунтовете за вторични суровини.
"В случаите, когато получим сигнал и когато нарушителят не е установен, ние сме длъжни да предоставим нова поцинкована кофа на гражданите", отбелязва тя.
 
София: Въвеждат се специални мерки за сигурност по повод възпоменателната церемония за 146-ата годишнина от гибелта на Васил Левски на 19 февруари
 
София. Въвеждат се специални мерки за сигурност по повод възпоменателната церемония за 146-ата годишнина от гибелта на Васил Левски на 19 февруари. Това съобщиха от пресцентъра на Столична община.
Във връзка с обезпечаване сигурността на възпоменателната церемония по случай 146 години от гибелта на Апостола на свободата, която ще се проведе на 19 февруари 2019 г. от 18.00 часа пред паметника на Васил Левски, от Национална служба за сигурност (НСО) напомнят на гражданите, които желаят да присъстват на церемонията, че ще бъдат пропускани през три контролно-пропускателни пунктове: първият – на кръстовището на бул. „Васил Левски“ и ул. „Оборище“; вторият – на бул. „Дондуков“ и бул. „Васил Левски“ и третият – на бул. „Янко Сакъзов“ и ул. „Панайот Волов“.
Цветя на паметника на националния герой ще могат да бъдат поднасяни до 17.00 часа и след приключване на официалната церемония, с изключение на часовия диапазон от 15.00 до 16.00 часа.
Решилите да присъстват на събитието, че следва да спазват чл. 6, ал.1 от Закона за събранията, митингите и манифестациите и чл. 8, ал. 7 от Наредба за обществения ред на територията на Столична община, която гласи: „При провеждане на масови прояви на обществени места се забранява: внасянето на огнестрелно или хладно оръжие, както и на други предмети, предназначението или употребата на които би застрашило обществения ред, живота и здравето на присъстващите; забранява се посещението на лица в явно нетрезво или неадекватно състояние, както и ползването на предмети, предизвикващи силен шум.“ Полицейските служители, в рамките на своята компетентност, контролират прилагането на Наредбата и съставят актове на гражданите при установяване на нарушения.
Служителите на НСО ще извършват проверки на предмети и вещества на основание чл. 30, ал. 1 от Закона за Националната служба за охрана като проверяват за наличие на огнестрелни и други оръжия, хладни оръжия и остри предмети, експлозиви и леснозапалими вещества, източници на йонизиращи лъчения, фойерверки и други пиротехнически изделия. Граждани, които носят обемисти багажи, няма да бъдат допускани на мероприятието, поради невъзможността на място да бъде организирано съхраняването им.
 
БТА
С европейски средства в Разград започва обновяването на още една детска градина
 
С европейски средства в Разград започва обновяването на още една образователна институция - детската градина "Райна Княгиня". Символичната първа копка беше направена днес от кмета д-р Валентин Василев и областния управител Гюнай Хюсмен.
Кметът поздрави отново екипа, работил за успешната реализация на проекта, и заяви, че целта на общинското ръководство е увеличаване на дела на обновената образователна инфраструктура и създаване на по-добри условия за обучение.
Детското заведение е един от обектите, включени в проекта на общината за модернизацията на 11 образователни институции в града. Дейностите се финансират от ОП "Региони в растеж". Като част от проекта в детската градина "Райна Княгиня" ще бъдат изпълнени мерки за енергийна ефективност, сред които топлинно изолиране на външните стени и покривната плоча.
Ремонтът включва още подмяна на отоплителната инсталация, на старите дървени прозорци с нова дограма и на съоръженията за игра. Ще бъде монтирана соларна инсталация на покрива на сградата и ще се обнови дворното пространство. Предвидено е и създаване на достъпна среда за хора с увреждания.
Директорката Ивалина Русинова посочи, че в детската градина, която е построена преди 43 години, досега не е правен основен ремонт. Тя увери, че строителните дейности няма да пречат на всекидневните занимания в групите. Предвижда се ремонтът да приключи след пет месеца.
 
Над 100 писма за участие в Осемнайсетия национален поетичен конкурс "Любовта е пиянство или пиянство от любов" са получени в Силистренската община
 
Сто двайсет и пет писма за участие в Осемнайсетия национален поетичен конкурс "Любовта е пиянство или пиянство от любов" са получени в Силистренската община, съобщиха от общината.
Конкурсът се провежда под патронажа на кмета на Силистра д-р Юлиян Найденов. Организатори са Силистренската община и литературното сдружение "Реката и приятели". Председател на журито е поетесата Ивелина Радионова, с която ще се състои поетична среща след отчитането на резултатите от конкурса на 22 февруари.
 
Технически проект за изграждане на система за улично соларно осветление подготвят в Алфатар
 
Технически проект за изграждане на система за улично соларно осветление подготвят в Алфатар, съобщиха от общината. За изработването на проекта в новия бюджет са заложени 11 000 лева.
Бюджетът на Алфатарската община за 2019 година е малко над 4 040 000 лева. В капиталовата програма са заложени блидо 1 085 000 лева. Предвижда се ремонт на улици в Алфатар и селата Бистра и Чуковец. Система за видеонаблюдение ще бъде поставена в Центъра за настаняване от семеен тип за хора с психични разстройства.
Субсидията на читалищата надхвърля 132 000. Общината отделя над 74 000 лева за неотложни разходи.
 
Община Пазарджик ще финансира с 10 000 лева издаването на книги от местни автори

През тази година Община Пазарджик ще финансира с десет хиляди лева издаването на книги от местни автори. Това съобщи кметът Тодор Попов.
Срокът за приемане на ръкописите е до края на февруари, след което комисия от утвърдени имена в литературната критика ще направи реценции върху тях.
През 2018 година със средства от местния бюджет са издадени книги от 13 автора. Сред тях е второто допълнено издание на кратката енциклопедия за близкото минало на Пазарджик "Пролетта на един град" от Константин Кантарев.
Програмата на Общината за подпомагане на пазарджишките писатели датира от 2008 година.
 
Трансграничен проект повишава квалификацията на педагозите в Симитли

Българо-гръцки трансграничен проект ще повиши квалификацията на педагозите за здравето и безопасността на децата в Симитли, съобщи пресцентърът на общината.
"Интегрирана териториална синергия за детско здраве и защита" е наименованието на проекта, който предоставя специални компетенции за активно работещите с деца. Той е финансиран по Програмата за сътрудничество ИНТЕРРЕГ "Гърция-България" за периода 2014-2020 г. Надграждането цели да се подобрят здравните услуги и социалните грижи.
Учителите от общината са участвали в семинар за обучение и трансфер на знания по критичните проблеми на деца в риск - изчезнали деца, деца-жертви на трафик. Фокусът е върху прилагането от българската страна на съществуващите европейски инструменти за повишаване на сигурността на децата.
"Усмивката на детето" е водеща организация от Гърция по проекта в партньорство с Регионалното управление на образованието в Благоевград. Предвиждат се дейности в училищата в общината, насочени към подобряване на здравните услуги за деца в района чрез разработването на всеобхватни програми за превантивна медицина, които да обхванат 6200 деца в трансграничния район на Гърция-България. Ще се осъществят и инициативи за подобряване на услугите за социални грижи, предоставяни на деца, ще се насърчи и развитието на социалните центрове за подкрепа на деца и семейства в нужда.
 
Дават до 5000 лв. за проекти за превенции

Конкурс за разработване на проекти от неправителствени организации за превенция на рисковото поведение сред деца и млади хора, обявява дирекция "Превенции" към Община Варна. В него могат да кандидатстват всички организации, регистрирани по Закона за юридическите лица с нестопанска цел.
Проектните предложения трябва да обхващат периода 01.04 - 31.10.2019 г., а финансирането не трябва да надвишава сумата от 5 000 лв. Проектите трябва да бъдат подадени в деловодството на Община Варна до 1-ви март 2019 година. Необходимите документи за кандидатстване могат да бъдат изтеглени от сайта на дирекция "Превенции", www.prevencii.com. Допълнителна информация на телефон 052/820 677.
 
Община Троян кани граждани и организации да участват с предложения в Обществен форум за партньорски проекти

Община Троян кани граждани, организации и институции да подадат проектни предложения по Общинската програма "Обществен форум за реализация на партньорски проекти", информират от пресцентъра на администрацията. Програмата цели утвърждаване на партньорството между структурите на гражданското общество или други обществено ангажирани лица и местната власт чрез реализиране на съвместни проекти, насочени към значими дейности.
Може да участват неформални структури на гражданското общество, читалища, културни институции, църковни настоятелства, училища и детски градини, кметства и кметски наместничества, организации, регистрирани по Закона за юридическите лица с нестопанска цел и Закона за управление на етажната собственост, както и юридически и физически лица, регистрирани по Търговския закон и Закона за кооперациите.
Общата стойност на програмата е 30 хил. лв. Исканото финансиране не може да надвишава 70 % от общата стойност на проекта, но не повече от 3500 лв. Кандидатите следва да осигурят минимум 30 % собствен принос, от които до 50 на сто може да е нефинансовото участие.
Изискване е проектните предложения да се реализират на територията на община Троян върху имоти, общинска собственост, или да са за важни за обществеността дейности.
 
БНР
Традиционно кафе на толерантността в Пловдив
 
Традиционното кафе на толерантността в Пловдив събра днес представители на различни етноси и религии в Джумая джамия в града.
Главният мюфтия Мустафа Хаджи подчерта, че е голямо удоволствие и чест да е в Пловдив, европейската столица на културата.
„Ние се събираме всяка година на тази дата около една маса да пием кафе  с хора, които имат различни виждания, но фактите показват, че когато има желание, има намерение да живеем заедно, да си помагаме, това може да се постигне“, добави той.
Кметът Иван Тотев заяви, че Пловдив от хилядолетия дава пример затова как различните религии и етноси могат да живеят заедно.
„Това е един много добър пример за всички, особено в тези сложни времена в Европа и света“.
В срещата, която е символ на разбирателство и мирно съжителство, освен Мустафа Хаджи и Иван Тотев, се включиха председателят на Общинския съвет на града Савина Петкова, консулът на Турция в Пловдив Хюсейин Ергани и представители на различни етноси и религии.

Варна е градът с най-много приемни семейства в България

146 професионални приемни семейства на територията на област Варна са ангажирани в проект „Приеми ме 2015“, което я поставя на първо място в цялата страна. 15 от настанените деца са с увреждания. За сравнение в област Пловдив приемните семейства са 90, в София – 76, в Бургас – 52.
Проектът се реализира от Община Варна в партньорство с Агенцията за социално подпомагане на територията на девет общини – сред които Аврен, Аксаково, Белослав, Варна, Вълчи дол, Девня, Долни Чифлик, Дългопол и Провадия, чрез създаването на областен екип по приемната грижа, съобщиха от дирекция "Социални дейности". 
Утвърдените професионални приемни семейства на територията на община Варна са 51 с настанени в тях 41 деца, от които 10 с увреждания. Данните показват още, че общият брой деца, ползвали услугата „Приемна грижа" през миналата година, в областта е 197, като в община Варна са 101, от които с увреждания – 11. 133 малчугани са получили съпътстващи социални услуги, а осиновените деца в България и чужбина са 56.
За периода 01.01.2018 г.  -  31.01.2019 г. са подадени 31 заявления от кандидати за приемни семейства. От тях утвърдени са 24, а от 5-ти февруари започва базово обучение на други трима от кандидатите. От началото на годината има увеличение и на възнагражденията на приемните родители с 10% - т.е. за 1 дете се получава 150% от минималната работна заплата, определена за страната, или 840 лв., за 2 деца - 896 лв. и за 3 деца -  952 лв. От бюджета на проекта се изплаща и месечна помощ в размер на около 300 лева. За деца с ТЕЛК, има допълнителна месечна добавка.
Проектът „Приеми ме" се реализира на територията на община Варна от 2015 година, като целта му е да предоставя алтернативна форма за отглеждане на деца, изпаднали в социален риск и изолация в семейна среда. Приоритет е настаняването на деца до 3-годишна възраст и на деца с увреждания, както и повишаване на качеството на приемната грижа.
Социалните услуги, които ползват децата, настанени в приемни семейства, са Център за обществена подкрепа – ползват психологическо консултиране и подкрепа, Общностен център за деца и семейства – ранна интервенция за подкрепа на деца с риск от развитие на увреждания или с увреждания, Център за социална рехабилитация и интеграция и Ранна интервенция за деца с увреждания към Фондация „ Карин дом“, Дневен център за деца и младежи с умствена изостаналост „Св. Й. Златоуст“ – комплексни услуги за деца с увреждания, Специализирано училище за ученици с нарушено зрение  „Проф. д-р Ив. Шишманов“ Варна.
 
Дарик Нюз БГ
165 апартамента и един зъболекарски кабинет са санирани в Кюстендил
 
Пет многофамилни жилищни сгради  или 165 апартамента и един зъболекарски кабинет са санирани в Кюстендил по проекта „Енергийна ефективност в многофамилни жилищни сгради“, финансиран от ОП Региони в растеж 2014- 2020. Общата му стойност е 2 500 000 лева, от които 2 125 000 лв. ЕФРР и 375 000 лв. национално финансиране.
Обща стойност по подписани договори с изпълнители е: 2 367 543,26 лв. С изпълнението на дейностите по проекта се подобри енергийната ефективност на сградите.
„Дали ще има средства за саниране на нови сгради ще се разбере не по- рано от  септември тази година, ако има спестени средства  те ще бъдат преразпределени  за енергийна ефективност на нови сгради.
Община Кюстендил е една от първите, която си изпълни проектите по ОП Региони в растеж 2014- 2020”, заяви зам.-кметът Росица Плачкова.

Теренът отреден за гробищен парк на Дупница е вече вписан в Агенцията по кадастър
 
Новият терен, отреден за гробищен парк на Дупница е вече вписан в Агенцията по кадастър. Той е с площ 4,5 дка и се намира в съседство с "Новите гробища". Капацитетът на гробищния парк намалява и това бе причина преди 2 години да се стартира тежката процедура за разширение.
"От тук насетне следва изготвяне на техническия проект и реализацията му. Цялата сага ще приключи в рамките на тази календарна година", обясни Директор Дирекция "Устройство на територията и Строителство" инж. Серьожа Котев.
6 терена пък са варианти за изграждането на нов гробищен парк в село Крайници. Предложените преди повече от година варианти на удовлетвориха част от местните жители и се наложи търсенето на нови терени.
Общата площ на терените е 14,7 дка и се намират североизточно от населеното място. Предстои среща между отделите от Община Дупница - "Устройство на територията", "Екология", Главния архитект на общината и кмета на село Крайници Мариана Димитрова, на която да бъдат обсъдени предложенията и направен оглед.

Дупница ще бъде домакин на конференция за задълбочаване на взаимоотношенията с Община Крива Паланка
 
От понеделник до четвъртък Дупница ще бъде домакин на международна конференция, имаща за цел да се задълбочат взаимоотношенията между гражданите, неправителствени организации, бизнес и общински административни организации с Община Крива Паланка.
Всички заинтересовани лица могат да вземат участие в конференция и дискусия на 19 февруари, която е насочена в частност към развитието на младите хора, стимулиране взимането на участие в различни спортни и културни инициативи, включително и възможности спортът да се превърне в туристически продукт и възможност за предприемачество сред населението.
Ден по-късно е предвидено да бъде организирано представяне на организации в сферата на спорта от двете общини, които да демонстрират и споделят своите умения и опит, както и възможностите за развитие от ранна детска възраст до нашите старини.
Събитието ще се проведе в спорната зала на община Дупница, като ще присъстват клубове по бойни изкуства, тенис на маса, шахмат и други.
В навечерието на 146-годишнината от обесването на Васил Левски, Община Тервел подготви дипляна с едни от най-емблематичните мисли и цитати на българския революционер.
Те съдържат вечен смисъл и могат да служат на всички българи за осмисляне особеностите на нашата народопсихология. Дипляната ще бъде адресирана до всички ученици в училищата, децата от предучилищните групи, посетителите на музея и на читалищната библиотека. По този в града се прекланят пред паметта и делото на най-големия български герой и пренасят демократичните му идеи и до най-младото поколение.
В Тервел, по случай Националния празник на Република България и 141 години от Освобождението, на 28 февруари от 18.00 часа, танцово-поетичен спектакъл ще изнесе Професионален танцов ансамбъл „Мизия“ - Търговище с гл. худ. ръководител Любчо Василев. Входът за събитието е свободен.
В културния афиш за този месец още ученици от гимназиалния етап на обучение в СУ “Йордан Йовков“ с тяхната учителка по литература Росица Стратиева ще изнесат открит урок за историята на театъра.
Събитието ще се състои на 15 февруари в общинския музей. На 22 февруари младите театрали от школата ще посетят театралния спектакъл „Криворазбраната цивилизация“, поставен на варненска сцена.
На 21 февруари деца и родители от ДГ № 1 „Детелина“ в Тервел ще имат презентация в платформата eTwinning, в която детското заведение участва. Проявата се нарича Mлади готвачи и включва приготвяне на три традиционни салти – от българската, грузинската и хърватската кухня.
Това събитие ще е в етнографската зала на музея. Само шест са детските градини в България, отличени със знака eТwinning и ДГ “Детелина“ Тервел е една от тях, припомнят от Общината.
 
В „Тракия“ /Пловдив/ продължава изграждането на нови паркоместа
 
Още два паркинга в предблокови пространства в „Тракия“ са готови, информира районният кмет Костадин Димитров. Той обясни, че е приключила работата по паркинга до блок 248 с капацитет за 20 автомобила.
Допълнителни 10 паркоместа са оформени и до блок 236-ти. Броят на изградените само в зона А-12 наближава 300, обобщиха от районната администрацията. Работата по строителната програма в „Тракия“ продължава пред блок 84 в зона А-7.
Преди месец в същата зона приключи благоустрояването на пространството пред блок 322, с което кметът Костадин Димитров изпълни поет пред жителите ангажимент и бе решен дългогодишен проблем. В продължение на години мястото там бе без подходи и тротоари. Пред блок 322 са оформени 47 паркоместа, изградени са подходи и тротоари пред входове А, Б и В.
 
Генерал Тошево участва в проект за действие при извънредни ситуации

Община Генерал Тошево е партньор по проект „Защита и образователна подготовка на граждани“ по Съвместната трансгранична програма „Черноморски басейн“ 2014 – 2020. Участват още 5 общини, като водеща е Михаил Когълничану, Румъния, а останалите са: Лумина, Румъния, Крихана, Молдова, и две турски общини – Бартин и Ташкопру.
Проектът има за цел да подобри и развие доброволните услуги, да се специализира административен персонал за комуникация при кризи, разработване информационни кампании, упражняване на различни видове риск, създаване на мрежа от трансграничен трансфер на работа при извънредни ситуации, определяне на по-безопасна среда за населението и неговата информираност.
Заложеният бюджет е 999 690 евро. Частта за добруджанската община е 135 000 евро. При одобрение на проекта в Генерал Тошево ще бъде закупено специализирано оборудване за извънредни ситуации, включващо специализирана високо проходима кола, комплекти за първа помощ, техника за теренни медицински изследвания, помощни средства – шини, кислородни маски, реанимационни балони, инструменти, както и презентационна техника. Очакванията са по този начин да бъде обезпечена дейността на отговорните за извънредните ситуации служители.
„Черноморски басейн 2014-2020“ е съвместна оперативна програма за трансгранично сътрудничество финансирана по Европейски инструмент за съседство. В териториалния обхват попадат 10 държави – България, Гърция, Румъния, Турция, Армения, Азейрбеджан, Грузия, Молдова, Русия и Украйна.
 
Плевен почита Апостола на свободата с паметен ритуал

Паметен ритуал, посветен на 146-годишнината от обесването на Васил Левски, ще се проведе в Плевен на 19 февруари, вторник. Ритуалът започва в 11.00 часа пред паметника на Апостола с почетен караул с участието на военнослужещи от Единния център за начална подготовка и панихида, отслужена от свещеници от плевенски храмове.
Слово за безсмъртното дело на най-великия българин ще произнесе кметът Георг Спартански, а Павла Манова, ученичка от XI клас в МГ „Гео Милев”,  ще прочете свое есе за Левски. В знак на признателност ще бъдат поднесени цветя и венци.
 
ДНЕС.БГ
Финансова децентрализация - приоритет на общините
Когато има силни общини, има силна държава

Основната част от дискусиите по време на Общото събрание на общините в България са засягали финансирането им, на самите общини, на техни инфраструктурни проекти, на ремонти на пътища. Най-трудна за поддържане е общинската пътна мрежа, но нуждите на общините в тази посока не са срещнали разбиране и отражение в бюджет 2019. Това стана ясно от коментара за събитието на Силвия Георгиева, изпълнителен директор на Национално сдружение на общините в Република България (НСОРБ), в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.
"Продължава диалогът и с министъра на финансите и с регионалния министър по проблемите с финансирането на поддръжката на общинската пътна мрежа. За нас не е толкова съществено откъде ще дойде този ресурс, важното е да бъдем разбрани, че много трудно поддържаме около 20 хил. км общинска пътна мрежа с не повече от 70 - 80 млн. лв. годишно. А отделно от това имаме да поддържаме 57 хил. км улици в населените места, така че се надяваме това послание, повтаряно толкова дълго, да бъде разбрано правилно от централната власт и да постигнем съгласие, че действително имаме нужда от повече ресурс за поддръжка на пътната мрежа", посочи Георгиева.
Една от темите за бъдещето на общините е настояването за по-широка финансова самостоятелност, посочи още Георгиева. Става дума за така наречената финансова децентрализация, зад нея се крият прости истини: "Когато общините имаме достатъчно правомощия и ресурси да решаваме проблемите на бизнеса и на хората на местно ниво, там, където те възникват, това ще струва много по-малко, по-икономически ефективно е и няма да се вдига на следващото ниво, няма да се налага да се занимава централната власт с проблеми, които могат да бъдат решени на по-ниско ниво. Затова и на настоящата дискусия се определи, че общините трябва да имат ясни, устойчиви и финансово осигурени ангажименти, за да бъдат реален партньор на държавата".
Когато има силни общини, има силна държава, каза още Георгиева и допълни, че държавата не трябва да се бои да овластява своите общини.
 
ВЕЛИКОТЪРНОВОУТРЕ БГ
Езикова гимназия „Проф. д-р Асен Златаров“ навърши 60 години
 
Езиковата гимназия „Проф. д-р Асен Златаров“ във Велико Търново навърши 60 години. Тържеството по случай хубавия повод събра в Музикално-драматичния театър „Константин Кисимов“ над 700 бивши и настоящи учители, ученици, много приятели и гости на елитното училище. Сред тях бяха кметът на Старата столица Даниел Панов, областният управител проф. Любомира Попова, председателят на Общинския съвет Венцислав Спирдонов, представители на различни институции и организации, на чуждестранни посолства и др.
Празникът бе открит от директората Смилена Тодорова, която припомни моменти от славната история на училището.
В приветствието си кметът Даниел Панов подчерта, че Езиковата гимназия е сред водещите и във Велико Търново, и в България. „Вече 60 години учениците от различните випуски носят гордост и слава на Старата столица. Стотици, дори хиляди са примерите за високи отличия от национални и международни олимпиади, награди от конкурси за художествен превод от западен на български език. Всичко това дава престиж на Велико Търново и затвърждава облика му като център на образованието“, сподели Панов.
Градоначалникът пожела на учителите да продължат да бъдат новатори в образованието, да бъдат все толкова вдъхновени и отдадени на просветата, да възпитават младите хора в дух на родолюбие, да ги учат да обичат България и Велико Търново. На учениците Панов пожела да бъдат здрави, да се гордеят, че са възпитаници на едно от най-добрите български училища и да защитават името му.
Подаръци от Община В. Търново по случай 60-годишнината бяха Старопрестолна грамота, Златна перпера – реплика на монета от времето на цар Иван Асен II, както и ваучер за училищни консумативи.
 
Велико Търново е част от проект за 16.7 млн. евро за подобряване качеството на въздуха
LIFE IP CLEAN AIR обединява шест големи общини
 
Замърсяването на въздуха от отопление и транспорт представлява значителен проблем в България. Близо 90% от градското население е изложено на прекомерни нива на фини прахови частици (ФПЧ10) през 2016 г., което е значително над средното за Европейския съюз. Нивата на фини частици и бензоапирен също значително надвишават целевите стойности в много градове.
Проектът LIFE IP CLEAN AIR обединява шест големи общини, като изгражда капацитет за изпълнение на програми за качество на въздуха, както се изисква от Директивата относно качеството на атмосферния въздух и националното законодателство.
Например, проектът ще пилотира подмяната на замърсяващи системи за отопление на домакинствата и ще изготви национални препоръки за преминаване към алтернативни форми на отопление.
LIFE IP CLEAN AIR ще бъде катализатор за мобилизиране на структурно финансиране от ЕС и национални фондове на стойност около 1,4 млрд. евро общо. Очаква се проектът да допринесе за качество на въздуха, което отговаря на законовите изисквания в общините София, Бургас, Велико Търново, Монтана, Русе и Стара Загора, в които живее една трета от населението на България.
Проектът цели изграждане на административен капацитет в 6-те общини, така че те да могат да изпълняват мерките, предвидени в програмите за качество на въздуха. Ще се осъществява цялостно наблюдение и контрол, като ще се използват различни източници на финансиране, включително средства от ЕС, за изпълнение на мерките за качество на въздуха.
Ще се разработи и тества нова демонстрационна схема, която да замени отоплителните инсталации в 500 домакинства и ще се приложи в около 10 000 домакинства в 6-те общини.
По проекта ще се създаде и поддържа общинска мрежа за управление на качеството на въздуха; както и мрежа с проекти в други държави-членки на ЕС.