Актуални новини

Събития за дата
НОВИНИ ЗА ОБЩИНИТЕ
17 ОКТОМВРИ 2019

БНР
В ямболска област започна прехвърлянето на общинските язовири към ДП "Управление и стопанисване на язовири"

В ямболска област започна прехвърлянето на общинските язовири към Държавното на предприятие "Управление и стопанисване на язовири". Преди година общинските съвети в петте общини гласуваха кои язовири да станат собственост на държавата.
27 от общо 104 язовира на територията на община „Тунджа“ са в процедура по прехвърляне към държавното предприятие, като политиката на общината е да отдава водоемите на концесия, посочи ресорният заместник кмет Георги Чалъков:
В общината активно се отдават активно около 85 язовира. В момента имаме не повече от 50 наети. Общината прие стратегия да отдава язовирите на концесия. В момента текът концесионни анализи на 10 язовира.
Концесионните договори ще са за период от 20 до 25 години.
Така се надяваме, че концесионерите ще имат един по- дълъг срок на експлоатация на съоръженията и ще могат да влагат по- свободно средства в тях и да са сигурни, че с един дълъг срок на ползване ще могат да си ги възвърнат.
Отдадените на концесия язовири ще са както за рибовъдна дейност, така и за туризъм и спорт

БНР
Общини дариха апаратура на болницата в Добрич

Многопрофилната болница в Добрич получи като дарение от част от общините в областта апаратура на стойност от близо 104 000 лева. Техниката е за нуждите на Вътрешното отделение, Физикалната и рехабилитационната медицина, очаква се нова апаратура и за Отделението по ортопедия.
Във Второ вътрешно отделение е инсталирана нова ехографска система на стойност 35 000 лв., а средствата са отпуснати от община Генерал Тошево. С ехографската система ще бъдат проследявани пациенти със заболяване на гастроинтестиналния тракт.
В отделението по физикална и рехабилитационна медицина е доставена нова съвременна апаратура за компресотерапия. Тя ще се използва при пациенти със застой на лимфата. До този момент в град Добрич нито едно здравно заведение не е разполагало с такава.
В МБАЛ Добрич са доставени още пациентски монитор, инфузионни помпи и инфузомати. Предстои да бъде доставена и артроскопска система за Отделението по ортопедия.

Focus-news.net
Общини ще могат да сключват договори за безвъзмездна финансова помощ по Оперативната програма за храни в размер на до 5 на сто над определения бюджет на програмата

София. Правителството даде съгласие Управляващият орган на Оперативна програма за храни и/или основно материално подпомагане, съфинансирана от Фонда за европейско подпомагане на най-нуждаещите се лица в България за периода 2014 - 2020 г., да сключва договори за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ с партньорски организации-общини и райони на общини, в размер на до 5 на сто над определения, бюджет на Оперативната програма, съобщиха от правителствената информационна служба. По този начин ще се даде възможност на партньорските организации-общини и райони на общини да предоставят топъл обяд на повече от 50 800 потребители и през зимните месеци.
Чрез тази доказала се успешна мярка се подпомагат хора, които получават месечни социални помощи, хора с тежки увреждания и невъзможност за самообслужване, лица с доказана липса на доходи и близки, които да се грижат за тях; семейства и самотно живеещи пенсионери с ниски доходи, за които в много случаи топлият обяд е значима подкрепа.

БНР
Над 2 000 тона опасни пестициди са изнесени от България

Повече от две хиляди тона опасни пестициди са изнесени от България и изгорени в инсинератори в Германия и Франция.
До началото на следващата година по българо-швейцарската програма трябва да бъдат унищожени още толкова излезли от употреба пестициди и препарати за растителна защита, посочиха във Велико Търново от Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда.
4388 тона стари пестициди трябва да бъдат изнесени от България и унищожени в чужбина до края на януари догодина, поясни Георги Марков от ПУДООС:
"Причината е една: в България все още няма такива специализирани инсталации, които могат да гарантират стопроцентовото изгаряне по екологосъобразен начин на такъв тип отпадъци".
По българо-швейцарския проект за близо 40 милиона лева се очаква да бъдат почистени негодните пестициди от 100 общини. 215-те склада, в които са били разпилени препаратите, които са негодни за употреба, е желателно след това да бъдат съборени, но за сметка на собствениците им, посочиха еколозите.

Iskra.bg
Инспектори на БАБХ глобиха 20 детски градини и училища заради предлаганата храна

Инспектори на Българската агенция за безопасност на храните издадоха 20 акта за нарушение и 191 предписания на детски градини и училища заради предлаганата в тях храна, съобщиха от институцията. Проверени са близо 2500 забавачки и школа в периода 24 септември – 11 октомври 2019 година на територията на цялата страна.
Иззети за унищожаване са кренвирши и кашкавал, както и бисквити, солети и халва с вложени в тях палмови и кокосови мазнини. Открити са и безалкохолни напитки и айрян със сол, които са забранени за предлагане в детските градини и училищата.
Извършени са и 18 проверки по сигнали на родители в училищни столове и лавки, тип „кухни майки“ в София-град, Пловдив, Бургас и Кюстендил. Установено е, че се продават чипс, соленки, бисквити и кексчета, които не отговарят на стандарта. Те са изтеглени от пазара. В училищен бюфет в Пловдив пък са открити кроасани с какаов пълнеж, които също не са съобразени с изискванията.
Все повече столове в школата затварят врати заради слаб интерес от страна на учениците, съобщи от своя страна „Монитор“. Децата предпочитат да си купуват храни от павилиончетата наблизо, вместо да ядат в школото. Един от градовете, където тенденцията е ярко изразена, е Варна. Там цената на купона за три яденета е 2-2,50 лв., по оценка на родители храната е разнообразна и въпреки това интересът е малък.
В други градове като Пловдив и Русе пък липсват помещения, които да са пригодни за училищни столове. Там, където няма такива, децата се хранят в класните стаи.
В някои общини като Стражица и Павликени храната е напълно безплатна. Причината – по този начин привличат циганските деца да посещават редовно школото.

Novini.bg
Стопаните от Търговищко са произвели над 78 000 тона царевица

През тази стопанска година земеделците от Търговищка област са произвели общо 78 277 тона царевица.
В областта - в землищата на петте общини, с културата са били засети 138 780 дка, съобщава от Областната дирекция "Земеделие", предаде БТА.
Кампанията по прибирането на реколтата е приключила. Средният добив е 654 кг от декар.
Най-добри добиви отчитат стопаните от Поповско и Търговищко - съответно по 595 и 580 кг от декар. В тези две общини са били най-много и площите с царевица. Справка в земеделската дирекция показва, че тази година в областта площите с културата са били повече - 138 780, докато през 2018 година са 93 573 дка. Тогава кампанията е приключила при среден добив от 618 кг/дка и общо производство 57 825 тона.

Monitor.bg
Младежи със затруднения отглеждат топ зеленчуци
Продават на Фермерския пазар, доставят продукти и за елитен ресторант

Социалното предприятие „Чудната градина” в Добрич е първото по рода си в България.
Създадено е през месец май миналата година, по идея на фондация „Свети Николай Чудотворец”. В „Чудната градина” работят младежи с интелектуални затруднения от Дневния център за възрастни и от Защитените жилища. Д-р Хасан Ефраимов, гинеколог, и Мария Методиева, председател на фондация „Свети Николай Чудотворец”, са основните двигатели на проекта.
Цветя
Предприятието стартира с една оранжерия, с разсад за цветя. Саксийките, всяка от които със стикер „Чудната градина”, успешно се продадоха на щанда на Фермерския пазар, който се провежда всеки четвъртък в Стария Добрич. Сега оранжериите вече са три, а в тях се произвеждат цветя, плодове и зеленчуци.
През лятото продукцията на младежите с интелектуални затруднения от тиквички, краставици, розов и червен домат, се радваше на повишен интерес от страна на добруджанци и на щанда на „Чудната градина” кипеше трескава търговска дейност.
Собственикът на елитен ресторант в Добрич, шеф Димитър Димитров, сам се увери в качеството на продуктите и сключи договор с предприятието за доставка на зеленчуци, произведени от младите хора.
Хит
Най-новият хит е крехкото зеле, произведено от младежите в „Чудната градина”. „За кисело зеле още е рано, но вече предлагаме от нашата нова продукция за прясна консумация. Трябва да ви кажа, че отново не сме направили никакъв компромис с качеството. Нашето зеле не дава голяма продукция, но затова пък е с неповторим вкус. То е предназначено за хората с изтънчени сетива. Подбрали сме изключителен сорт, който е перфектното решение, както за консервиране и сарми, така и за прясна консумация. Подхранено с оборска и птича тор, то се превърна в истинска витаминна бомба”, твърди Мария Методиева. Младежите успяха да произведат и втора реколта краставици, които предлагат на Фермерския пазар, заедно със зелето.
Зоопарк
Една част от листата на зелето от "Чудната градина" транспортират с автомобила, подарен им от "Есетере България", до Центъра за защита на природата и животните в Добрич, за изхранване на животните в зоопарка. Тази дейност ще продължи приблизително до Коледа, докато привърши и най-малкото листо, а от „Чудната градина” са изчислили, че количеството ще е над 10 тона храна. Зоопаркът пък от своя страна, ще предоставя на градината торта от животните.
Подготовка
Иначе, в „Чудната градина” кипи трескава дейност. Подготвят се оранжериите за предстоящата зима, оранжерия номер 3 вече е засята с лук за зелено, а цяла бригада от майстори правят едновременно магазин, който ще се използва и като офис. Всичко това се случва с дарения от фирми, под формата на строителни материали.
Това не са първите дарения за „Чудната градина”. По време на ежегодните посещения в България на американските консултанти от dоTERRA, предприятието получи подарък - мотофреза. С нея бе изорана третата оранжерия.
Преди няколко месеца дестилерията „Есетере България”, която е собственост на американската doТERRA, в лицето на изпълнителния директор на компанията Пламен Николов, връчи на председателя на фондация „Свети Николай Чудотворец” Мария Методиева ключовете за чисто нов работен автомобил „Дачия”, модел „Докер”. Дарението е на стойност 14 436 лв. С автомобила стана много по-лесно транспортирането на продуктите до Фермерския пазар.
Общината им дава терена
“Чудната градина” е разположена на територия от близо 4 дка. Теренът е отдаден безвъзмездно за 10 години, с решение на Общинския съвет на Добрич. Сериозен успех на социалното предприятие е назначаването на младите хора с интелектуални затруднения през миналата година по две програми за трудова заетост. 22-ма души с увреждания, които досега не са получили шанс за достойна реализация, вече имат работа. Облагородяването на терена коства безкрайно много часове тежък физически труд, тъй като в продължение на десетилетия мястото не е било обработвано.
Заразяват с позитивна енергия
Заплащането на участниците се осъществява единствено и само на проектен принцип. Много от дейностите се реализират изключително с доброволчески труд.
Мария Методиева е убедена, че когато се намират хора, които вярват на младите хора и истински ги подкрепят, тогава нещата се случват по-леко. Всички тук са толкова заразителни с позитивната енергия, която даряват, така че няма как и аз да не съм усмихната, казва тя.

News.bg
Реставрираха Плевенската панорама
 
Приключи реставрацията на художественото платно в зала "Панорама" на художествения музей Панорама "Плевенска епопея 1877 г".
Това се извършва за първи път откакто емблематичният обект е построен. Освен реставрация на художественото платно в рамките на 45 дни е извършено и почистване и възстановяване на предметния план.
Директорът на Военноисторическия музей в Плевен Емилия Зорнишка заяви, че реставрацията на Панорамата е била необходима и подчерта, че художественото платно в панорамната зала е един от най-впечатляващите елементи в музея.
Средствата за реставрацията в Панoрaмата са събрани от националната кампания "Ние обичаме България", стартирала през 2016 г., в рамките на която са подкрепени още два български символа - Паметникът на свободата на връх Шипка (през 2016 г.) и Мадарският конник (през 2017 г.). Това лято завърши и реставрацията на бронзовия лъв на Паметника на Шипка, а от края на 2018 г. Националният историко-археологически резерват "Мадара", където се намира Мадарският конник, е с модернизиран информационен център, оборудван с виртуална реалност, образователни игри и съвременна техника.

Actualno.com
Ето какви са цените на различните начини за отопление в Бургас

Има лек спад в търсенето на дървата за огрев в Бургас и региона твърдят търговци. За Actualno.com собственик на фирма за продажба на дърва сподели: “Цените на дървата са същите като миналата година, но търсенето намалява, защото хората минават на пелети. Те са от дървесина, но могат да се ползват само от тези, които са си сменили печките. Като цяло пазарът не се е променил драстично спрямо миналата зима“. За нарязани и нацепени дърва за огрев цената е 150 лева за тон, като е възможно и да варира според качеството на материала. Дървата за огрев на фигури държат цена от 65 лева, а тези които се продават на кубик се търгуват за сто лева. Материалите обикновено са от иглолистна или широколистна дървесина, габър или бук. Много от фирмите, които продават дърва за огрев предлагат и пелети. Цената им е около 420 лева за тон. За да преминат повече хора на екологично гориво, което не замърсява въздуха и околната среда, е необходима смяна на печките.
 Община Бургас има намерение да започне поетапна смяна на старите печки за дърва и въглища с екологични, които работят с алтернативни горива. Проектът се нарича "Българските общини работят заедно за подобряване на качеството на атмосферния въздух". Той е по програма на Европейския съюз и в него са се включили и други общини от страната. Смяната на отоплителните уреди трябва да приключи до октомври 2024 година.
Във втората фаза на проекта 80 домакинства ще бъдат включени към алтернативни форми на отопление, което значи използване на пелети или природен газ. В последния етап 1914 домакинства от Бургас, които са заявили желание за участие в проекта, ще преминат на еко горива. На тях ще бъдат предоставени безвъзмездно отоплителни уреди. Докато това стане, има възможност да се използват материали, които щадят околната среда и могат да се ползват с обикновените печки. Едни от тях са екобрикетите, подходящи за камини, печки и котли. Те са екологичен и икономичен начин за затопляне с твърдо гориво. Според специалисти екобрикетите са дори по-калорични от дървата и въглищата, горят бавно, отделят много топлина и след тях почти не остава пепел. Подобно гориво са остатъчните слънчогледови люспи, без добавки на лепило или други химически вещества. За сравнение, един тон брикети от слънчогледова люспа, по калоричност, се равняват на 5-6 куб.м. дърва за огрев. Избор наистина има и той не се простира само до печките на твърдо гориво. Голяма част от жителите на Бургас отдавна са избрали климатици, ел. уреди или са се възползват от услугите на газови и топлофикационни дружества.

Actualno.com
За 90 дни трябва да изградят скейтпарка в Стара Загора

 Символична първа копка положиха днес за изграждането скейтпарка, който ще се намира в разширението на парк „Артилерийски“, предаде кореспондентът на Actualno.com. "След всички проектни дейности, извършени от професионалисти в областта, мисля че ще имаме скейтпарк, покриващ всички съвременни изисквания и стандарти, както за състезания, така и за забавления“, каза по време на събитието Виктория Грозева, главен архитект на община Стара Загора, и призова любителите на екстремните спортове да са разумни и да ползват с внимание новата придобивка, сле като когато бъде пусната в експлоатация. С прилежащите части общата площ на скейтпарка ще е около 2 декара, а самото съоръжение ще е с площ над 800 квадратни метра. За изграждането му са предвидени близо 300 хиляди лева, а срокът за изпълнение е 90 дни. Специализираната зона ще има две основни секции - „Стрийт“ и “Боул”. Първата се състои от следните елементи - равна засилка, голяма и малка секции със стълби, виражи и парапети, комбинирана арена с ръбове, парапети, виражи и баланс, засилка с извивка и вираж. В „Боул“ секцията ще има последователно свързани сферични и цилиндрични форми, които ще образуват съоръжение с формата на ключалка на две нива в дълбочина. Първата копка беше положена от временно изпълняващия длъжността кмет на Стара Загора инж. Янчо Калоянов и Симеон Атанасов, управител на „Смарт Билд Дигитал“ ЕООД, което ще изгражда скейтпарка.

БТА
В Кърджали бе представен библиографският указател
"Източни Родопи - традиции, празници, обичаи, фолклор"

Библиографският указател "Източни Родопи - традиции, празници, обичаи, фолклор" е новото издание на Регионалната библиотека "Н.Й. Вапцаров" в Кърджали и днес официално бе представен пред публика.
Той е дело на Златка Янева, началник на отдел "Краезнание". Синтезираната в него информация е от събирани през годините материали в отдела, първият от които е от шейсетте години на миналия век. "Указателят съдържа материали за етнографските проучвания още от първите опити, които са правени в нашия край. Подредени са хронологично-азбучно, като първата публикация е на Стойчо Шишков, от 1892 г., и се отнася за Златоградския район, който доста време е бил в Кърджалийски окръг", обясни Златка Янева. Тя допълни, че в указателя са застъпени имена като това на Христо Вакарелски, Атанас Примовски, Михаил Арнаудов, както и на местни краеведи, сред които Никола Иванов, по-известен като "археолога на Източните Родопи".
Библиографският указател е с три основни раздела - "Етнографски проучвания", "Традиционна народна култура" и "Фолклор". Финансиран е по проект на Регионалната библиотека и ще бъде полезен не само на тесните специалисти, но и на учителите по история, както и на всеки, който проявява интерес към етнографията, обясниха създателите му.

БТА
Общинският съвет в Плевен реши градът да има олимпийско състезателно БМХ трасе

Общинският съвет в Плевен днес реши в града да бъде изградено олимпийско състезателно БМХ трасе, съобщи пресцентърът на съвета.
Съветниците гласуваха да се учреди 10-годишно безвъзмездно право на ползване за имот на сдружението, което ще изгради и стопанисва трасето - Туристическо дружество Кайлъшка долина - Плевен. То ще бъде изградено върху площ от 8 982 кв.м. на ул."Марибор"-1.
Изграждането на подобно трасе на територията на Плевен, което няма аналог в страната и в съседните страни, е от изключително важно значение за регионалното развитие и развитието на детско-юношеския спорт в общината, но и за развитието на олимпийския спорт в България, е категоричен председателя на сдружението доц. д-р Венци Росманов. Бъдещото трасе ще бъде оформено съгласно всички изисквания и стандарти на Международния колоездачен съюз и съобразено с площта на общинския имот и ще бъде изградено в срок до 3 години.
Решението е било подкрепено от 37 от общинските съветници в Плевен.

БТА
Африканска краставица е най-атрактивната стока, предложена на пернишкия пазар

Общинското предприятие "Пазари" в Перник награждава земеделския производител Красимир Стоянов от кюстендилското село Копиловци за най-атрактивна стока, предложена на тържището. Стоянов е продавал африканска краставица, произведена в личното му стопанство. Наградата се дава по случай 115-та годишнина на предприятието и предстоящия празник на Перник - 19 октомври. Това съобщи управителят на ОП "Пазари" Димитър Дойчинов.
Приз за най-модерен обект получава фирма за фризьорски услуги. По случай годишнината ръководството на "Общински пазари" награждава и служителката Елена Любенова. Общинското предприятие стопанисва шест обособени пазара в Перник, на които работят 200 търговци и производители. Няма неразплатени сметки; постъпленията от наеми са се повишили с 11,82 процента за деветте месеца на 2019-та спрямо същия период на миналата година. Приходите са двойно по-големи от разходите, отбеляза Дойчинов.

Faragency.bg
Айтос посрещна чудотворната икона на Пресвета Богородица Касперовска
Отслужена беше вечерня с Богородичен акатист на Пресвета Богородица

 На 16 октомври, в Храм „Св. Димитър”, Айтос посрещна чудотворната икона на Пресвета Богородица Касперовска. Донесена е от Успенский собор в Одеса. Ще остане за поклонение в Айтос до 17.00 часа на 17 октомври 2019 година, научи „Народен приятел“ от ставрофорен иконом Ромил Негозов.
Камбани възвестиха влизането на иконата в храма, в същата минута, десетки християни се наредиха, за да се поклонят пред нея. През целия ден миряни търпеливо чакаха реда си, за да застанат пред образа на Девата и да изрекат молитвите си, с вярата в чудотворните й сили. Храмът беше препълнен и в 17 часа, когато беше отслужена вечерня с Богородичен акатист на Пресвета Богородица.
Иконата Пресвета Богородица Касперовска е донесена в Русия в края на XVI век от сърби от Трансилвания, дошли по покана на руското правителство. Наследствена е, а през 1809 година става собственост на Джулиана Касперова.
През последните дни на януари 1844 година пренасят иконата в селската църква. Оттогава иконата на Дева Мария от Касперово е изцелила много хора и е обявена за чудотворна. По време на Кримската война, при обсадата на Одеса от британската флота, жителите на града донесли с литийно шествие иконата в града и Одеса остава невредима. От 1936 година иконата се намира в Успенский собор в Одеса.

Velikotarnovo.utre.bg
Четириметров кръст издигнаха над еленското село Марян
Християнският символ е дарение за традиционния събор

Християнският символ е дарение от група марянчани за традиционния събор на будното балканско село, който се провежда на 19 август. Доброто им дело връща спомени от преди 180 лета, когато на същата дата при голяма тържественост, радост и величие за вярващите е осветена църквата в Марян, издигната с помощи и доброволен труд на местните хора.
Идеята за направата на религиозния монумент възниква спонтанно и за нея разказва Андон Мъндев, който с брат си Иван са от пряко ангажираните участници. Живеят в Сливен, но поддържат наследствената къща и през седмица-две прескачат до село. Те са от Байрактаровия род, а техният прадядо Иван Манчев е бил редовен начален учител в Марян.
„От години имаме традиция да се събираме седмица преди сбора – хем да се преброим, хем да си побъбрим за селото. „Марянчани под сурдинка“ сме нарекли тези наши сбирки и на тазгодишната с Диана подхванахме темата за издигането на кръста, един символ на вярата, който да пази селото ни от беди и нещастия, споделя Андон. Съобщихме идеята с приятелите, те ни подкрепиха, а най-ентусиазирани бяха младежите от селото. Решихме всеки да дари за каузата колкото може.
Искахме кръстът да се вижда от всички посоки и да привлича отдалечe хората. Избрахме мястото да е над манастира, където са били навремето лозята на Марян, до там има и стар път. Момчетата почистиха терена от храсти и дървета, помогнаха при монтирането на кръста, който е изработен в Сливен. Боядисаха го със специална златиста боя, да отразява слънчевите лъчи през деня, а през тъмните часове монументът е осветен. Похвала за усърдието заслужават Георги и Мариян, Иво и Светлан, Кирил, Данаил, Веселин, Стоян.“
Освещаването на кръста е вълнуващо за всички. От Марянския манастир до мястото момчетата го изнесли на ръце под звуците на песента за капитан Петко войвода. Осветен е от местните свещеници Александър и Тодор. Сестра Анастасия от манастира предоставила стара плоча от светата обител, която положили в основата на християнския символ. Младежите от селото са решили да издигнат до него пилон, на който да се развява националния трибагреник, да поставят и беседка. Надяват се това място да стане предпочитано за жителите и гостите на Марян.

Velikotarnovo.utre
В Търново представиха проект за близо 40 млн. лв. за унищожаване на пестициди
Проектът е пилотен и цели обезвреждането на над 4000 тона негодни препарати

Днес във Велико Търново, Предприятие за управление на дейностите по опазване на околната среда – ПУДООС, проведе информационно събитие за разясняване на дейностите по проект: „Екологосъобразно обезвреждане на излезли от употреба пестициди и други препарати за растителна защита с изтекъл срок на годност“, финансиран  по Българо–Швейцарска програма за сътрудничество.
Проектът е пилотен и цели осигуряването на екологосъобразно обезвреждане на над 4000 тона негодни за употреба пестициди и други препарати за растителна защита, които се съхраняват в складове на територията на цялата страна, както и почистването на помещенията.
Обща стойност на проекта е 39 858 195,79 български лева. Швейцарски принос е 33 879 466,42 български лева и националното съфинансиране е 5 978 729,37 български лева.
Реализирането на проекта ще доведе до намаляване на риска за здравето на повече от 2 250 000 български граждани в 100 български общини. Намаляване на икономическите и социалните неравенства между България и други европейски страни. Подобряване на възможностите за инвестиции в общините, попадащи в обхвата на проекта.
Беше използвана и възможността да се представи и проект: Пилотни модели за екологосъобразно събиране и временно съхранение на опасни битови отпадъци от домакинствата. Обща стойност на проекта е 14 999 553,90 лева от които Швейцарския принос е 12 749 620, 82 лева и националното съфинансиране е 2 249 933,08 лева
На събитието присъстваха Георги Марков – координатор, Виктория Белоконска – координатор, Кристина Шопова – експерт информация и медии и представители на областната и общинска администрация, представители на РИОСВ Велико Търново, пожарна безопасност, гражданска защита, медии и граждани.

Velikotarnovo.utre
Откриха нова зала по бокс в Горна Оряховица
На тържеството присъства и депутатът инж. Клавдия Ганчева

 В нова зала вече ще тренират спортистите от Боксов клуб „Локомотив“ в Горна Оряховица. Тя е изградена заради нарасналата нужда от закрити площи за активен спорт в града. Лентата прерязаха президентът на Боксов клуб „Локомотив“ Анастас Начев и съпредседателят му Марин Русев, депутатът инж. Клавдия Ганчева, временно изпълняващия длъжността кмет на Община Горна Оряховица инж. Деница Коева, директорът на Общинското предприятие „Младежки дейности, спортни имоти и прояви“ инж. Петя Богданова и Йордан Георгиев – един от управителите на фирмата изпълнител.
Новата зала се намира в Спортен комплекс „Никола Петров“, където бяха преустроени 368, 8 кв. м. Към боксовата зала са изградени също санитарен възел, баня, помещение за инвентар, методически кабинет и складово помещение. Общата стойност на извършените дейности е 269 464 лв., осигурени от Община Горна Оряховица.
Проектант на обекта е „Металстрой Георгиев и Стоянов“ ООД, а строителният надзор бе поверен на „Алфа М 98“ ЕООД.
На церемонията по откриване на залата присъстваха заместник-кметовете Николай Георгиев и Йорданка Кушева, председателя на Общинския съвет Даниел Костадинов, общински съветници, олимпийският медалист Свилен Русинов – почетен треньор на Боксов клуб „Локомотив“ (Горна Оряховица), под чието ръководство за първи път състезатели на клуба взеха участие в държавните първенства, Димитър Армутлиев - доайен на Българската федерация по бокс и неин представител, Николай Минчев - член на Управителния съвет на клуба, спонсори, състезатели, приятели, съмишленици на клуба.
Благодарността си към всички, които участваха в изграждането на обекта, изказа инж. Деница Коева. Тя пожела на клуба да възпитава и обучава децата на Горна Оряховица, за да израснат като добри спортисти и достойни граждани.
Най-сетне боксовият клуб „Локомотив“ си има дом. Възхитен съм от това, което са направили Общината и всички фирми, участвали в изграждането. Вярвам, че благодарение на ентусиазма на президента на клуба Анастас Начев и неговите сътрудници, в тази зала ще има много деца и тя ще стане люпилня на шампиони. Познавам Наско, знам, че той винаги има високи цели и ще направи от бокса проспериращ за града спорт, каза Димитър Армутлиев, пожелавайки много медали.
Благодарностите си към Община Горна Оряховица за нова зала изказа и Свилен Русинов. Благодаря и на Наско, че не спира да се бори за развитието на бокса в Горна Оряховица. Аз като първи треньор на клуба се надявам залата да бъде напълнена с деца, които скоро да станат европейски, световни и олимпийски медалисти. Вярвам, че ще се събираме тук, за да ги посрещаме заедно, каза Свилен Русинов.
Вълнението си не скри и Анастас Начев. Изключително развълнуван съм, че сме тук и че можем да започнем да работим в нова боксова зала. Зала, в която да ковем новите шампиони – шампиони на международно ниво, които ще са гордост не само за нашия клуб, но и за цяла Горна Оряховица, начерта плановете Начев.

Zetramedia.com
Последно за мандата заседание на Общински съвет – Плевен

За около два часа приключи последното за мандата заседание на Общински съвет – Плевен. Старейшините заседаваха по дневен ред от 19 точки. С пълно единодушие бе променено решение от предходната сесия за промяна в общинската транспортна схема за намаляване на част от автобусите за Славяново. След недоволство от жители на Славяново и Коиловци бе решено да бъде възстановен един от отменените курсове – този с тръгване в 19.45 часа. Без дебати Общински съвет – Плевен разреши съществуването и дофинансирането на маломерни и слети паралелки в 11 училища на територията на община Плевен за учебната 2019/2020 г. Приети бяха промени в инвестиционната програма на общината. Поради подадена жалба в съда, през м. август обект „Основен ремонт на ул. „Кл. Охридски“ е премахнат от поименния списък на капиталовите разходи за този година. В същото време обаче е изготвен работен проект на стойност 1 135,60 лв., който следва да бъде разплатен. В същото време през септември приключиха ремонтните дейности на Центъра за работа с деца, които възлизат на 79 129,20 лв., при планирани 97 248 лв. С освободения кредит ще е възможно финансирането на проекта за ремонт на ул. „Кл. Охридски“, както и ремонтирането на по-голям участък от ул. „Браила“. Последната за мандата разгорещена дискусия бе за писмо от сдружение с искане за финансиране на 20 хиляди лева за изграждане на паметника на Девета пехотна плевенска дивизия. В залата се чу предложение всички съветници да дарят по 500 лева от последната си заплата, но в крайна сметка бе прието да бъдат дадени средства от резерва на общинския бюджет.

Dariknews.bg
Над 400 участници на IV Национален детско-юношески фолклорен фестивал „Мисионис пее и танцува“

Над 400 участници от цялата страна се очакват в IV Национален детско-юношески фолклорен фестивал „Мисионис пее и танцува“. Той ще се проведе на 19 октомври в Търговище. Проявата се организира от клуба за народни танци „Джумалийци“, с подкрепата на Община Търговище.
Откриването е в 10.00 часа в Драматичен театър Търговище. Освен на сцената на театъра, съставите и индивидуалните изпълнители ще се изявяват и в концертната зала на Центъра за младежки дейности и инициативи. В 16.30 часа, от бул. „Сюрен“ започва дефилето на участниците. То ще бъде предвождано от Духовия оркестър към Общината и ще премине по новоизградената улица при „пробива Катрафилов“ до площад „Свобода“.
Награждаването и гала-концертът на победителите са планирани за 17.00 часа на откритата сцена пред Общината. В програмата ще вземе участие и фолклорният изпълнител на добруджански песни Галя Киркова, която е част и от журито на фестивала.
На 9 ноември клуб „Джумалийци“, отново с подкрепата на Община Търговище, организира и VІII Национален фолклорен фестивал за любителските клубове по танци „Джумалийско надиграване”. Откриването е в 10.00 часа в спортна зала „Дечко Стефанов“. От 12.00 часа на площад „Свобода“ ще звучи българска народна музика, а в следобедните часове на откритата сцена на площада е планирана и фолклорна програма.

Dariknews.bg
11 претендентки за короната „Мис Сливен“

 В града на сините камъни ще се проведе конкурсът за красота „Мис Сливен“. Той е част от празничната програма за отбелязване на 26 октомври – празник на град Сливен, съобщиха от пресцентъра на Общината.
От 19.30 часа в зала „Сливен“ ще се проведе конкурсът за красота „Мис Сливен“. 11 момичета на възраст от 16 до 24 години ще се борят за титлата „Мис Сливен“, която ще им предостави възможността да представят родния си град в конкурса за красота „Мис България“.
На 19 октомври, също ще се проведат няколко традиционни за програмата прояви, като Международния планински маратон „Хайдушки пътеки“ и ХV Международен турнир по борба за кадети „Стоте войводи“.
В същия ден Сливен ще бъде домакин и на третото издание на Националния фолклорен фестивал – надиграване за любителски танцови клубове „Приятели чрез танца“.