Актуални новини

Събития за дата
НОВИНИ ЗА ОБЩИНИТЕ
25 ФЕВРУАРИ 2020

БНР
Започва изграждането на инсталация за компостиране между Враца и Мездра

Със символична "първа копка" и тържествен водосвет ще започнат строителните дейности по изграждане на инсталацията за компостиране на разделно събрани зелени отпадъци край Враца. Официалната церемония ще се състои на 27 февруари 2020 г. от 13:00 часа в гр. Враца, на мястото на Регионално депо за неопасни отпадъци на общините Враца и Мездра. След успешното провеждане на обществените поръчки, с които бяха определени изпълнителите, обектът получи разрешение за строеж и откриване на строителна площадка. Новата компостираща инсталация ще се изгради в непосредствена близост до сепариращата. Тя ще е на площ от около 4.5 дка.
Символичната "първа копка" ще направят кметът на община Враца Калин Каменов, кметът на община Мездра Иван Аспарухов, представители на държавни и местни институции, фирмата изпълнител. На събитието ще присъстват също екипът на проекта, медии и други заинтересовани лица.
С реализирането на проекта е планувано да се подобри качеството на живот на населението на двете общини чрез въвеждането на устойчиви механизми за опазване на околната среда. Очаква се новата компостираща инсталация да намали значително обема на депонирания отпадък - с около 20-25%. Това от своя страна ще удължи живота на експлоатираната клетка на депото с между 3 до 5 години, сочат прогнозните проучвания.

БНР
Община Сливен подкрепя всеки, който иска да изгради покрити паркинги

Община Сливен ще подкрепи всеки инвеститор, който иска да изгради покрити паркинги или гаражи на частен терен или да се учреди право на строеж върху общински терен. Това обяви кметът Стефан Радев по повод започналото премахване на частни ламаринени или бетонови гаражи в града и липсата на паркоместа. Освобождаването на общинските терени в трите големи квартала „Дружба“, „Сини камъни“ и „Българка“ е заради намерението на общината да изгради паркове за отдих за около 3 милиона лева.
Кметът Радев коментира, че до момента не е имало инвеститорски интерес за изграждането на платени покрити паркинги и гаражи, защото паркирането в града е било възможно навсякъде.
"Постепенно това ще се променя с годините и се надявам, че това ще предизвика интерес във инвеститорите да правят такива паркинги. Голям въпрос е въпросът с паркирането не само за Сливен. По-скоро ние сме доста, доста забавено е решението на този проблем в града. Все по-голям ще става този проблем и все по-активни трябва да сме в търсенето на решения."
Той даде като добър пример въвеждането на „синя зона“, чрез която е регулирано паркирането в центъра на града, довело и до премахването на много от ламаринените гаражи.

БНР
Кметът Томов ще се въздържи за излизането на Петрич и Струмяни от ВиК Асоциацията

На извънредно заседание днес благоевградските общински съветници решиха да подкрепят предложението на община Благоевград. То гласи, че на предстоящото заседание на ВиК асоциацията, насрочено в четвъртък, представителят на община Благоевград ще гласува въздържал се относно излизането на общините Петрич и Струмяни от асоциацията.
Предложението на комисията по бюджет и финанси беше представителят на общината, в случая кметът Румен Томов, да гласува „за“ излизането на двете общини. То не беше прието. Община Благоевград ще гласува в подкрепа на всички останали точки в дневния ред на общото събрание на асоциацията.
На заседанието присъства управителят на ВиК – Благоевград инж. Росица Димитрова. Тя изтъкна ролята на ВиК асоциацията за финансирането на инфраструктурни проекти, касаещи ВиК мрежата на територията на цялата област. До момента не са отпускани средства за благоевградската асоциация, тъй като още в началото община Кресна отказа да се включи, припомни инж. Росица Димитрова.

БНР
Нова грипна ваканция за три училища в Радомир

Нова грипна ваканция за учениците от три училища в Радомир.
Във връзка с нарастващия брой заболели ученици Регионалната здравна инспекция- Перник е направила мотивирано предложение до началника на Регионалното управление „Образование“, дните от 25 до 28 февруари включително да бъдат обявени за неучебни в начално училище „Архимандрит Зиновий”, основно училище „Христо Смирненски” и Техническата професионална гимназия „Н.Й. Вапцаров”.
Според кмета на Радомир Пламен Алексиев мерките са половинчати и едва ли ще спрат разпространението на заразите. По-удачният вариант бил ваканцията да важи за всички ученици в общината.
Децата от тези училища имат братчета и сестричета в други училища, които не са във ваканция, имаме средищни училища, возим ги всички заедно с училищни автобуси, коментира кметът.
За възпитаниците на трите училища това ще бъде втората грипна ваканция за тази година. Първата, която беше обявена за цялата област Перник, беше в дните от 28 януари до 7 февруари.

Dnevnik.bg
Съветниците в Каварна ще преразгледат таксата за отразявне на "продукцията" им

Oбщинските съветници на Каварна решиха да върнат за ново обсъждане правилника за работата си заради спорната точка, според която медиите трябва да плащат, за да отразяват заседанията им. Това стана на заседание, проведено вчера.
Вносителят на предложението Красимир Кръстев заяви, че до повторно гласуване на решението на Общинския съвет в Каварна от 28 януари т.г. се е стигнало след натиск върху областния управител Красимир Кирилов. Според Кръстев собственици на медии са се съюзили срещу въвеждането на такса за журналистите.
"Всички вие изпитахте т.н. медийна бухалка, знаете какво се случва когато медийните собственици решат да унижават някого, каза по време на заседанието Кръстев. За 10 дни видяхте какви манипулации - от рода на касичка община Каварна, на цензура, на ограничаване на достъп, на човешки права и на всякакви такива измислици. Истината е, че искам собствениците на медиите, не журналистите, да започнат да си плащат", каза той.
Според Кръстев решението на областния управител да върне за ново разглеждане решението за т. нар. "такса отразяване" може да бъде оспорена "по законосъобразност и целесъобразност". Таксата влизала в противоречие със Закона за местното самоуправление и местната администрация, тъй като осигурявала "техническото обслужване". Не противоречала и на Закона за радиото и телевизията, защото не налагала цензура.
Красимир Кръстев спечели изборите като кандидат на НФСБ на Валери Симеонов, но скоро след това беше изключен от партията "заради груба злоупотреба с доверието на избирателите с цел постигане на лични облаги".
Разсъжденията, с които Кръстев внесе предложението си в края на януари бяха любопитни:
"Само преди три месеца бяха местни избори, казва той пред БНР. Тогава всички радиа - местни, национални мрежи, телевизии ни искаха пари на минута. Правилникът позволява да се заплаща по определена тарифа. Искам тия медии, включително и национални мрежи и телевизии, да си заплащат една минимална такса. Както те вземат пари по време на избори за всяка една реклама или излъчване, така и ние създаваме някаква продукция, която е редно да се заплаща."
Предложението му мина най-напред през обсъждане в постоянната комисия по духовни дейности, чийто председател е бившият кмет на Каварна Нина Ставрева. Тогава и петимата членове на комисията одобриха внасянето на идеята за "такса отразяване" за гласуване от пълния състав на Общинския съвет.
В разговор за "Дневник" по този повод Ставрева каза: "Направихме гаф, няма какво друго да кажа. Това показва само колко лекомислено гласуваме предложенията за решения без да вникнем в текста им".
Решението за преразглеждане на Правилника за работата на Общинския съвет в Каварна беше прието с 15 гласа "за" и един "против" - на Кирил Кръстев. В края на заседанието председателят на общинския съвет Йордан Стоянов каза, че ситуацията е била поучителна, както за всички съветници, така и за самия него.

Monitor.bg
Вятър със скорост 100 км/ч отвя Русе

 Вятър със скорост 100 километра в час премина през Русе. В следобедните часове силата му намаля до 50 километра в час, съобщиха от хидрометеорологичната станция в града.
Изпратено е щормово предупреждение до капитаните и собствениците на плавателни съдове по Дунав. Получени са сигнали за паднали ламарини и клони.
„Сигналите са за улиците „Пиротска“, „Дондуков- Корсаков“ и за затворения мол в района на УМБАЛ „Канев“, от покрива на който са паднали ламарини. Няма пострадали хора“, поясни пред „Монитор“ ръководителят на общинската дирекция по обществен ред и сигурност Спасимир Димитров.
Голям клон е паднал върху спрял автомобил на изхода на Русе в посока София. Шофьорът е бил извън колата и не е пострадал.

News.bg
Вятърът съборил минаре на джамия в Омуртаг

Минарето на най-посещаваната джамия в Омуртаг е съборено от бурния вятър вчера.
В джамията всеки петък идват около 60-70 души. Сформиран е екип, който да разчисти отломките, но за изграждането на ново минаре все още няма план.
Временно хората могат да посещават друга джамия в града, но тя трудно ще побере всички желаещи.
Припомняме, че за вчера бе обявен жълт код за опасност при силен вятър.
За паднали дървета и счупени клони съобщиха от Гражданска защита в Търговище. Поривите на вятъра в областта достигнаха 70 километра в час.
Ветровете отлепиха и голяма ламарина на покрива на Съдебната палата в Търговище.
Екип на полицията отцепи района, а Гражданска защита се качи на покрива и обезопаси опасната ламарина.

Novini.bg
Споразумение за сътрудничество между общината и Камарата на строителите подписаха във Видин

Кметът на Видин Цветан Ценков и изпълнителният директор на Камарата на строителите в България Валентин Николов са подписали споразумение за сътрудничество, съобщават от общината.
С този документ страните обединяват усилията си в цялостния процес по градоустройствено и общоустройствено планиране, подготовка и строителство на обществено значими и инфраструктурни обекти на територията на община Видин.
В споразумението е предвидено участие на експертно ниво в работни групи, комисии и съвети по устройствено планиране, инвестиционното проектиране и разрешаване на строителството на обществено значими и инфраструктурни обекти, консултативни функции на територията на общината и др.
Освен това Камарата на строителите в България се ангажира при необходимост да участва със съвместни или самостоятелни екипи за наблюдение и консултиране в хода на строително-инвестиционния процес; да съдейства за осъществяване на посредничество с други професионални организации за постигане на качествени резултати и др.

Novini.bg
Кметът на Перник: Отдалечаваме се от критичната ситуация

От началото на месец февруари нивото на яз. „Студена“ се е повишилос около 2 метра, което е около 800 000 кубика вода. От началото на месеца досега притокът винаги е по-висок от оттока на язовира. Това заяви кметът на Перник Станислав Владимиров в ефира на БТВ.
По думите му критичният месец е бил януари, когато нивото на водата е достигнало минимума си.
За да може Перник да не стига отново до подобни критични ситуации, започна строителството на водопровод от София. Копае се паралелно от двете страни – откъм софийското село Мало Бучино и откъм Перник, а целта е тръбите да се срещнат. Около 100 м остават, за да се срещне багерът, който копае от страната на Перник, с този, който копае от страната на София.
Вчера 100 м преди срещата на изкопите, излиза скала, която не може да се разбие от багерите. Има и още 250 м при включването на тръбата с мрежата на Перник. Общо 350 м остават при изкопани и положени тръби над 13 км.

Actualno.com
Ако пролетта е влажна, водният режим в Перник ще се облекчи

 От началото на месеца досега притокът винаги е по-висок от оттока на язовира, обясни той и каза: "От началото на месец февруари с около 2 м се е повишило нивото на яз. „Студена“, което е около 800 000 кубика вода. От началото на месеца досега притокът винаги е по-висок от оттока на язовира."
Критичният месец е бил януари, когато нивото на водата е достигнало критичния си минимум. "Въпрос на броени дни беше да влезем в мъртвия обем и да черпим от основната тръба. Най-хубавото нещо е, че вече се отдалечаваме от тази критичност, която беше през януари. Прогнозата е за валежи, което отново ще увеличи водата в язовир Студена". Оптимистичните прогнози са, че ако има влажна пролет, в края на сезона може да се говори за много по-облекчен режим на водата, а именно нощен, което няма да затруднява толкова жителите на Перник. Средата на март трябва да започнат тестовете за водоподаването от яз. Бели Искър. Тогава ще спре и черпенето на вода от яз. Студена, за да може язовирът да започне да се пълни с по-бързи темпове.

Actualno.com
РИОСВ към кметовете в Бургаско – погрижете се за нерегламентираните сметища и непочистените реки

Кметовете на 13-те общини в Бургаска област, контролирана от екоинспекцията, трябва да се погрижат за речните корита на териториите си. С писма РИОСВ ги задължи да почистят нерегламентираните сметища и замърсените корита на водоемите. Кметовете трябва да следят да не се допуска безразборно изхвърляне на боклуци и създаването на нови сметища. Предписанията се издават по заповед на министъра на околната среда и водите да бъдат извършени проверки в цялата страна за наличие на нерегламентирани сметища и осигуряване проводимост на реките. Срокът на изпълнение на предписанията е 21 април 2020 година.
Проверките на контролните органи започват веднага след тази дата и ще продължат през целия месец май. Ако след това бъдат открити замърсявания ще се вземат административно-наказателни мерки. За неизпълнение на предписание Законът за управление на отпадъците предвижда глоба от 2 000 до 10 000 лева за физически лица и от 5 000 до 20 000 лева за юридически лица.

Actualno.com
Ремонт променя организацията на движението в Стара Загора

 Въвежда се временна организация на движението на личен, договориран транспорт и на моторни превозни средства (МПС), извършващи транспорт за собствена сметка по част от ул. „Промишлена” - между улиците „Калояновско шосе” и „Михаил Хаританов“ в Стара Загора. Причината е изпълнение на проект „Ремонт на стоманобетонов мост на км 105+360 в междугарие Калояновец- Стара Загора, път 1 и 2 по 8-а ЖП линия” с възложител Държавно предприятие "Национална компания Железопътна инфраструктура" (ДП НКЖИ). До 28 февруари от 00:00 до 24:00 часа ще бъде спряно движението по източната лента на ул. „Промишлена“ заради изпълнение на строително-монтажните работи по ремонт на стоманобетонния мост. От 28 февруари до 4 март ще бъде преустановено движението на МПС по западната лента на движение на улицата. Промяна в маршрута и разписанието на градския транспорт няма да има.
От община Стара Загора апелират шофьорите да спазват временните ограничения и маркировка. След приключване на мероприятието по преценка на служителите, пряко ангажирани с охраната, движението на автомобили ще се нормализира незабавно.

БТА
В Монтана искат отмяна на винетки за две пътни отсечки

Жители на Монтана искат отмяна на винетките за две пътни отсечки, съобщи кметът на общината Златко Живков. Ще запозная пътните органи и ще настоявам за отмяната, каза той.
Двете отсечки се намират на изхода от града и имат обща дължина от 2 км. Едната е по пътя към Враца, а другата - на изхода от града до улица "Диана". Общината е поела от АПИ грижата за тях и ги поддържа в добро състояние - редовно почиства мантинелите, банкетите и растителността. Въпреки това, за преминаване през тях сега се иска винетка.

БТА
Ученическа кауза обедини млади и стари в пловдивското село Белащица

Ученическа кауза обедини млади и стари в пловдивското село Белащица. След поредица от успешни благотворителни кампании, ученици, техните родители и бабите им, тази зима изработиха стотици мартенички, средствата от продажбата на които ще бъдат използвани за построяване на съблекалня за часовете по физическо възпитание в местното училище "Пенчо Славейков". Това разказа за БТА заместник-директорът на училището Светлана Георгиева.
В рамките на един месец учениците от всички класове - от първи до осми, изработваха червено-белите символи на пролетта. С много ентусиазъм те бяха подкрепени и от техните родители, своеобразна "бригада" сформираха и в пенсионерския клуб в селото, каза още Георгиева. По думите й червените и бели конци са от естествени материали - вълна и памук, които са осигурявали самите майстори, с малко е помогнало и училището.
Дима Йовчева набързо е организирала и специална работилничка, в която децата са се научили на специални техники за плетене и шиене на мартенички. Като най-интересни и най-нови Георгиева посочи техниките иглонабиване и изплитане на пано чрез "промушване и правене на възли". Учителка от началния курс е успяла да осигури конски подкови, които децата са оплели в бяло и червено "за късмет и здраве".
Най-надъхани естествено са били децата, които вече имат зад гърба си няколко благотворителни акции, средствата от които са използвани за други каузи в тяхна полза. Всяка акция, според заместник-директора продължава през цялата година, като включва трите големи празника - Коледа, Баба Марта и Великден. С миналогодишната, с допълнителни дарения от родители, децата са събрали 20 000 лева, с които е оборудван компютърен кабинет, отделно за всяка класна стая е осигурен компютър с мултимедия, което по думите на Светлана Георгиева дава възможност на децата да използват всякакви иновативни методи за обучение.
От днес започна разпродажбата на мартеничките, което е поверено на по-големите ученици и които вече имат "търговски" опит с Коледния и Великденски базар. Това е поредната разпродажба, след Коледния базар от миналата година, от които ръководството на училището се надява да се съберат необходимите за съблекалнята 8 000 лева. Ако не успеем сега - продължаваме с базарите, докато съберем сумата, е казал и директорът на училището Цветан Кацаров, който е в основата на всички иновативни методи за развитие на училищната база в село Белащица.

БТА
Кметът на Перник връща за ново обсъждане бюджета на общината

Кметът на Перник Станислав Владимиров връща за ново обсъждане в Общинския съвет предложените от него бюджет на общината за 2020 г., програма за управление и разпореждане с общинската собственост и структура на общинската администрация. Това съобщи общинският пресцентър.
Според кмета в изменения с решение на Общинския съвет бюджет е налице несъответствие между отделни бюджетни пера, липсва съпоставимост между приходна и разходна част, освен това е небалансиран и незаконосъобразен. Във връзка с това Владимиров връща за преразглеждане и останалите важни за изпълнението на бюджета документи, които влияят пряко върху приходната и разходната му част.
С гласуването си против предложените програма за управление и разпореждане с общинската собственост и структура на общинската администрация, Общинският съвет също противоречи на множество правила и закони, съобщава пресцентърът. Това ставало ясно от актовете, с които кметът ги връща за ново обсъждане, се посочва в съобщението.
На извънредно заседание на 11 февруари Общинският съвет в Перник прие бюджета на общината, но промени поименния списък на капиталовите разходи. Бяха направени промени и във финансирането на кметствата. Отхвърлени бяха предложената от кмета структура на общинската администрация и програмата за управление и разпореждане с общинска собственост, които са пряко свързани с гласувания бюджет.

Faragency.bg
Бургас се включва в платформа за връщане на българи от чужбина

Бургас и бургаският бизнес ще се включат в платформа, зад която стои идеята за връщане на българи от чужбина. В морския град идеята представи един от председателите на „Движение национална кауза“, които са зад идеята – телевизионният водещ и продуцент Андрей Арнаудов, по-познат от дуото Иван и Андрей. Платформата се казва „Bulgaria wants you“, а таргет са българите напуснали страната в последните 30 години.
„Ще промотираме идеята чрез видеа, като платформата ще стартира в края на април. Такива видеа за съжаление в момента за страната ни прави само „Америка за България“. Всеки град в нея ще има подробна информация. Платформата ще представлява микс между информация за градовете, в които българите евентуално да се върнат и оферти за работа от бизнеса в тях, за да имат и реални представи за условията. Така пък компаниите включили се в платформата ще могат да се промотират“, обясни Арнаудов.
Първите родни градове включени в частната инициатива ще са петте най-големи в страната – София, Пловдив, Варна, Бургас и Стара Загора. В последствие ще се включат и други големи градове в страната, като целта е в крайния й вариант да участват всички градове в България.
Проучване на сдружението показва, че 69% от обмислящите да се върнат в родината биха използвали платформата. Други данни пък показват, че 600-700 хиляди нашенци в чужбина искат да се приберат обратно. Затова от „Движение национална кауза“ в края на март тръгват на срещи с тях в големите европейски градове, а по-късно и в Щатите. Първият град е британската столица Лондон.
„В Бургас например ще искаме информация от кмета Димитър Николов за града, защото знаем, че и той работи за това. Важно е да покажем, че България много се е променила. Ако например си емигрирал през 2000-та година в Марсилия, то тогава много по-вероятно е било да те пребият и оберат у нас. Сега обаче смея да твърдя, че е обратното“, обясни той.
Телевизионният водещ и продуцент сподели, че е оптимист за бъдещата работа на платформата. Той добави, че единствените пресечни точки с политиката на управляващите е, че и двете искат да връщат българи у нас.
„Ние обаче не се целим само във висшистите. Освен мозъци, ни трябва и работна ръка“, добавиха от сдружението.

Velikotarnovo.utre.bg
Велико Търново ще отбележи 142 години от освобождението на България
Ще бъде връчена Академичната награда „3-ти март”

С военен ритуал за издигане на националния флаг ще започнат на 3-ти март от 10,30 ч. честванията във Велико Търново по повод 142 години от освобождението на България. Празнично слово ще поднесе кметът на общината инж. Даниел Панов, след което ще бъде връчена Академичната награда „3-ти март”. Литературно-музикална композиция „Благослов за България” ще изпълнят Белослава Маринова и Николай Кръстев - ученици от ПМГ „Васил Друмев“. Автор е Анна Ненова- преподавател по български език и литература.
От 11 ч. пред паметник „Майка България” празничен благослов ще отслужи Негово Високоблагоговейнство свещеноиконом Славчо Иванов. След военния ритуал за полагане на венци и цветя на признателност,  празнично търновско хоро ще извие Детски танцов ансамбъл „Търновче” при Военен клуб- Велико Търново.
Вечерта от 20 ч. ще бъде излъчен аудио- визуалният спектакъл „Царевград Търнов- звук и светлина

Velikotarnovo.utre.bg
За шеста поредна година в община Горна Оряховица ще се проведе инициативата „Подари усмивка”
Над 3500 мартеници ще бъдат раздадени в навечерието на 1 март

Над 3500 мартеници ще бъдат раздадени в навечерието на 1 март в рамките на инициативата „Подари усмивка”, която ще се проведе за шеста поредна година в община Горна Оряховица. Червено-белите символи на пролетта са изработени от деца от детски и учебни заведения на общината, от потребители на Дневния център за деца с увреждания, Дневния център за пълнолетни лица с увреждания и самодейци от читалищата в съставните селища.
Мартениците ще бъдат подарявани на случаен принцип на гражданите на няколко места в Горна Оряховица – на пл. „Георги Измирлиев“, Общинския пазар, пл. „Атанас Буров“, в района на Младежки дом, в района на парк „ Пролет“ и магазин „Макс Марк“, жп гарата и др.
Инициативата „Подари усмивка“ ще стартира точно в 11.00 ч. на 28 февруари в цялата община. В раздаването на мартениците ще се включат деца и ученици от СУ „Георги Измирлиев“, СУ „Вичо Грънчаров“, ПГЕЕ „М. В. Ломоносов“, ПГЖПТ „Н. Й. Вапцаров“, ПГЛПИ „Атанас Буров“, Горнооряховския младежки парламент.
Акция за раздаване на мартеници ще има и в населените места на Общината.
По традиция в навечерието на 1 март мартеници ще получат и потребителите на Домашния социален патронаж.

Plovdiv-Online
Представят задание за новата Математическа

Днес от 18.00 часа, в кабинет 104 на Математическа гимназия Пловдив, по време на Общото събрание на Училищното настоятелство, ще бъде представено заданието за бъдещата сграда на училището.
То ще бъде представено от г-жа Карапеева, директор на МГ Пловдив и в него са посочени колко учебни зали, лаборатории и компютърни зали са необходими.
Предвижда се също така да има спортен салон, креативни стаи с неправилни форми и ателиета за творческо обучение.
След обсъждането заданието ще бъде внесено в Община Пловдив още на следващия ден, след което предстои стартиране на процедурата по проектиране.
Факт е, че в бюджета на Община Пловдив за 2020 г. са заложени и одобрени от Общински съвет с Решение №22 от 2020год. средства в размер на 300 хил. лв. за проектиране на сграда на училището.
На 10.02.2020 г. се проведе среща между главния архитект на Община Пловдив арх. Ахрянов, г-жа Карапеева и представители на Училищното настоятелство. По време на срещата бяха обсъдени въпроси за местоположението на сградата и функционалността й. Предвижда се това да бъде училище на бъдещето с подходящ микроклимат и зони за отдих, в което да има достатъчно учебни зали, така че учениците да минат на едносменен режим на обучение.
Към момента има два терена на територията на гр. Пловдив, които са подходящи за строежа. На фиг.1 се вижда парцелът, в който са застроени 2-те езикови гимназии - "Пловдив" и "Иван Вазов", като се правят разчети Математическата да бъде в незастроената част към река Марица.
Преимуществото в случая е това, че има изградена транспортна инфраструктура, теренът не е застроен и дава възможност в бъдеще да се изграждат общи за 3-те училища сгради. На фиг. 2 се вижда парцел №20, който се намира зад хотел „SPS”, предвиден е за училище и е с площ от 32 декара.
Проблемът тук се явява липсата на инфраструктура, респективно средствата за изграждането й не са предвидени в бюджета и съществува неяснота кога ще могат да бъдат предвидени и отделени. Въпросът за избора на терен ще бъде решаван едва когато стане ясно каква е необходимата площ за изграждане на училището в зависимост броя на учениците, които учат в него.
Арх.Ахрянов, като бивш възпитаник на Математическата гимназия, прие като своя лична кауза построяването на тази сграда и увери директорката, че ще направи всичко възможно, за да вземе под внимание нуждите на училището.
Членовете на Училищното настоятелство се надяват през 2023 г. МГ ”Акад. Кирил Попов” да посрещне своите учители и ученици в нова сграда.

Plovdiv-Online
Ремонтират 4 нови детски градини през 2020 г.

По 4 нови детски градини ще работи община Пловдив тази година. Това съобщи зам-кметът Пламен Райчев.
По думите му в момента се довършва ремонтът на ДГ „Снежанка“, които са по ОП "Региони в растеж" и се очаква до няколко месеца тя да бъде открита, след като Общински съвет гласува допълнителни средства за довършване на ремонта в размер на 450 000 лева.
Предстои реконструкция и на основната сграда на ДГ „Перуника“, която беше наново изградена също по ОП Региони в растеж, санира се и ДГ „Пролет“. В момента текат процедури за ДГ „Каменица“ и ДГ „Зорница“, както и по изграждане на детските градини на ул. „Богомил“ и на бул. „Александър Стамболийски“.

Blagoevgrad.utre.bg
С факелно шествие Струмяни ще отбележи Трети март

С тържествено мероприятие на 2.03.2020г. /понеделник/ Община Струмяни ще почете националния празник на Република България 3-ти март.
Церемонията по полагане на венци и отдаване на почит по повод 142 години от Освобождението на България от турско робство ще се състои на 2-ри март от:
- 16:00 ч. на площада в с.Струмяни;
- 17:00 ч. на площада в с.Илинденци;
- 18:00 ч. на площада в с.Микрево и ще продължи с факелно шествие.

Blagoevgrad.utre.bg
Община Банско се представи на изложение в Белград
 Представени бяха възможностите за туризъм през цялата година

Община Банско, съвместно с представители на туристическия бранш от града, взе участие на национален щанд в 42-то международно туристическо изложение IFT - БЕЛГРАД, СЪРБИЯ . То се проведе от 20 до 23 февруари. В тазгодишното издание се включиха 250 участника от 43 държави и беше посетено от над 58 хиляди посетители.
На националния щанд бе посрещнат и посланика на Република България в Сърбия Радко Влайков.
Още от първия ден интересът на посетителите към община Банско бе изключителното голям. Ски-зоната бе във фокуса на посетителите като едно от най-големите предимства на града.
Представени бяха възможностите за туризъм през цялата година. Основен интерес за посетилите щанда на Община Банско представляваха условията за СПА, оздравителен и природен туризъм, предлагани в курорта и региона.
Изложението бе още една успешна реклама на Банско като целогодишна туристическа дестинация.

Blagoevgrad.utre.bg
Кметове обсъждаха проблема с депото край Благоевград
Взе се решение да не се обжалва решението на Комисията за защита на конкуренцията

Днес в община Благоевград се проведе общо събрание на Регионалното сдружение за управление на отпадъците – Благоевград, на което присъстваха кметовете на 5-те общини, членове на сдружението - инж. Румен Томов, кмет на Община Благоевград; Апостол Апостолов, кмет на Община Симитли, Георги Кабзималски, кмет на Община Рила; Иван Минков, кмет на Община Кочериново и Крум Маринов, кмет на Община Бобошево.
На заседанието присъства представител на областния управител на Благоевград.
Общото събрание на Регионалното сдружение за управлениe на отпадъците взе решение, с което предлага кметът на Община Благоевград да не обжалва решението на Комисията за защита на конкуренцията. След влизането му в сила да премине към продължаване на откритата процедура и сключване на договор с избрания изпълнител ДЗЗД „Регионално депо – Благоевград 2019 г.“
 
Plevenutre.bg
Редовна и извънредна сесия ще има Общинският съвет тази седмица
Кметът внася предложения за изменение и допълнение в три наредби на Общинския съвет

Редовната сесия на Общинския съвет за този месец ще се проведе на 27 февруари (четвъртък) от 09.00 часа в Конферентната зала на Община Плевен в сграда „Гена Димитрова”, при предварителен дневен ред от 32 точки.
Кметът Георг Спартански внася предложения за изменение и допълнение в три наредби на Общинския съвет: Наредба № 17 за определянето и администрирането на местните такси и цени на услуги на територията на община Плевен, Наредба № 20 за определяне размера на местните данъци и Наредба № 27 за разделно събиране на отпадъците на територията на община Плевен. Ще бъде обсъдено и приемане на Наредба за условията и реда за ползване на спортните обекти, собственост на Община Плевен. На заседанието ще бъде представена и Програма за управление на кмета на Община Плевен за периода 2019-2023 г.
На извънредна сесия на 28 февруари ще бъдат разгледани предложение за изменение в решението за поемане на дългосрочен дълг под формата на кредит от „Регионален фонд за градско развитие" АД, част от Оперативна програма „Региони в растеж" 2014-2020, за осигуряване на допълнителни финансови средства от бюджета на Община Плевен, под формата на собствен принос и предложение за приемане на Сборния бюджет на Община Плевен за 2020 година.

Flagman.bg
Обявиха конкурса за директор на новия отдел „Туризъм“ към Община Бургас
Конкурсът за директор е обявен на 18 февруари и по него може да се кандидатства до 4 март

Община Бургас обяви конкурс за началник на новия отдел „Туристически политики и дейности“, става ясно от публикация на официалната страница на администрацията.
Флагман.БГ писа за новия отдел още в края на декември м.г., когато по наша информация гласена за длъжността бе бргазлийката Радовеста Стюърт, за която се коментираше, че е сред най-подходящите за поста, заради опита й до момента като шеф на дирекция „Младежки дейности“, който заема и досега. Пред Флагман.БГ обаче днес тя обясни лаконично, че на този етап не знае дали ще кандидатства в конкурса за длъжността и отказа да коментира повече, посочвайки че дори не знае кои са другите кандидати.
Целта на новата дирекция е да изработи цялостното брандиране на Бургас като туристическа дестинация. Такъв отдел към Общината досега никога не е имало, но той постепенно става все по-необходим, тъй като през последните 12 години градът се разви значително по отношение на туризма и това налага като логичен следващ ход основаването на специализирано звено в администрацията.

Razgradnews.net
Формулата за разпределение на бюджетите на училищата и детските градини бе обсъдена днес

Заместник-кметът на Община Разград Милена Орешкова обсъди формулата за разпределение на бюджетите на училищата и детските градини на делегиран бюджет в община Разград за 2020 г. с директорите на образователните институции.
Основни и допълнителни компоненти включва формулата, базирана на единния държавен стандарт за ученик. По закон тя се утвърждава от кметовете на общини след съгласуване с директорите на учебните заведения.
„Това е най-оптималният и справедлив вариант за разпределение на средствата в общ размер от 20 818 826 лева, съобразен е и с желанията на директорите“–коментира заместник-кметът Милена Орешкова. Разпределението включва и 17% увеличение на заплатите на работещите в образованието.
Орешкова съобщи още, че предстои широка дискусия относно развитието на образователната система в общината.
В двете дискусии с директорите – на училища и на детски градини на делегиран бюджет – участваха и директорът на дирекция „Финансови дейности и местни данъци и такси“ в Община Разград Полина Иванова, председателите на синдикалните организации в образованието към КНСБ Рада Нейчева и към КТ“Подкрепа“ Фаня Тодорова.

  Zetramedia.com
В Ловеч ще бъде пресъздаден ритуалът по освещаване на Самарското знаме, заклеване на опълченците пред него и връчването на оръжието им

На 3 март от 16.00 ч. на площад „Тодор Кирков” в Ловеч ще бъде пресъздаден ритуалът по освещаване на Самарското знаме, заклеване на опълченците пред него и връчването на оръжието им . Инициативата е на Регионален клон „Васил Левски” при Национално дружество „Традиция” , с участието на Ловчанска митрополия , РК „Априлци-Троян-Севлиево“, РК Велико Търново, Плевен, НЧ „Бяла Анаста-2016“.
Самарското знаме е връчено на българските доброволци на 6 май 1877-а в лагера край Плоещ от руските общественици и славянофили Пьотр Алабин и Ефим Кожевников. На специалната церемония знамето е заковано за дръжката със златни пирони. Последният пирон е поставен от войводата дядо Цеко Петков. Думите на стария поборник се помнят и днес: „Да помогне Бог на това свято знаме да премине от край до край нещастната българска земя! Всичко нечисто, поганско и зло да бяга от страх пред него, а подире му да настане траен мир и благоденствие!“ Започва да вали, което е изтълкувано като знак за успех на освободителното дело.

Zetramedia.com
В Община Ловеч приеха формули и правила за разпределяне на средствата в образователната сфера

Не може да се гради перспектива за образованието без финансово обезпечение – това бе подчертано по време на работна среща в Община Ловеч на 24 февруари. Срещата се водеше от кмета на Община Ловеч Корнелия Маринова с участието на зам.- кметовете Цветан Георгиев и Венцислав Христов.
Директорите на училища, ученически общежития, детски градини и ясли се съгласиха с постановката, че доброто образование не може да се постигне без достатъчно средства и умело управление на бюджетите.
Община Ловеч като първостепенен разпоредител с бюджет направи предложение за формули и правила за условията и реда за разпределяне на средствата по отделни компоненти. По предложението имаше допълнения, но като цяло нямаше възражения и то бе прието.
В резултат бе подписано споразумение и следва да бъде издадена заповед на кмета, която утвърждава приетото.
Отчетено бе още, че през  2019 г. са дадени временни безлихвени заеми от Община Ловеч на  СУ „Тодор Кирков“ – 14 000 лв. за покриване на разходи за обезщетения, както и на  СУ „Климент Охридски“- 6500 лв. за работни заплати и осигуровки за сметка на работодателя.
Разходите за заплати ще бъдат още по-голямо перо в бюджетите за функция „Образование“ 2020 г., стана ясно на срещата. Продължава политиката за увеличение на доходите на педагогическите специалисти в системата на предучилищното и училищното образование със 17% за текущата година.  Увеличението на възнагражденията на непедагогическия персонал в системата е с 10%. Държавните стандарти за финансиране на неспециализираните училища нарастват средно с 16% през 2020 г. Стандартите за ученик в други форми на обучение, индивидуална и самостоятелна, нарастват средно с 18%. Допълващият стандарт за ученик в дневна форма на обучение и дуална система на обучение в първи и втори гимназиален етап е увеличена с 5%. Допълващите стандарти за материална база и за поддръжка на автобуси запазват нивото си от 2019 г.
През 2020 година МОН предвижда нови национални програми за развитие на средното образование и модули към тях.  Те разкриват още възможности за допълнително финансиране, за развитие и модернизация. Затова всяко училище, ако има възможност, трябва да се възползва от тях.

Radio999bg.com
Община Ямбол в подкрепа на хората с увреждания

Кметът на Ямбол Валентин Ревански и неговият заместник Енчо Керязов представиха възможности за кандидатстване и включване в две от програмите на Министерството на труда и социалната политика, в помощ на хората с увреждания. Пресконференцията се проведе на 24 февруари в залата на Комплекса за социални услуги за деца и възрастни в Ямбол. Програмите са достъпни за втора година, но за първи път представители на Община Ямбол направиха подробни разяснения пред присъстващите в залата. Национална програма „Достъпна жилищна среда и лична мобилност" – Компонент 1 и Компонент 2 и Национална програма „Предоставяне на грижи в домашна среда" се финансират на 100% от Министерството на труда и социалната политика. "От страна на Община Ямбол ще бъде оказана максимална подкрепа на хората, които искат да кандидатстват. Проектът трябва да бъде изготвен за сметка на кандидата и изпълнен от архитект. Искам да призова ямболските проектанти да бъдат съпричастни с хората с увреждания, да помогнат и да им окажат безвъзмездна подкрепа. В бюджета на Община Ямбол няма заложени средства за такава помощ, но ще направим всичко възможно да помогнем финансово, за да могат да се възползват колкото може повече хора. Лично аз ще даря една от моите заплати за покриване на такива разходи”, заяви кметът на Ямбол Валентин Ревански."
Презентация на програмите бе представена от директора на дирекция "Хуманитарни дейности" в Община Ямбол Неда Бъчварова. Основната цел на "Национална програма „Достъпна жилищна среда и лична мобилност" е изграждане на достъпна среда в съществуващи жилищни сгради и прилежащите им пространства за хора с увреждания и осигуряване на лична мобилност за тяхното социално приобщаване. Необходимите документи за кандидатстване се подават до 12.05.2020 г. включително, на хартиен и електронен носител, на място /от понеделник до петък – от 09:00 до 17:00 часа/, по куриер или по пощата на адрес: 1051 гр. София, ул. „Триадица" №2 ,Център за информация и услуги на МТСП /деловодство/ Програмата се реализира в два компонента, както следва: Компонент 1 „Достъпна жилищна среда" – за финансиране изпълнението на инвестиционни проекти за изграждане на достъпна среда в съществуващите жилищни сгради и прилежащите им пространства, която се ползва безвъзмездно и по нестопански начин; Компонент 2 „Лична мобилност" – за приспособяване на лично моторно превозно средство, необходимо за осигуряване на личната мобилност на човек с трайно увреждане. Човек с трайно увреждане може да кандидатства в рамките на годината и по двата компонента, но поотделно – с две отделни заявления. Финансовата рамка на проектните предложения по Компонент 1 е между 10 000 лв. с ДДС /мин. стойност/ и 100 000 лв. с ДДС /макс. стойност/ на едно проектно предложение. Финансовата рамка на проектните предложения по Компонент 2 е до 8 000 лв. с ДДС /макс. стойност/ на едно проектно предложение.
Съдействие от страна на Община Ямбол може да търсите на телефон 046/681 404, мл. експерт Трифонова, а необходимите документи да намерите на официалния сайт на Община Ямбол и официалния сайт на Министерство на труда и социалната политика. Национална програма "Предоставяне на грижи в домашна среда" е насочена към осигуряване на заетост на безработни лица като домашни помощници за предоставяне на персонална грижа в домашна среда на хора с определени от 80 до 89,99 на сто степен на трайно намалена работоспособност или вид и степен на увреждане с право на чужда помощ, както и хора над 65-годишна възраст в невъзможност за самообслужване, които не са освидетелствани по съответния ред от органите на медицинската експертиза в Република България. Повече за програмата може да научите на официалния сайт на Министерство на труда и социалната политика: https://www.az.government.bg/pages/predostavyane-na-griji-v-domashna-sreda/

Radio999bg.com
В Сливен продължава изпълнението на Националната програма за енергийна ефективност на жилищни сгради

 Община Сливен продължава изпълнението на Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради. Поредна строителна площадка за саниране откри днес кметът Стефан Радев, който поздрави живущите на блок 31 в квартал „Българка“ за активността им и за това, че са повярвали в реализацията на програмата и са кандидатствали. Той пожела успех на всички, а на строителите и надзора на обекта - да изпълняват съвестно и качествено дейностите по него. На жилищния блок предстои да бъде извършена топлоизолация на външните стени, хидро и топлоизолация на покрива, ламаринена обшивка и гръмоотвод, както и подмяна на вратите на входовете. Дограмата на жилищата и общите части, която не отговаря на изискванията за енергийна ефективност, също ще бъде сменена.
В града към момента по Програмата се обновяват 50 жилищни сгради от общо 51, от които някои са напълни завършени, а други са на различни етапи на изпълнение. Строител на обекта е Кооперация „Синвекс“, а надзорът е поверен на „ИВТ Консулт“ ЕООД. Срокът за изпълнение е 178 календарни дни. Във връзка с облагородяването на част от кварталите в града, кметът Радев припомни, че Общината планира премахване на незаконните гаражи и в кв. „Българка“. По този начин върху освободените участъци ще бъдат изградени места за паркиране, както детски и спортни площадки с парково осветление. Предвижда се и озеленяване на терените.

Montana24.net
Момиче от Монтана с престижно място на международен конкурс

Енея Георгиева, която е асоцииран член на клуб „Медии“ в Монтана, спечели престижното 7-мо място в международния конкурс за есе на тема „Васил Левски- диалози във времето, диалози с времето“.
Конкурсът бе проведен под патронажа на министъра на културата Боил Банов и в него участваха 39 души – студенти и докторанти от България, Украйна, Молдова, Франция и Холандия. Нейното есе и всички есета, класирани до 10-от място, ще бъдат издадени в специален сборник.
Енея Георгиева е студентка в УНСС със специалност „Икономика и преподаване на английски език“.
„За мен беше много важно да участвам на този конкурс, първо защото от гимназията конкурсите за написване на есе са ми слабост, но той се отличаваше с нещо, което го прави много специален – той е посветен на Васил Левски. Една личност, оставила много дълбок отпечатък върху българската история. Темата беше много благодатна за интерпретации, сравнения и точно заради това направих едно сравнение с Апостола, и нас хората няколко века по- късно. Неговите думи пребъдват през вековете, за да ни покажат съкрушителната разлика в патриотичните ни нагласи. Отговорността да пишеш на такава тема е много голяма, защото Левски е Апостола. Не пишеш за ежедневието и трябва да се отнесеш много сериозно, да направиш още проучване и лично на мен ми беше най- трудно, заради това, че такава дълбока личност, колкото и да четях, колкото и нови неща да научавах за него, все ми се струваше недостатъчно“, сподели Енея Георгиева.Фондация „Васил Левски“ осигурява наградите за отличените, които ще бъдат връчени на специална церемония.
Есето: Васил Левски – диалози във времето, диалози с времето
„Ако спечеля, печеля за цял народ – ако загубя, губя само мене си“ – думите на Апостола пребъдва през времето, за да ни покаже съкрушителната разлика в патриотичните нагласи на народа тогава и сега. Храбростта, която е демонстрирана по времето на Васил Иванов Левски, няма стойност, защото времевите й диапазони не обхващат 21 век. Времето е разкъсало тази нишка. Модерният човек не разбира организатора на българската национална революция. Опияняващото му родолюбие е чуждо и непонятно, убежденията му са далечни, а действията – нелогични.Статуквото е пуснало корени и също както плевел задушава гражданското общество.
Страната, за която се жертва Апостолът, се освобождава от османското владичество. Нейното падение е застоят в народопсихологията. Хора, неспособни да мислят като свободни личности, са обречени да бъдат загадка за дейни личности от ранга на Васил Левски.
„Нашите българи желаят свободата, но приемат я, ако им се поднесе в къщите на тепсия” – народът не се е променил оттогава. Днес ничия армия не ни пречи да се движим спокойно, ничии орди не опожаряват домовете ни, никой не убива децата ни. Новият хомот е липсата на активност. Българинът знае какво трябва да се промени, но това не го кара да бъде деен и да припознава обществени каузи като свои. Той е избрал с пълно гърло да посочва грешките на околните и тихо да шепти, че точно сега няма време да се включи в тази зелена кампания или че не му е удобно да притеснява минувачите с обяснения какво са фалшивите новини и съвети как да ги разпознават. Популярната записка „Народе????“ е недостатъчна, защото ако Левски беше сега сред живите, въпросителните в тефтера му щяха да бъдат много повече. Нерешителността, лошите избори и бездействието не са били част от пътя към възвишените цели, за които се е борил Апостола на свободата.
„Оръжие, оръжие и пак оръжие“- българският народ е изморен от тежестта на неблагоприятните обстоятелства и неспиращите проблеми. Не вярва в собствения си потенциал и чака някой отвън да снеме товара от плещите му. Появили са се нотки на отчаяние и обреченост в самосъзнанието на народа, усещал османския хомот върху гърба си 5 века. Той е обезверен и се нуждае от водач, който да го мотивира и заедно да се опълчат на статуквото, да бъдат проактивни и инициативни, да направят така, че „солидарност“ и „взаимопомощ“ да станат любимите думи на българите, да провокират най-доброто в тях, да помогнат на родината ни да достигне нов Златен век. Новите будители са наследници на делото на Левски.
„Дела трябват, а не думи” – днешните лидери, водещи ни към по-добро бъдеще, са радетелите за гражданското общество, посветили се на мисията на различни неправителствени организации. Те се самофинансират и в зависимост от отзвука, който тяхната обществена активност намира сред хората, имат потенциала да бъдат изключително силни обединения. Тяхната дейност е доброволна и изразява груповите интереси. Най-трудната задача на тези вдъхновители е приобщаването на гражданите около нова психологическа нагласа – да бъдат безкомпромисни към проблемите в страната и да работят за тяхното отстраняване.
“Заклевам се пред нашето отечество България, че ще изпълнявам точно длъжността си“ – когато обществото е възмутено, смелостта и ентусиазмът на съвременния будител го подтиква към граждански инициативи и диалози с управляващите. Активистите работят за важни каузи като равни права и се бунтуват срещу екологични кризи. Погрешно е схващането, че добрият гражданин винаги е против управляващите. Той подкрепя работата на правителството като се бори заедно с него за правова държава. Тя е символ на реда, сигурността и справедливостта, от които обществото има нужда и както Левски е казал: „Нашето драгоценно отечество ще се нуждае от достойни хора, които да го водят по пътя на благоденствието, така щото да бъдем равни на другите европейски народи“. Да, това звучи теоретично, но действителността около нас ни предлага изобилие от примери на отдадени на каузата си хора. Виждали сме ги в телевизионните репортажи, срещали сме ги на публични събития. Особено вдъхновяващи са младите въвлечени в обществения живот хора. Тяхната ангажираност със социално значими и полезни цели е завладяваща.
В България има около 42 000 граждански организации, регистрирани в Централния регистър на Министерството на правосъдието в обществена полза. Въпреки че „днешният век е век на свободата“, тези данни не будят доверие в обществото. При запитване 48% твърдят, че не вярват в полезната дейност на съществуващите организации. Причина за голямото недоволство са псевдоводачите, псевдопротестърите, хората, които с користна цел симулират гражданска активност.
България не означава само чувство на гордост от хилядолетна история, нито някогашните величие, територия, просперитет. Тя е съвкупност от много неща, но най-важното е народът. България е такава, каквато наследниците на Левски я направим. Пламенните речи не означават нищо без предприети действия, затова нека не забравяме думите на Апостола: „Часът на свободата призовава всеки българин да покаже на дело родолюбието си“.