Актуални новини

Събития за дата
НОВИНИ ЗА ОБЩИНИТЕ
17 ЯНУАРИ 2020

БНР
Одобрени са промени в списъка на общинските пътища

Министерският съвет одобри изменения в наименованията на общински пътища в общините Белица,  Благоевград, Симитли. Това съобщи Пресслужбата на кабинета.
С това се цели актуализиране на информацията за общинската пътна мрежа в страната и осигуряване на точността на данните за утвърдените категории общински пътища, уточняват от МС.
Измененията се налагат поради утвърдения нов списък на републиканските пътища и са във връзка с приети промени в наименованията на населени места, граници на общини и открити несъответствия в наименованията на утвърдени общински пътища, допълниха от правителствената пресслужба. Общата дължина на общинските пътища на територията на страната не се променя, се посочва в съобщението.

БНР
Села в общините Павликени и Полски Тръмбеш остават без обществен транспорт

10 села от общините Павликени и Полски Тръмбеш остават без обществен превоз сутрин и по обед. Линиите са от квотата на община Велико Търново и никоя от четирите покани за преговори транспортни фирми не е пожелала да сключи договор за превоз на пътници.
Последните курсове по сутрешните и обедните линиите Велико Търново - Павликени и Велико Търново - Полски Тръмбеш бяха изпълнени днес. „Желаещи да продължат превозите няма, защото линиите са губещи и не се субсидират от държавата“, обясни експертът по транспорта в община Велико Търново Галина Маринова:„Което можехме, го направихме. На 18-и никой няма да тръгне да кара“.
„Кметовете на селата ще оказват помощ на хората при спешни ситуации, но това не е решение“, коментира кметът на Павликени Емануил Манолов.
Очаква се становище на Регионалното управление на образованието колко ученици ще бъдат засегнати и как ще пътуват.
 
БНР
Главният архитект на Брюксел ще сподели в София ноу-хау за градско планиране

Главният архитект на Брюксел Кристиаан Борет ще сподели методите, по които работи, за да осигури качествено планиране на градската среда в Брюксел, както и приоритетите на града в сферата на градско планиране.
Това ще стане на специално събитие, за което е получил покана от главния архитект на Столичната община арх. Здравко Здравков.
В четвъртък (23 януари) от 18.00 ч. в залата на Софийската градска художествена галерия ще се проведе първият от поредицата „Разговори за града: Компактен град“, съобщават от Направление „Архитектура и градоустройство“ в Столичната община.
Арх. Борет ще представи и някои от комплексните проекти в Брюксел, като превръщането на офис зоната World Trade Center в мултифункционална активна част от града и развитието на бившата индустриална зона Canal като зона със многообразни функции, която смесва производство, жилища и офиси.
Кристиаан Борет е главен архитект на региона Брюксел от 2015 г. Той е гостуващ професор по градски проекти в катедра „Архитектура и градоустройство“ на университета в Гент, Белгия. От 2006 до 2014 година е бил главен архитект на град Антверпен. Дейностите, с които се занимава са свързани с поддържането на тясна връзка между теорията и практиката, между публичния и частния сектор, между политиката и дизайна и между архитектурата и градоустройството. Член е и на Международния научен комитет на Европан. Награден е с Фламандската културна награда за архитектура.

24smolian.com
Мадан тегли заем за сметосъбиращ автомобил

Община Мадан иска да закупи специализиран автомобил за сметосъбиране. За целта местната администрация ще трябва да поеме дългосрочен дълг за финансиране на проекта.
От екипа на кмета Фахри Молайсенов организират обществено обсъждане на проекта „Усъвършенстване на системата за организирано събиране и транспортиране на битовите отпадъци на територията на община Мадан”. На него са поканени граждани, обществени организации и юридически лица.
Стойност на проекта е 401 145,00 лева, които ще бъдат взети чрез безлихвен заем от Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда (ПУДООС). Срокът за погасяване на заема пък е 5 години.
Обсъждането ще се проведе на 20 януари в залата на Общинския съвет в родопския град.

Zetramedia.com
В Плевен монтират люлка за деца със специални нужди
На 17 януари /петък/ от 12.00 часа в Градската градина на фитнес

площадката срещу Арт център – Плевен ще бъде монтирано детско съоръжение за деца със специални нужди. Това съобщи пресцентърът на Община Плевен. Люлката везна е дарение от Слави Трифонов и екипа му, които подкрепиха инициираната  от Анна Йончева кампания „Да играем заедно” за набиране средства за закупуване и монтиране на люлка, пригодена за деца в инвалидни колички. По волята на дарителя Община Плевен осигури място на площадката с ударопоглъщаща настилка за монтиране на специализираната люлка.

Plovdiv24.bg
Ще има ли едносменен режим в училищата в Пловдив?

"Съобразно новия закон за училищно и предучилищно образование, миналата година МОН разпореди на всички общини да направят така наречения план за преминаване към едносменен режим.
Такъв план беше направен и от Община Пловдив, Асеновград и Стамболийски, където в момента има такива училища, които са на двусменен режим и в рамките на 9 години трябва да преминат към едносменен" каза началникът на РУО Пловдив Иванка Киркова пред репортер на Plovdiv24.bg.
В началото на мандата си, кметът Здравко Димитров подчерта огромната нужда, която има община Пловдив за построяването на две нови сгради на училища, преминаването към едносменен режим на обучение и подкрепи увеличаването на заплатите на учителите.

Standartnews.com
Австрийци възхитени от Банско

Ски курорт №1 Банско бе посетен днес от 28 австрийци, които са представители на общини, зимни курорти и компании, които произвеждат и оперират с лифтови съоръжения. Сред тях е и кмета на Серфаус (Тирол, Австрия) маг. Паул Грайтер, а организатор е маг. Арнолд Оберахер. Групата, в която има ръководни кадри на няколко курорта около Ишгл, провежда такива пътувания всяка година в различна държава, като миналата година са били в Швеция.
Гостите останаха много доволни от посещението си в Банско и ски зоната под връх Тодорка. Те нощуваха в Кемпински Гранд Арена Банско и имаха възможност да опитат елитната кухня на ресторант Етно, както и ВИП Рум (VIP Room) на Бъдеришка поляна. Въпреки сравнително сухата зима, те останаха много приятно изненадани от състоянието на пистите в курорта. Гостите бяха впечатлени от това, че Банско от две години е еко-курорт (Eco Friendly Resort) и в заведенията в ски зоната не се ползват продукти, произведени от пластмаса за еднократна употреба. 
Преди да отпътуват за Боровец, гостите от Австрия благодариха на домакините си за топлото посрещане и се снимаха на фона на писта "Марк Жирардели", на която от 24 до 26 януари, 2020 ще се проведат стартовете за жени за Световната купа по ски.

Vreme.bg
Димитър Иванов: Продължаваме работата по задържане на деца от уязвими групи в училище

Дейностите по Механизма за съвместна работа на институциите по обхващане, включване и предотвратяване на отпадането от образователната система на деца и ученици в задължителна предучилищна и училищна възраст, бяха обсъдени днес на заседание в Областна администрация Ямбол.
Началникът на РУО-Ямбол Стойко Стойков представи по-важните акценти, постигнати резултати и проблеми от изминалата година, като начерта и приоритетните предстоящи дейности. Като добра практика, която трябва да продължи бе посочено тясното сътрудничество между РУО и представители на МВР, общините, които заедно извършиха посещения по адреси при деца, за които имаше данни, че не посещават учебните заведения. В резултат от дейностите по Механизма бе отчетен и положителен резултат – броят на новоотпадналите деца е намалял два пъти, спрямо предходната година. До положителни резултати води и наличието на медиатори, които осъществяват връзка между представители на училищата и семействата на деца, предимно от малцинствените групи.
Към момента се сформират новите екипи, които ще започнат посещенията по домовете, предимно при семейства на деца в приоритетните групи на децата във възраст от 5 до 7 години, както и на деца, за които има данни, че се  намират извън страната.
Общините Ямбол, Стралджа, Елхово анализираха, както постигнатото през годината, така и проблемите при работата по Механизма. Всички се обединиха около становището, че процесът е важен, има практически резултати и трябва да продължи, но има и проблеми относно ефективността на санкциите. При 129 наложени акта на родители в Ямбол има два платени в община Ямбол, в община Стралджа при 69 акта, само един платен. Всички се обединиха около мнението, че трябва да се търсят и други реални и ефективни начини за влияние и работа със семействата.
Областният управител Димитър Иванов оцени първите резултати от работата по Механизма на институциите като добра и подчерта, че тази година освен РУО, общини, МВР и социалните служби трябва да се включат по-активно в процеса. Според областният управител, всички стъпки и съвместни усилия в процеса са важни, за да се постигне главната цел – да се задържат децата в училище и участват в учебния процес.

Dnes.dir.bg
Откриха 8 т опасни отпадъци край Луковит
Все още не е установена субстанцията с изхвърлените бидони

В бивше военно поделение в луковитското село Торос са открити и иззети осем тона опасни отпадъци. Кметът на община Луковит Иван Грънчаров съобщи за БТА, че в момента те са складирани в депото в града и предстои да бъдат унищожени.
По думите му отпадъците били открити още на 10 януари в сграда в село Торос и в товарен автомобил, с който са транспортирани там от фирма от Ботевград, занимаваща се с производство и генерираща такива отпадъци.
От полицията информираха, че става въпрос за течност с неустановен произход и съдържание. По случая бяха задържани двама мъже от Велико Търново. От прокуратурата до момента отказват да дадат повече информация по случая.
Грънчаров обясни, че сигналът е подаден от кмета на селото. Той е съобщил, че са открити шест бидона с неустановена субстанция, която има задушлив мирис. На място са отишли представители на РИОСВ, полицията и Община Луковит.
Установено било превозното средство, с което са докарани. Два дни по-късно същият товарен автомобил отново е докарал още бидони с друга субстанция. С помощта на ловци превозното средство било открито и уведомени всички компетентни институции. Задържани са хората, докарали отпадъците.
"В момента отпадъците са под запрещение от страна на прокуратурата на депото за неопасни отпадъци и днес ще бъдат транспортирани за третиране и унищожаване. Не е установено все още какво е. Със сигурност са опасни отпадъци. Въпросът е дали са токсични. Взети са пороби и в момента се извършват изследвания от фирмата, която ще ги обезврежда", каза още кметът на Луковит.
Той добави, че разходите за обезвреждането им, над 10 хиляди лева, ще са за сметка на Общината.

Offnews.bg
Опашки се извиха в общината за парите на София

Район "Средец" има 50 общински жилища за настаняване на социално слаби хора. Някои от тях стоят празни, защото са коптори и никой не иска да се настани при такива ужасни условия. Предлагам Столична община да изтегли кредит, да купи 50 апартамента в по-непретенциозни квартали за хора в нужда, а тези в "Средец" да се ремонтират и да се отдават под наем на пазарни цени
Наемите ще стигнат за изплащане на вноските по кредита и всички ще спечелят. Това предложи кметът на район "Средец" Трайчо Трайков на общественото обсъждането на бюджета на София, което се проведе на "Московска" 33.
Всичко на пазарни цени, промърмори на висок глас някой в претъпканата зала, но възражения нямаше. Зам.-кметът по финанси Дончо Барбалов заяви, че в идеята има практичност, но трябва да се помисли за интересите на нуждаещите се.
Опашки се извиха по стълбите на "Московска" 33, част от гражданите не успяха да влязат в залата и слушаха обсъждането на бюджета на монитор пред нея.
То започна с въпрос от гражданка, която обяви, че е психично болна и попита как общината ще помогне на хора като нея да не бъдат дискриминирани. Барбалов и колежката му по социални въпроси се ангажираха да й помогнат.
Най-активни на обсъждането бяха представители на Инициативни комитети на граждани от Горубляне, Кокаляне, Панчарево, Владая и Кръстова вада - запад. Те поставиха конкретни проблеми на районите си - от ремонт и изграждане на улици до сондажи за минерална вода и увеличаване на заплати. 
Аз съм от Сдружение за защита на гражданите и държавата и съм комунист, започна изказването си Мадлен Кирчева. Тя поиска да знае дали общината смята да придобива собственост, за да си осигурява приходи, "след като чуждестранни инвеститори и български олигарси имат интереси към общински имоти". Общината непрекъснато придобива имоти при отчуждаване, но за инвестиционни проекти, собственост по принцип не придобиваме, обясни Барбалов. Гражданин от Младост пък надникна в паничките на животните в зоопарка и подчерта: За зоологическата градина има повече пари в бюджета, отколкото за нашия район. Барбалов обясни, че парите за кварталите не са само в капиталовата програма.
В отговор на въпрос главният архитект Здравко Здравков обясни, че наземните паркинги са 4 пъти по-евтини от подземните и заедно с кметовете търсят подходящи общински терени в кварталите за изграждането им. Търсят се и места за обществени тоалетни, тъй като много от съществуващите са частна собственост, изтичат десетгодишните им договори и "те искат да ги правят какво ли не", разкри още арх. Здравков. По думите му засега той удържа на мераците.
Жена от Бусманци попита защо не се случва нищо с безплатната смяна на старите печки с нови горивни инсталации, след като много жители на квартала са подали заявления. Зам.-кметът Йоана Христова отговори, че инициативата тръгва следващата седмица за първите одобрени квартали, сред които е и Бусманци.

Dnevnik.bg
Три нови моста ще облекчават задръстванията във Варна

Три двуетажни мостови съоръжения на оживени пътни възли във Варна възнамерява да изгради местната администрация, а парите за проектирането им са заложени в бюджета на града за т.г. Това съобщи при представянето му кметът на града Иван Портних. Целта била "отпушване" на бул. "Владислав Варненчик", който в пиковите часове след пускането на бул. "Левски" се оказал тясна точка.
Според Портних едва след проектирането щели да станат ясни и финансовите параметри на проекта. До момента администрацията му работеше в обратния ред, като първо залагаше финансовите рамки за изграждане на големите инфраструктурни съоръжения в града и едва след това възлагаше проектирането им. Последният подобен случай беше реконструкцията на градския бул. "Васил Левски", добила печална известност с ниското си качество. Най-вероятно по същата причина и бул. "Владислав Варненчик" се е оказал "отеснял" едва след приключването на работата по бул. "Васил Левски".
Първият мост трябва да бъде изграден на изхода на Варна при кръстовището на булевардите "Република" и "Вл. Варненчик", където в пикови часове се образуват тежки задръствания.
Второ съоръжение ще бъде изградено на друго кръстовище по бул. "Вл. Варненчик" - това с бул. "Хр. Смирненски".
Трети мост ще замени единственото кръстовище по трасето на бул. "Васил Левски", регулирано със светофари. То се намира на пресечната точка с бул. "Осми приморски полк".
Днес Портних обяви, че предстои и разширение на бул. "Цар Освободител" в участъка от бул. "Васил Левски" до летище Варна. Така ще бъде създаден алтернативен изход от града.

Novini.bg
Перник Кметът на Перник иска още една станция за измерване на качеството на въздуха

Кметът на Перник Станислав Владимиров е изпратил писмо до министъра на околната среда и водите за поставяне на още една станция за измерване на качеството на въздуха в града, съобщи общинският пресцентър.
Според Владимиров станцията трябва да бъде поставена в средата на града - близо до индустриалната зона, защото Перник често попада в класациите за мръсен въздух.
По думите на кмета в предходния мандат е имало възможност за кандидатстване за финансиране по програма "Околна среда" за 111 млн. лв., които са разпределени между 7 града.
"За съжаление Перник не беше изготвил програма за управление на качеството на въздуха и тези пари не са получени. Те щяха да бъдат насочени към всички, които използват твърдо битово гориво. Сега ще трябва със собствени средства да преодоляваме този проблем", е обяснил Владимиров.
Той казал още, че в новия бюджет, въпреки скромните средства, с които общината разполага, е заложено поставяне на филтри в част от домакинствата, които се отопляват с твърдо гориво.

БТА
Геймъри дариха над 4400 лева за нуждите на социалните центрове в Ловеч чрез 17 часа компютърни игри

Ентусиазирани мъже - геймъри са дарили над 4400 лева за нуждите на социалните центрове в Ловеч чрез 17 часа компютърни игри, съобщават от общинската администрация. Благотворителната кампания чрез стрийминг на игри се организира от групата за трета поредна година, като сега средствата били насочени към Ловеч.
По предложение на управителите на социалните услуги сумата е била изразходвана за закупуване на черна и бяла техника, дрехи за децата, игри и лакомства.
Закупените вещи и техника са за Центровете за настаняване от семеен тип в града.
Идеята за дарението е на 33-годишния Константин Кънев, роден и живеещ в София. Той е икономист по образование и от дете в свободното си време обича да играе компютърни игри. Към Ловеч го е насочил негов приятел, след което се е свързал за съдействие с кмета на общината Корнелия Маринова.
Кънев и неговите приятели лично са предоставили дарението в Центровете в Ловеч.
Той е разказал, че предходните години по същия начин са подпомогнали Дом за деца в с. Гаврил Геново, област Монтана, и три дома за деца във Велико Търново. Организирал е и различни кампании за подпомагане на болни деца.
"Към 2010-та започнах да излъчвам на живо в интернет как играя компютърни игри, а към 2013-та се присъединих към най-голямата платформа за споделяне на видеа в интернет - YouTube, там качвах записи на изиграните си игри. С годините придобих доста последователи и успях да създам една общност от хора, която към настоящия момент наброява над 150 хиляди човека", е разказал Кънев. По думите му преди осем години за първи път са направили Стрийм маратон - предаване на живо излъчвано в интернет. С годините забелязали, че интересът на хората е голям и така е дошла идеята за благотворителна кауза, за която хората да даряват.
"Ние застъпваме каузата, че компютърните игри, играни в допустими като количество часове, могат да допринасят за правене на добро. За това и слагаме хаштага #ГеймингЗаДобро, за да накараме и други хора в света на компютърните игри да направят подобни кампании, тъй като има ли желание има и начин", допълва 33-годишният Константин Кънев, цитиран от общинската администрация.

БТА
Oбщина Кричим започва туристически проект

Община Кричим започва дейности по дългоочакван туристически проект, съобщи за БТА кметът на града Атанас Калчев. Това става възможно след правителствено решение за прехвърляне на терен от близо 31 декара, частна държавна собственост на община Кричим, за реализацията на проекта "По следите на древността - една история за история, култура и вяра".
Проектът предвижда рехабилитация на панорамния път до резервата "Изгорялото гюне" и защитената местност "Козница", както и разработване на туристически маршрут "По стъпките на Цар Иван Асен II" - до Асеневия камък с надпис /на който е стоял Цар Иван Асен/ и до крепостната стена "Иванково кале". И още - изграждане на изгледни площадки, поставяне на указателни и информационни табели за еко пътеки и туристически маршрути, маркировки, беседки, пейки и кошчета за отпадъци.
Кметът поясни, че проекта е стар, но едва сега е дошло времето да се обърне внимание и да се насочат усилия и средства за опазване, популяризиране и развитие на културно историческо наследство, на природните забележителности и на туристически обекти. Защото в предходните години работихме по реализиране на важните за общината инфраструктурни проекти, поясни Калчев.
По думите му за осъществяването на проекта ще се търсят средства по програми от фондовете на Европейския съюз, ако не бъдат осигурени такива, то тогава проектът поетапно ще бъде реализиран с общински средства, и то в рамките на до три години, категоричен бе Атанас Калчев.

БТА
Предлагат се пари за "умни" класни стаи в бюджета на Хасково

В бюджета на Хасково за 2020 година да бъдат предвидени 50 000 лева за изграждане на "умни" класни стаи. Това предложи на общественото обсъждане на финансовата рамка на общината директорът на Езикова гимназия "Проф. д-р Асен Златаров" Деян Янев, който е и общински съветник, съобщиха от местната администрация.
Янев е мотивирал предложението си с необходимостта от инвестиции в качествено образование. Той е коментирал, че средствата могат да бъдат осигурени от тези, предвидени за охраната на учебните заведения или от резерва на бюджета.
Друго предложение от граждани е било за осигуряване на специализиран градски транспорт за нуждите на лица с увреждания. Микробус например може да вози жители на общината с невъзможност за самостоятелно придвижване до училища, социални служби, ТЕЛК и други институции, като такава услуга вече имало в други градове в страната.
Финансовата рамка на общината за 2020 година е разчетена на 77 825 672 лв. по приходната и разходната част. За културни, спортни, младежки, образователни и социални дейности са заложени 1,8 млн. лева. Инициативи на граждани по квартали и села ще бъдат финансирани с 200 000 лева. За помощи на новородени са предвидени също толкова средства, а за ин витро и ин виво процедури - 100 000 лева. Капиталовата програма е за 4 157 767 лева, от тях 900 000 са за асфалтиране на общинска пътна мрежа.
"Проектът е балансиран и гарантира изпълнението на основните приоритети и политики на община Хасково", е заявил кметът на Хасково Станислав Дечев на обсъждането.

Faragency.bg
До месеци 90 семейства влизат в Небостъргача

 До месеци 90 семейства ще имат възможността най-накрая да влязат в апартаментите си в прословутия небостъргач в Меден рудник. Това стана ясно по време на обществено обсъждане на бюджета за 2020 в най-големия бургаски комплекс.
Инж. Чанка Коралска, заместник-кмет по строителството към Община Бургас обясни, че администрацията се е ангажирала и е предвидила в бюджета средства за завършване на паркинг пред прословутата сграда, която остана недовършена заради фалит на инвеститора.
Тя обясни, че предписание за това има от Министерски съвет и от омбудсмана. Коралска добави, че след паркинга ще бъде пуснат и асансьора и електрозахранването на сградата, за да могат семействата най-накрая да влязат в домовете си.
Във връзка с това обаче заместник-кметът посочи, че ще се променят инвестиционните намерения на Община Бургас. Парите първоначално са били заделени за паркинг до блок 425 в комплекса и облагородяването на квартал 12. Сега обаче тези два проекта ще получат известно забавяне. Коралска все пак бе оптимист, че ще могат да стартират през лятото.

Velikotarnovo.utre.bg
Първи Международен хоров фестивал организират в Горна Оряховица
Проявата е с подкрепата на Министерството на културата

Община Горна Оряховица, съвместно с Народно читалище „Напредък - 1869” и с подкрепата на Министерството на културата, организират Първия Международен хоров фестивал, който има основна цел да допринесе за разпространението на богатото духовно наследство и музикални традиции на Горна Оряховица. Фестивалът ще се проведе през април под надслов „Ряховец пее“. Благодарение на тази инициатива ще бъдат установени нови творчески контакти между хорови формации от различни градове и държави. Подобен обмен на енергия и идеи може да донесе само позитиви.
”Радвам се на инициативността на горнооряховските творци и дейци на културата, ще продължаваме с гордост да подкрепяме добрите им начинания.” – коментира кметът инж. Добромир Добрев.

News.bg
Мобилна станция измерва замърсяването на въздуха в Благоевград

Въвеждат мерки за подобряване на чистотата на въздуха в Благоевград, съобщи БНТ,
Това стана ясно след среща между кмета на града Румен Томов и граждани.
До края на февруари ще се монтира мобилна станция, която ще замерва замърсяването, а всеки жител на града ще има достъп до данните.
Около 50% от замърсяването идва от отоплението на твърдо гориво, а около 12 % от транспорта, затова се планира промяна на организацията на движението.

News.bg
Ден втори без вода в Шумен

Второ денонощие Шумен и околни села остават без вода. Засегнати са близо 200 хиляди души, включително и Търговище и Велики Преслав.
Причината е голямата авария на магистрален водопровод, заради която няма връзка с язовир "Тича".
Аварията се случи в четвъртък и изпревари планираният ремонт на водопровода, който трябваше да започне в петък през нощта. Близо 20 по-малки аварии са установени. Състоянието на трасето е изключително лошо.
Още вчера бяха мобилизирани 6 екипа от около 60 души да се борят с проблемите в различните части на трасето.
Очаква се работата по най-големия пробив да продължи днес.
Обещанието на този етап е водата да бъде пусната утре.

Bgnesagency.com
София е 297-ма от 440 места в класацията за най-скъпи градове в света

София е на 297-мо място сред 440 града в света по най-скъпи разходи за живот. Морската ни столица Варна е на 333 място, Пловдив – на 339, а Бургас – на 358-мо място.
Това показва статистическият индекс „Numbeо”, който публикува класация на най-скъпите градове в света. Както е посочено на уебсайта на услугата, „индексът на разходите за живот” се изчислява на базата на цени в магазини и ресторанти, транспортни тарифи, сметки за комунални услуги и покупателната способност на местното население.
В сравнение с нашата столица няколко други балкански града са малко под нея в класацията. Например, Букурещ (Румъния) е на 304 място, Белград (Сърбия) – на 308, Тирана (Албания) – на 314, следвана от Сараево (БиХ) на 315.
Тази година Цюрих е лидер в индекса на разходите за живот.
Всички места в челната петорка са разпределени между швейцарски градове. Цюрих е следван от Базел, Лозана, Женева и Берн.
В челната десятка също влизат Ставангер, Осло и Трондхайм (всички в Норвегия), Рейкявик (Исландия) и Берген (Норвегия).
На последните места са Какрачи и Исламабад (Пакистан) и три малко известни индийски градове.