Актуални новини

Събития за дата
НОВИНИ ЗА ОБЩИНИТЕ
19 АПРИЛ 2019

Dariknews.bg
В Пловдив започна 28-то Общо събрание на Националната асоциация на секретарите на общини в Република България

Пловдив днес започна 28-то Отчетно-изборно Общо събрание на Националната асоциация на секретарите на общини в Република България (НАСО РБ).
Големият форум стартира точно в 14 часа в конферентната зала на хотел „Империал“ с химна на България и химна на Европа, при дневен ред включващ множество точки, сред които: приемане на доклад за дейността на НАСО РБ и отчет на УС за 2018 г.; приемане на отчет за изпълнение на бюджет 2018 г.; приемане на отчет за дейността на КС за 2018 г.; приемане на бюджет на НАСО РБ за 2019 г. и делегиране на УС на права да извършва компенсаторни промени между утвърдените разходи в рамките на една дейност или от една дейност в друга, без да изменя общия размер на разходите и приемане на нови членове на НАСО РБ.
За да поздравят гостите от цялата страна, на Общото събрание присъстваха заместник-кмета на община Пловдив инж. Александър Държиков и Председателят на Общински съвет - Пловдив- Савина Петкова.
Сред  делегатите на форума, който продължава и утре с информационна среща с представители на ДАЕУ и ЦИК е и секретарят на Община Пловдив Ангелина Топчиева, член на УС на НАСО РБ. Тя получи специална благодарност от ръководството на Асоциацията за отличната организация на събитието, което не за пръв път се провежда в Пловдив. Градът беше домакин и на 27-то Общо събрание през изминалата 2018 г.
Заместник-кметът по култура и туризъм на Община Пловдив инж. Александър Държиков  приветства делегатите от цялата страна от името на Кмета на града - инж. Иван Тотев.
„За мен е чест да ви приветствам с „Добре дошли“ в Пловдив. Всички вие сте членове на една уважавана Асоциация, съставена от доказани професионалисти, които имат цел, съвпадаща с тази на Кметовете на общини, а именно – да превърнем общините в по-добро място за живеене, администрациите да стават все по-компетентни, а гражданите и местния бизнес – все по-удовлетворени. Бъдете все така успешни и отговорни в работата си! Продължавайте да утвърждавате авторитета на длъжността Секретар на община, защото Кметовете на общини разчитат на Вас“, каза в приветствието си заместник-кметът, като пожела успешна и ползотворна работа на 28-то Общо събрание. 
Председателят на Общински съвет – Пловдив Савина Петкова, поднесе поздравителен адрес от името на Националната асоциация на председателите на общински съвети, в качеството си на член на УС и направи едно лично обръщение към многобройните участници: „Работила съм достатъчно дълго време в община Пловдив и съм разбрала едно нещо със сигурност: няма по-важна, по-значима и лично заслужаваща доверие длъжност като секретарят на една община. Тя е стълбът, фундаментът, на който се крепи една успешна администрация. Огромно благодаря към всички вас! Огромно благодаря на г-жа Ангелина Топчиева, с която работим не само като колеги, а като един екип“, каза Савина Петкова.
Поздрави към делегатите и УС на НАСО РБ отправиха и представители на различни партньорски организации и сдружения, както и от ИПАЕИ към МС.
 
БТА
Над 500 танцьори и певци от различни краища на страната ще участват във фолклорния фестивал "Веселие в Елена"

Над 500 танцьори и певци от различни краища на страната ще участват във фолклорния фестивал "Веселие в Елена", съобщиха от пресцентъра на балканския град.
Фестивалът се организира за трета поредна година от читалище "Напредък-Елена-1863" и е под патронажа на кмета на общината инж. Дилян Млъзев.
Надиграването и надпяването ще продължи от днес до 21 април на открита сцена на централния площад. Програмата ще започне от 18.00 часа днес с голямо хоро на мегдана и концерт на Сава Матеев и танцова формация "Балканджийче".
Вторият и третият ден са състезателни, а редът на участниците ще бъде определен чрез жребий. Съботният ден ще започне с дефиле от Даскалоливницита до откритата сцена и ще завърши хоротека под звездите с лектор Антоанета Асенова-Данова.
Победителите във фестивала "Веселие в Елена" ще бъдат обявени в неделя от 13.00 часа.

БТА
Нови камери за видеонаблюдение са инсталирани в Свищов

Седемнадесет нови камери за видеонаблюдение са инсталирани в град Свищов. Допълнителните камери се поставят заради зачестилите набези над общинско имущество, съобщиха от пресцентъра на крайдунавската община.
Нови камери са поставени на няколко ключови места в Градската градина, на новата детска площадка, намираща се в центъра на града, на площад "Алеко" и площад "Свобода", в района на площад "Велешана" и паметника на "33-ти Свищовски полк", градинката с паметника на Дарителите, надлеза към брега на Дунав и в местността "Паметниците".
Общият брой на съоръженията за видеонаблюдение в града е 50.
Крайната цел е поставяне на видеокамери във всички квартали в Свищов за да се гарантира сигурността и имуществото на хората, е посочил кметът Генчо Генчев.

БТА
Блогъри и туроператори обиколиха забележителностите на Минерални бани в инфотур

Група от 40 души - туроператори, блогъри и представители на медии включи в обиколката си в Източните Родопи курорта Минерални бани. Кметът на общината Мюмюн Искеднер привества участниците в инфотура, съобщиха от местната администрация.
Маршрутът в общинския център е започнал с атракциите "Чифте баня" и "Терариум". Гостите са били впечатлени от единствената сграда на Балканския полуостров, проектирана и построена като дом за влечуги. След това те са видели и общинската баня с минерална вода и археологическия обект "Богородична стъпка".
Лятната сцена, на която излизат участниците в Международният детски етнофестивал, е предизвила техния интерес и към самото събитие. Много от тях са споделили, че възнамеряват да се върнат тук отново, за да станат част от празника и да предадат посланията му на своите читатели. Цветната каскада и обновените паркове са запленили гостите по време на тяхната разходка, а храмът "Свети Георги Победоносец" е предизвикал техния интерес с красивата си архитектура.
Любопитство е събудил и хълмът "Свети дух" с реставрираната едноименна крепост. В местността "Шарапаните" гостите са разгледали и единствения за района на Източните Родопи култов комплекс - шарапани, които се намират само на територията на Минерални бани.
"Тази среща ще постави основите на едно партньорство между общини, туроператори, блогъри и медии", е казала управителят на Туристическия информационен център в Хасково Митра Тодорова. Тя е посочила, че доброто сътрудничество ще бъде инструмент за развитие на туризма, популяризиране и рекламиране на туристическите обекти, а доброто промоциране на културното наследство ще допринесе за икономическото развитие на общините, включени в програмата на инфотура.
 
Bulnews.bg
Община Враца дава 100 бона за нова пътна маркировка

Община Враца обяви обществена поръчка за полагане на хоризонтална пътна маркировка, научи агенция BulNews. Целта на новата маркировка е да осигурява организацията и безопасността на движение на пътни превозни средства и пешеходци на територията на общината. Срокът за изпълнение на поръчка е 12 месеца от датата на сключване на договора или до изчерпване на финансовия ресурс, който е в размер на 99 999.99 лева с ДДС.
От общината са посочили, че кандидатите трябва да разполагат с товарен автомобил или комбиниран бордови автомобил, две машини за полагане на акрилна боя, преносим въздушен компресор, както и две машини за полагане на напречната пътна маркировка. От местната управа има и изисквания за персонала, с който трябва да разполагат кандидатстващите фирми, както и за характеристиките на боята, която ще се полага върху пътната настилка.
Критерият за избор на изпълнител е предложена най-ниска цена.
Оферти могат да се подават до 25 април, а отварянето им ще бъде на 30 април от 10 часа.
 
БТА
Велико Търново и град Нахчъван от Азербайджан вече са побратимени градове

Велико Търново и град Нахчъван от Азербайджан вече са побратимени градове, съобщиха от общинската администрация във Велико Търново.
Споразумението за двустранно партньорство е подписано от кмета на историческата и духовна българска столица Даниел Панов и от посланика на Азербайджан Наргиз Гурбанова.
В центъра на Велико Търново е подредена и изложба, представяща чуждестранната държава и културно-историческото й наследство. Експозицията е била открита от заместник-кмета Ганчо Карабаджаков и посланик Гурбанова, се посочва в съобщението.
Кметът Даниел Панов е отбелязал, че разговорите между Велико Търново и Нахчъван започват през 2014 година.
"Вярвам, че побратимяването ще е ползотворно и ще доведе до разширяване на добрите ни двустранни отношения с Азербайджан, Нахчъван е древен град, с богата история и култура, но и с много развита икономика и търговия", е посочил Даниел Панов.
Той е припомнил, че с подкрепата на посолството на Азербайджан и на фондация "Гейдар Алиев" крепостта "Трапезица" е превърната в архитектурно-музеен резерват и туристически обект.
 
Novini.bg
София купува 10 трамвая от Прага

18-19-годишни трамваи ще заменят сега движещите се над 35-годишни превозни средства по линиите 20 и 22 в София. Това стана ясно от думите на заместник-председателя на транспортната комисия в местния парламент Зафир Зарков.
Трамваите ще бъдат купени от община Прага, като всеки от тях е 30 хиляди лева, плюс 10 хиляди за превозване от чешката столица.
Общият брой на закупените от Прага трамваи ще бъде 10, а цената по думите на Зарков е изключително ниска.
За сравнение, за всеки нов трамвай, който закупи Столичната община, се плаща един милион и 600 хиляди евро, уточни още Зарков.
А кога ще тръгнат новите трамваи „втора употреба“ по софийските улици все още не е ясно, тъй като продължават разговорите между двете общини.
 
Cross.bg
Пловдивски ученици изрисуваха гигантски Великденски яйца пред общината

/КРОСС/ Пленер на открито под надслов "Великденски яйца" се проведе на зелената площ пред сградата на община Пловдив. Ученици от двете художествени училища в града Националната художествена гимназия „Цанко Лавренов" и Националната гимназия за сценични и екранни изкуства, рисуваха пред очите на минувачите.
Младите творци присъздодоха великденски сюжети върху 10 макета на яйца с големина от 70 см. до 1.20 м. Докато младите художници рисуваха, техни връстници от НУМТИ „Добрин Петков" свириха за доброто настроение на творците и публиката.
Изписаните яйца ще останат да радват пловдивчани пред сградата на община Пловдив по време на предстоящите светли празници. Инициативата е част от традицията да се поставя празнична украса пред едно от най-посещаваните места в центъра на Пловдив.
на Перник - язовир "Студена" е 10 955 000 куб. м, при максимален 25 519 100 куб.м, уточняват от "В и К".
 
Toppresa.bg
3 000 лева ще осигури Община Кюстендил за довършване на храм „Св. Успение Богородично“ в кюстендилското село Нов Чифлик

3 000 лева ще бъдат осигурени от бюджета на Община Кюстендил за довършване на храм „Св. Успение Богородично“ в кюстендилското село Нов Чифлик, чието изграждане започна през 2010 година. Това съобщи пред медии Михаела Крумова – председател на ОбС – Кюстендил. Отпускането на средставата ще бъде гласувано на предстоящата сесия на общинския съвет.
Храмът е разположен на около 60 кв. м. Интересен факт е, че иконата на Божията майка на входа е изографисал учителят живописец от Кюстендил Евгени Серафимов, по молба на кметицата на селото Гюла Малчова. Помагали му ученици от водената от него школа „Новите „Майстори“, които обучава от години. В селото няма храм и жителите му около 150 на брой се налага да пътуват до Кюстендил. Това изключително ги амбицира да доведат нещата до край.
 
Toppresa.bg
Община Петрич ремонтира килийното училище в манастира “Свети Георги“

Сградата на килийното училище към манастир „Свети Георги“ имаше нужда от спешен ремонт, за да бъде съхранена.
В сградата на старото килийно училище са запазени две класни стаи, трапезария и магерница. 10 000 лв от Комисията по вероизповедания бяха отпуснати за укрепване на сградата, ремонт на покрива и вътрешно освежаване.
Според стари предания строителството на манастира „Свети Георги“ край село Гега започва още през 1848 г. В него първоначално е разкрито обществено килийно училище, което по-късно е преустроено в новобългарско. Манастирът „Свети Георги“ е една от дестинациите за исторически и религиозен туризъм, която Община Петрич се стреми да популяризира и развива през последните три години.
За постигането на тази цел ще започне и рехабилитация на пътя от с. Гега за с. Чурилово по проект на Община Петрич защитен по ОП „Развитие на селските райони“. Този участък е част от общо 12 км нови пътища, които ще се изградят по цитирания проект.
 
Dariknews.bg
Варненска област остава трета по население в страната
Две са общините - Варна и Бяла, които увеличават населението си

 Дарик Варна
Населението на област Варна е 471 252 души, което я нарежда на трето място след столицата София (1.328 милиона души) и Пловдив (668 000), и преди област Бургас (410 000).
Това показват данните към 31 декември миналата година. В сравнение с 2017 г. населението на Варненска област  намалява с 868 души, информират от Териториално статистическо бюро – Североизток.
Най-малка по брой на населението е община Бяла, в която живеят 3 287 души, или 0.7% от населението на областта, а най-голяма е община Варна - 345 369 души (73.3%). Две са общините - Варна и Бяла, които увеличават населението си през 2018 г. спрямо 2017 г., съответно с 0.2 и 0.1%. При всички останали общини има намаление, като най-голямо е то за общините Ветрино - с 2.3%, Вълчи дол - с 2.1% и Аврен - с 1.9%.
Към края на 2018 г. населените места в област Варна са 159, от които 11 са градове и 148 - села. Към края на годината няма населени места без население. В 11, или в 6.9% от населените места на областта живеят от 1 до 49 души включително.
Мъжете във Варненско (229 614) са с 12024 по малко от жените (241 638). С нарастване на възрастта се увеличават броят и относителният дял на жените от общото население на областта, сочи статистиката. Продължава процесът на остаряване на населението. В края на 2018 г. лицата на 65 и повече навършени години са 88 992, или 18.9% от населението на областта.
Застаряването на населението води до повишаване на неговата средна възраст, която през 2018 г. достига 42.2 години. Процесът на застаряване се проявява както в селата, така и в градовете, като в градовете средната възраст на населението е 41.8 години, а в селата - 44.5 години.
Тенденцията на застаряване на населението води до промени и в неговата основна възрастова структура - под, във и над трудоспособна възраст. Влияние върху съвкупностите на населението във и над трудоспособна възраст оказват както застаряването на населението, така и законодателните промени при определянето на възрастовите граници за пенсиониране. За 2018 г. тези граници за населението в трудоспособна възраст са до навършването на 61 години и 2 месеца за жените и 64 години и 1 месец за мъжете.
 
Dariknews.bg
Първа среща на кандидатките за Царица Роза 2019

Стара Загора
За първи път кандидатките за короната на Царица роза 2019 се събраха на среща с Кмета Галина Стоянова в Община Казанлък.
 „Достойно за уважение е решението да се явите на конкурса!“, поздрави момичетата за смелостта Кметът на Казанлък. „Това показва, че не се страхувате да се конкурирате, защото Животът е един конкурс.“, сподели тя с абитуриентките и им пожела да се забавляват и да създадат нови приятелства.
Програмата „Пътят към короната“ представи началник „Кабинет“ Сребра Касева и отбеляза задължителните посещения на културно-исторически забележителности в Казанлък, културни институти, уроци по протокол и етикет. Всички занимания по програмата подготвят претендентките да бъдат достоен посланик на красотата на Долината на розите и на тракийските царе в бъдеще.
По време на срещата младите момичета се запознаха и с професионалния екип, с който ще извървят всяка стъпка до избора на най-красивата измежду красивите млади казанлъчанки: коафьорът Стенли Нанчев, хореографът от НЧ „Жар – 2002“ Мартин Петков и фотографът Пламен Ганчев. „Всички момичета, които участват в конкурса го правят, за да се забавляват, да научат нещо, да преживеят нещо незабравимо за цял живот“, разказа Сребра Касева.
След изтегляне на номера за участие – визитка на всяка участничка в надпреварата за 51-вата корона на Царица Роза, последва попълването на анкетните карти за тяхното представяне и първа обща снимка във вълнуващото приключение, в което се впускат по време на 116-те Празници на розата в Казанлък.
 
Dariknews.bg
Над 500 певци и танцьори от цялата страна ще се включат във фолклорния фестивал „Веселие в Елена“
 
Велико Търново
Над 500 танцьори и певци от различни краища на страната пристигат в балканското градче за фолклорния фестивал „Веселие в Елена“. Той се организира за трета поредна година от Народно читалище „Напредък-Елена-1863“ и е под патронажа на кмета на общината инж. Дилян Млъзев.
Надиграването и надпяването ще бъде три дни – от 19 до 21 април на сцената на централния площад. Тази година фестивалът ще даде възможност на певци, танцьори, изпълнители, гости и зрители да се потопят в един необятен и красив свят на багри, настроения и емоции, изпълнен с древни символи и съвременни послания, свят на българския фолклор.
„Веселие в Елена“ ще започне в 18.00 часа с голямо хоро на мегдана и концерт на Сава Матеев и танцова формация „Балканджийче“. Вторият и третият ден на фестивала са състезателни. Индивидуалните изпълнения и на групите по ред, определен чрез жребий, започват след дефилето на участниците от Даскалоливницата до сцената в центъра на града и официалното откриване на фестивала от 10.30 часа. След приключване на изпълненията, организаторите дават възможност на всички участници да се включат в половинчасов заключителен концерт за деня  от 18.00 часа. Веднага след него започва хоротека под звездите с лектор Антоанета Асенова-Данова.
В неделния ден програмата продължава от 10.00 часа. Победителите във фестивала „Веселие в Елена“ ще бъдат обявени и наградени от 13.00 часа. За всички изпълнители, малки и големи, организаторите са подготвили приятни изненади.
 
Dariknews.bg
Съветниците в Поморие не приеха искането за дарение за "Нотр Дам"

Бургас
Кметът на Поморие Иван Алексиев оттегли докладната си, с която предложи общината да дари сумата от 5 000 евро за възстановяването на парижкия символ - катедралата "Нотр Дам". На извънредното заседание на местния парламент в късния следобед вчера присъстваха само 14 от 21 общински съветници, като по-голямата част от тях не приеха предложението на кмета.
Въпреки това Поморие не се отказва от намерението да помогне на френската страна. Затова и ще бъде разкрита благотворителна сметка, в която всеки ще може да дари средства за възстановяването на "Парижката Св. Богородица".
"С тези пари нямаше да ощетим бюджета. Не пипаме от парите в капиталовата програма, парите за детските градини, болницата. Винаги имаме малък резерв за такива ситуации. Винаги сме помагали на бедстващи райони. Примерите са много - Бисер, Хитрино, изгорялото училище в Карнобат, помогнахме на Варна при голямото наводнение. Преди две седмици дарихме пари на манастира "Св. Георги" за ремонт. Община Поморие изразходва отговорно средствата си. Не очаквах такава реакция и доводите, които се изтъкват, защото в крайна сметка и ние сме част от голямото европейско семейство. Катедралата в Париж не е важна само за Франция, но и за цяла Европа, но все пак всеки има право на мнение. Моето предложение беше от чисто човешка точка, от позицията на българин, европеец и най-вече християнин", коментира пред "Дарик" кметът на Поморие Иван Алексиев.
 
Dariknews.bg
Награждават пловдивчани, помогнали за възстановяване на изгоряло жилище

Пловдив
12 пловдивчани, подкрепили благородна кауза, ще бъдат наградени днес от кмета на пловдивския район "Тракия“ Костадин Димитров.
Една човешка трагедия, случила се в района миналата година, се превърна в поредния пример за доброта, милосърдие и съпричастност.  При пожар в апартамент в блок там живота си губи мъж, а съпругата му е спасена и откарана в болница.
В началото на февруари тази година жената се среща с кмета на „Тракия“ в приемния му ден и му разказва своята история. По инициатива на Димитров започва кампания за възстановяване на изгорялото жилище, в която се включват много хора с големи сърца.
Достойните пловдивчани ще бъдат наградени от 11 часа в актовата зала на районното кметство.
 
Blagoevgrad.utre.bg
Честват Априлското въстание в Кюстендил
Събитието е на 20 април от 11 ч. пред паметника на Булаир

На 20 април /събота/ от 11.00 ч. пред паметника на Булаир /при Арката/ в Кюстендил ще бъдат отбелязани 143 г. от избухването на Априлското въстание.Общественици, представители на политически партии и граждани ще поднесат венци и цветя.
"Скъпи съграждани, нека помним саможертвата на всички знайни и незнайни братя и сестри на майка България. Наш дълг е да просвещаваме младото поколение в тяхното дело - защото, само който познава историята си, той може да гради бъдещето си!", призовават от Община Кюстендил.
 
Blagoevgrad.utre.bg
Сомелиер пристига в Кресна с предложения за партньорства
Срещите са днес и утре

Днес и утре гост на община Кресна ще бъде световноизвестният сомелиер и кулинар № 1 на Италия за 2012 г. Маурицио Ферери. Той е специалист по маркетинг на традиционните продукти, член на Италианската федерация на готвачите (Federation of Italian Chefs; http://www.worldchefs.org), на Международния институт на дегустаторите на кафе (Istituto Internazionale Assaggiatori Caffè) и председател на българския клуб на Associazione Italiana Sommelier (Италианска асоциация на сомелиерите).
Визитата е по покана на Лозаро-винарско сдружението "Керацуда" в  община Кресна. Сред основните теми за обсъждане ще бъдат институционалното укрепване на сдружението, развитието на лозарството и винопроизводството от сорта "Керацуда" (уникален сорт грозде, който вирее единствено в региона на Кресна), търсене на възможности за побратимяване на община Кресна с общини в Южна Италия, регионално развитие и др.
След официалната среща с кмета на община Кресна Николай Георгиев, която ще се проведе от 13:00 до 14:30 часа днес, Ферери ще се срещне с ресторантьори, хотелиери и производители на биопродукти в Кресна и региона, за да им предаде своя опит в правенето на успешен бизнес. На срещата той ще разкаже полезни и интересни неща за сомелиерството, за виното, за това как да разпознаваме доброто вино,  как да откриваме неговите качества и т.н.
 
БТА
Националните хайдушки празници в Чепеларе представени на туристическо изложение

Националните хайдушки празници са представени на щанда на Чепеларе на XVI-то Международно туристическо изложение "Културен туризъм 2019" - Велико Търново, съобщи пресслужбата на Община Чепеларе. Сред посетителите на щанда в първия ден от изложението е и Кубрат Пулев, снимал се с персонажа, пресъздаващ Капитан Петко Войвода.
Родопският град се представя на своя щанд с рекламната туристическа марка "Чепеларе - зеленото сърце на България". Образът на Капитан Петко Войвода е в центъра на провеждащите в Чепеларе Национални хайдушки празници. Участието на Чепеларе на изложението е илюстрирано и с изпълнения на Фолклорен ансамбъл "Орфей" при читалище "Родопска искра 1880". В последния ден от изложението на чепеларския щанд ще бъдат определени чрез томбола печелившите, получаващи ваучери за нощувки в Община Чепеларе. Наградите са предоставени от местното Сдружение на хотелиерите, ресторантьорите и търговците.