Казанлък почете паметта на композитора Емануил Манолов

07.01.2020

172

С общо изпълнение на обичаната песен „Хубава си, татковино!“ признателни  жители на Казанлък засвидетелстваха своята почит към Емануил Манолов - един от първите български професионални композитори. Той е роден на днешната дата – 7 януари, преди 160 години и жителите на подбалканския град го чувстват дълбоко свързан с културата и традициите на Казанлък. След като завършва Московската консерватория той преподава пеене в Педагогическото училище в Казанлък (1886-1888), а по-късно от 1899 до края на дните си е капелмайстор на ХXIII Шипченски полк, диригент на любителския хор и оркестър на читалище „Искра“ в Казанлък, където създава и голяма част от своите произведения. В Казанлък се е състояла и премиерата на  оперната му творба „Сиромахкиня“ (1900).

На Маноловата могила в парк „Тюлбето“, където е събирал своите ученици и хористи за представления, днес се издига паметникът на Емануил Манолов, а в близост се намира и неговият гроб. Десетки представители на културните среди в Града на розите си спомниха за забележителното творчество на Емануил Манолов и за обичта на казанлъчани към него. За краткия си, едва 42-годишен живот той е завещал в българската музикална история много детски и хорови песни, създава първата, макар и незавършена, българска опера.

 „Емануил Манолов не е родом от Казанлък, но заради всичко, което ни е завещал в творчеството си спокойно мога да кажа, че той е наш съгражданин. Поклон!“-  каза пред присъстващите от името на Кмета Драгомир Петков, заместник-кмет в Община Казанлък.

Слово за живота и делото на композитора изнесе и Иво Косев, уредник в Исторически музей „Искра“.

По време на честването на паметника бе поставена табела с кратка информация на български и английски език за живота и делото на Манолов, предназначена за туристите, посещаващи Казанлък. Табелата е създадена по инициатива на жените от клуб „Орлици“, които преди години се включиха в инициативата „Осинови паметник“ и досега се грижат за поддръжката на паметника, както и за популяризиране делото и творчеството на Емануил Манолов. За поставянето на табелата са събрани подписите на 700 жители на Казанлък.