И общините можем и трябва да допринесем за подобряване безопасността на движение по пътищата

21.06.2019

459

На 18 юни председателят на Държавната агенция „Безопасност на движението по пътищата“ Малина Крумова се обърна с отворено писмо до членовете на Държавно-обществената комисия по безопасност на движението към Министерския съвет, в което призовава всички собственици на пътища и други отговорни институции да предприемат енергични и ефективни мерки за безопасността на движението, съобразно техните компетенции.

Повод за изпратеното тревожно писмо е констатацията, че започваме летния сезон с драматична пътнотранспортна обстановка. Само за 4 дни – от 14 до 17 юни, в страната загинаха 16 човека. От тях 9 са водачи на МПС, 3-ма са пътници, 2-ма пешеходци, 1 моторист и 1 велосипедист. Има и много ранени граждани. Пътните инциденти са станали в цялата страна както в градовете, така и по пътищата извън населените места.

На това основание, председателят на ДА „Безопасност на движението по пътищата“ апелира към всички отговорни за поддържането и контрола по пътищата да се направи преглед на прилаганите мерки, да се предвидят и допълнителни такива, както и да се организират информационни кампании сред гражданите и всички участници в пътното движение.