Делегация на НСОРБ на Срещата на върха в Букурещ днес и утре

14.03.2019

945

В Букурещ започна 8-та Среща на върха на регионите и градовете. Събитието, което се организира на всеки две години е най-големият форум на европейските местни и регионални власти. То е под егидата на Румънското председателство на Съвета на ЕС и Европейския Комитет на регионите (КР) и протича под мотото „За (Нова) Европа и Европейски съюз“.

Във форума участват над 1000 изборни лица на местно и регионално ниво от ЕС, високопоставени представители на Европейската Комисия, Европейския Парламент, Европейския Съвет, включително председателите им, президентът и министър-председателят на Румъния и др. НСОРБ участва в срещата с голяма делегация от 13 кметове на общини и изпълнителния директор на Сдружението Силвия Георгиева. По лична покана на президента на КР г-н Карл-Хайнц Ламберц, в най-значимото събитие на европейските местни и регионални власти, участва председателят на УС на НСОРБ и кмет на община Велико Търново, Даниел Панов. На срещата на върха са и членовете на националната ни делегация в КР, кметовете на общините Габрово – Таня Христова, Гоце Делчев – Владимир Москов, Ловеч – Корнелия Маринова, Монтана – Златко Живков, Попово – Людмил Веселинов, Правец – Румен Гунински, Самуил – Бейтула Сали и Сливен – Стефан Радев, които проведоха работна среща с вицепрезидента на Комитета на регионите Марку Маркула.

На нарочни сесии за млади изборни политици на местно ниво, Сдружението е представено от кметовете на общините Белица - Радослав Ревански, Върбица - Мердин Байрям, Добрич - Йордан Йорданов и Свищов - Генчо Генчев. България е държавата- членка с най-много представители на събитията за млади местни лидери.

Събитието стартира сутринта на 14 март с форум на младите изборни представители. На него те бяха приветствани от президента на КР г-н Карл-Хайнц Ламберц.

Срещата откри с официално приветствие министър-председателя на Румъния Виорика Дънчила, след което се проведе заседание на Бюрото на комитета на регионите. Утре ще бъде приета Декларация от срещата.

В дневния ред са включени още тематични дебати по темите: социално сближаване и интеграция в регионите и градовете; регионите и градовете на ЕС съзидатели на новото бъдеще; териториално сближаване и обединяване на гражданите на ЕС; активна субсидиарност и какво очакват младите местни и регионални лидери от ЕС.