„Да изчистим България заедно” на 14 септември!

04.09.2019

517

След броени дни, за девети път ще се проведе Кампанията „Да изчистим България заедно” на bTV Media Group – най-мащабната доброволческа инициатива у нас, която цели да изгради обществена чувствителност по въпросите, свързани с опазването на околната среда, и да направи България по-чиста и красива в дългосрочен план. Инициатива, в която общините винаги са основен партньор на местно ниво.

Тази година Денят на голямото почистване е 14 септември (събота).

През 2019 г. „Да изчистим България заедно” разширява обхвата си с нови възможности за подобряване на средата, в която живеем. Доброволците от цялата страна ще могат не просто да почистят замърсените зони, но и да инициират други добри дела, като обновят детски площадки и градинки, спасят унищожени гори или засадят нови, ремонтират туристически табели и заслони, боядисат пейки и дадат други добри примери, с които да направят България не само по-чиста, но и по-красива.

На 14 септември, доброволците в България ще дадат старт на второто издание на Световния ден на почистването, което ще завърши в Хавай през нощта на 21 септември.

Министерството на околната среда и водите (МОСВ), като партньор в инициативата, ще осигури чували, ръкавици и пособия за почистване, както и средства за закупуване ваучери за гориво. В цялата страна, по места ще се включат и представители на регионалните инспекции по околна среда и води. От общинските ръководства се очаква съдействие относно координацията на работата и дейностите по транспортиране на отпадъците, които ще бъдат събрани на територията на общината в резултат на организираното почистване.

Подробна информация и указания от МОСВ можете да видите ТУК.

От МОСВ ни информираха, че са изпратили ваучерите за гориво до областните управи и от там те ще се разпределят по общини. Ако не са стигнали до някоя община – можете да се свържете с областната управа.

В инициативата участие може да вземе всеки, а как – вижте на интернет страницата на Кампанията: https://daizchistim.bg/kak-da-uchastvash/ и на https://www.facebook.com/daizchistim/