Бюджет 2020 – сигурност и перспектива за Бургас

08.01.2020

167

Кметът на Бургас Димитър Николов  представи приоритетите в работата на общината за 2020 година и основните инвестиционни проекти, чието финансиране е заложено в бюджета.

Новият конгресен център в зоната за обществен достъп на Пристанище Бургас ще включва многофункционална зала за 500 човека, офисни площи, кабинети за научно-изследователска дейност и др. и ще бъде един от фокусите в предвидената стратегия за развитие на събитийния туризъм в Бургас. Атриум ще свързва сградата на новата библиотеката с модернистичното здание  на Центъра за съвременно изкуство. Във вътрешния двор се предвижда да бъде изграден малък амфитеатър. Предстои обновяване на Културен дом на Нефтохимика и на концертна зала "Проф. Иван Вульпе". В източната част на туристически комплекс Акве калиде ще бъде изграден нов музеен и демонстрационен център.

Програмата на общината за 2020 г. предвижда реконструкция на участъци от основните транспортни трасета в Бургас, както и четирилентови пътища, които да осигуряват връзката в направления Малко Търново, Средец и Айтос. Шумозаглушителни екрани се предвижда да бъдат поставени на част от пътните трасета в общината и ще бъде довършен участъка на велоалеята „Солниците“.

Предстои проектиране на нов градски стадион, както и изграждането на зала "Арена Бургас". Тя ще е единствената в страната, лицензирана да приема домакинство на лекоатлетически състезания от най-висок ранг. Освен турнири в много спортове, в нея ще се провеждат мащабни концерти и други културни събития.

Интегрираният проект за управление на питейни и отпадни води ще обхване кварталите "Черно море" и  "Рудник". Освен защитена лодкостоянка в местността Ченгене скеле се предвижда и изграждането на културно-образователен и туристически център, посветен на рибарството, а с разширението на пристана на остров Света Анастасия ще бъде удължен периодът за посещение.

Освен реконструкции на улици в градската част и изграждане на паркинги за над 250 места, община Бургас започва обследване за реализиране на мащабен проект за многоетажни паркинги.