20 инвестиционни проекта бележат 2020 във Варна

07.01.2020

147

Кметът на Варна Иван Портних представи инвестиционните акценти от програмата на общината.

Сред ключовите проекта са двете рибарски пристанища в квартал "Аспарухово" и вторият етап на "синя зона" в морската столица. Планирано е обособяването на 5752 паркоместа, като 192 от тях са за хора с увреждания. Предвидени са и зарядни станции за електромобили.

60 нови електробуса влизат в „Градски транспорт“ ЕАД с финансиране по ОП „Околна среда“. Стойност на проекта е 85,4 млн. лв. Освен тях, предвижда се закупуване на специализирани зарядни станции. Доставените превозни средства ще намалят и шумовото замърсяване в града. Към настоящия момент са обявени 4 от процедурите по ЗОП. Очакваният ефект е намаляване на вредните емисии във въздуха с приблизително 41%. Фините прахови частици, генерирани от градския транспорт,  ще спаднат с приблизително 53%.

Община Варна предвижда значителни инвестиции в опазване и експониране на културно-историческото наследство на античния Одесос.

На къщата на създателя на Морската градина Антон Новак ще бъде превърната в музей.

Започва реконструкцията и модернизацията на Драматичния театър, предстои изграждане на ново ключово кръстовище и три нови спортни комплекса. През 2020 г. ще приключи ремонтът на стадион „Спартак“.

През 2020 г. ще се работи по изпълнението на проекти за изграждане на 3 нови центъра за социална подкрепа. Продължава вторият етап на реконструкция, модернизация и разширение на пречиствателна станция за отпадни води в курортните комплекси.

Варна продължава да развива икономическа зона. „Започнахме този проект с община Аксаково – на терен от 9000 дка“ – заяви кметът Иван Портних. Вече е приключена процедурата по съгласуване съответните министерства. Очаква се до няколко месеца започне изграждането на инфраструктурата на зоната.

На терен от 22 дка предстои изграждането на нов математико-технологичен кампус

С 15 млн. лв. финансова подкрепа от МРРБ през 2020 година започва работа за укрепване на свлачището в района на „Трифон Зарезан“. С реализацията на проекта ще бъде възстановен панорамният път Варна - "Златни пясъци", свлачищните процеси ще бъдат овладяни и ще бъде разтоварен и магистралният път за курорта, обясни кметът Иван Портних.